Scroll to top
heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη 10563
Share
en el

Grand Cru συναντήσεις Ελλήνων οινοπαραγωγών στην Αλσατία - Ιούνιος 2013

Ήταν θαρρώ τέλη Μαίου του 2013, μια βδομάδα πριν την καλοκαιρινή έλευση των Ελλήνων οινοπαραγωγών της εταιρείας, στο Παρίσι. 

Εδώ και καιρό στριφογύριζε η ιδέα στο κεφάλι μου: “Να κάνουμε αυτό το ταξίδι, να επισκεφτούμε την καρδιά της Αλσατίας, το βασίλειο του γαλλικού Riesling. 

Η ευκαιρία μοναδική: και οι τέσσερις (4) σπουδαιότεροι Έλληνες οινοπαραγωγοί της Oenos παρόντες (σπάνιο), σε μια πρώτη μεγάλη γευσιγνωσία για τα κρασιά της Μεσογείου στην ιστορικότερη κάβα του Παρισιού, την Cave Augé και της πιο αμφιλεγόμενης προσωπικότητας της γαλλικής κουλτούρας κρασιού, του Marc Sibart.  

Θα ακολουθούσε μια μεγάλη ναουσαίικη κόντρα στο Septime των δύο κορυφαίων Ξινόμαυρων, του Θυμιόπουλου (Γη & Ουρανός) και του Vignes Franches του Δαλαμάρα. Σκέφτηκα ότι “πρέπει να αδράξω την ευκαιρία! “. 

Το πλάνο του οινολογικού ταξιδιού σχεδιάστηκε πάνω στην ιδέα του προγράμματος του πρώτου, αλησμόνητου ταξιδιού μας στη Βουργουνδία, το Δεκέμβριο του 2010. Πρόγραμμα στενό, έντονο με επισκέψεις σε δύο οινοπαραγωγούς κάθε μέρα, επτά στο σύνολο. Πολλά αμπέλια, όλα με βιολογική ή βιοδυναμική καλλιέργεια (η Αλσατία κρατά μακράν τα σκήπτρα της ζώνης με τους περισσότερους βιοδυναμιστές στη Γαλλία)…και η ευκαιρία να δοκιμάσουμε κρασιά με style πολύ διαφορετικά μεταξύ τους -ενίοτε εκ διαμέτρου αντίθετα- πλούσιο υλικό που θα μας οδηγούσε ίσως σε “συμπεράσματα”  για το βασιλιά Riesling στη γαλλική του όχθη. 

Διαλέξαμε ως στρατηγικό ορμητήριο το μυθικής ομορφιάς χωριό Turkheim, στο κέντρο της περιοχής και από αυτό, με εξορμήσεις από το βορρά στο νότο και αντίστροφα, συναντήσαμε τα ιερά τέρατα των Αλσατών οινοβαρώνων:  

Τον Jean-Michel Deiss στο Bergheim, την Geneviève Barmès -Buecher στο Wettolsheim, τον Olivier Humbrecht του Zind-Humbrecht στο Turkhein,τον Bruno Schueller στο Husseren Les Châteaux, τον  Jean Boxler στο Niedermorschwihr, τον  Pierre Frick στο Pfaffenheim και τέλος, τον André Ostertag στο Epfig. 

Σε τρεις μέρες περπατήσαμε σε ιστορικά αμπελοτόπια της Αλσατίας, στα παγκοσμίου φήμης Grands Crus όπως: στο Brand, στο Alterberg de Bergheim,  στο Rangen de Than, στο Sommerberg,  στο Hengst, στο Muenchberg, στο Clos Windsbuhl. Συγκινητικό, να πατάς τα χώματα των αμπελιών, όπου οι Σιστερσιανοί μοναχοί του Μεσαίωνα συνέταξαν και ιεράρχησαν ποιητικά. 

Η πολύμορφη γεωλογία, η δύναμη και η δυνατότητα να αισθάνεσαι το κρύσταλλο των λευκών κρασιών της, με τόσο όμορφη και πλούσια ωριμότητα, κατά πολύ καλύτερη των ερυθρών αδελφών της. Συμπαθητικά ενίοτε τα Pinot noirs της, αλλά σαφώς υποδεέστερα σε φινέτσα, πολυπλοκότητα και ένταση, σε σχέση με το μεγάλο βουργούνδιο αδελφό τους. 

Διαρκής η δυναμική, να εναλλάσουμε στους κάλυκές μας, τις γεύσεις του ροζ γρανίτη, του οστρακοειδή ασβεστόλιθου, των μαργαϊκών αργίλων, του gneiss, των ηφαιστειογενών ανδεσιτών και, πιο σπάνια των σχιστών. Τι πλούσιο “menu”; 

 

Το Βασιλιά τον γνωρίζαμε καλά: το Riesling, ασύγκριτη ποικιλία στην παραγωγή οίνων κοφτερών, κρύων, ιωδιούχων. Μεγάλης ορυκτής κομψότητας και μεγαλοπρεπούς αυστηρότητας, μοιάζει θαρρείς, με την εικόνα του εσταυρωμένου Χριστού, που συναντούσαμε τόσο συχνά εκεί όσο πουθενά αλλού. Συναντήσαμε αγάλματα στις πλατείες των ονειρεμένων χωριών, αλλά και ακόμη περισσότερο στην είσοδο των αμπελιών, ειδικά των πιο φημισμένων cru…οι Σιστερσιανοί μοναχοί άφησαν σημάδια ανεξίτηλα στο χρόνο… 

Ενίοτε όμως μας εξέπληξαν εξαιρετικά Gewurztraminer,  Pinot Gris, Muscat, ακόμη και Pinot Blanc (ε ναι!), ειδικά στους σπουδαιότερους οινοπαραγωγούς όπου ο ποικιλιακός χαρακτήρας αυτών των αρωματικών σταφυλιών εξαφανίζεται, προς όφελος των χρακτηριστικών κρασιών terroir με συναρπαστική έκφραση! 

Και το effet millésime;  Σίγουρα ναι, ειδικά εδώ! Η Αλσατία διαθέτει τις πιο εντυπωσιακές μικροκλιματικές συνθήκες που γεννούν σχεδόν κάθε χρόνο και ένα πολύ ξεχωριστό οινολογικό επεισόδιο…η δόση δε του βοτρύτη βαρόμετρο για την ξηρότητα της εσοδείας, θιασώτες των κρυστάλλινων ξηρών οίνων, αγαπήσαμε λιγότερο το 2009  πλούσια “βοτρυτισμένο”, στον αντίποδα ενός τεράστιου 2010: Ορυκτή συγκέντρωση, φρεσκάδα, αυστηρότητα, αρωματική λεπτότητα και καθαρότητα, ηλεκτρική διέγερση, έτοιμο να το δοκιμάσουμε άμεσα, ειδικά όσοι αγαπάμε να γευόμαστε το “μάσημα της πέτρας” στη νεότητά της, αλλά και να το περιμένουν για δεκαετίες όσοι αγαπούν την αέρινη ισορροπία των μεγάλων Rieslings. 

Πολύ καλό το 2011, ανάμεσα στα δύο style, θερμόαιμο και συγκρατημένο συνάμα, εξαιρετικό 2008, πλησίον του 2010, πολύ καλή εξέλιξη του 2007 θεωρούμενου στην περιοχή ως ένα από τα μεγαλύτερα millésime των 20 τελευταίων ετών…αλλά το 2010 στάθηκει στην κορύφή των αισθήσεων μας, όπως λένε και οι Γάλλοι, “να σου κόψει την ανάσα! . 

Τις συνήθειές μας δεν τις αλλάξαμε βέβαια (μας άρεσε τόσο να βαθμολογούμε κρασιά, οινπαπαραγωγούς, γαστρονομία, εστιατόρια, ακόμη και φυσικές ομορφιές) σαν παιδιά που χαιρόντουσαν να συγκρίνουν και να ταξινομούν προτιμήσεις και προσωπικά style. Το είχαμε ξεκινήσει στο πρώτο ταξίδι της Βουργουνδίας, το αναπτύξαμε ακόμη περισσότερο στην Αλσατία βάζοντας όμως αστερίσκους στη θέση των βαθμών…(καμία σχέση βέβαια με τα αστέρια Michelin…) 

 

Ετσι βαλθήκαμε να κεντράρουμε στην προσωπικότητα των Αλσατών οινοπαραγωγών, να ιεραρχούμε τις προτιμήσεις μας. Ντελικάτη επιχείρηση, ενίοτε με γενικεύσεις, αλλά τα συμπεράσματα και οι ενδείξεις ενδιαφέρουσες. 

Ήμασταν επτά (7) στον αριθμό οι συμμετέχοντες στην εκδρομή: 

Ο αείμνηστος ο Χαρίδημος Χατζηδάκης, ο Βλάδης Σκλάβος, ο Αποστόλης Θυμιόπουλος, ο Κωστής Δαλαμάρας, ο Ιάσων Λίγας, η Ελευθερία Τσιτσιπά, η αδελφή της κι ο υπογράφων. 

Τα οινοποιεία των οποίων αγαπήσαμε το σύνολο των παραγόμενων οίνων τους και της δουλειάς τους στα αμπέλια, και τα οποία πήραν τους ψήφους των συμμετεχόντων,  ιεραρχήθηκαν στην κάτωθι σειρά: 

1ο: Domaine Zind-Humbrecht ( παμψηφεί) 

2ο: Domaine Albert Boxler (παμψηφεί) 

3ο: Domaine Ostertag (πλειοψηφία) 

4ο: Domaine Schueller και  Marcel Deiss (σε ex aequo) 

6ο. DomaineBarmès -Buecher (πλειοψηφία) 

7ο: Domaine Pierre Frick (παμψηφεί) 

Ο μέσος όρος των βαθμολογιών ήταν δομημένος με, τουλάχιστον 1/2 * και πιο συγκεκριμμένα τα αστέρια είχαν την εξής σημασιολογία: 

1/2*= Αρκετά καλό κρασί 

* = Καλό κρασί 

*1/2= Πολύ καλό κρασί 

**= Εξαιρετικό κρασί 

**1/2= Μεγάλο κρασί 

***=Εξαίρετο κρασί 

***!= Μεγαλειώδες κρασί  

 

 

Δοκιμάσαμε 73 κρασιά εκ των οποίων μόνο 14 κρασιά δεν πηραν κανένα αστέρι (ούτε το ταπεινό μισό) διότι δεν μας έρεσαν καθόλου. Από τα υπόλοιπα 59 καλώς αξιολογημένα κρασιά, τα 5 καλύτερα βαθμολογημένα ήταν τα εξής: 

1ο. Brand GC, Riesling Vieilles Vignes, Zind Humbrecht 2010 : ***!  (παμψηφεί) 

2ο. Rangen de Than GC, Saint Urban, Riesling, Zind Humbrecht 2010: *** (σε μέσο όρο) 

3ο. Sommerberg GC, Pinot gris, Sélection des Grains Nobles, Albert Boxler 2008: *** (σε μέσο όρο) 

4ο. Heimbourg, Riesling, Zind Humbrecht 2010: **1/2 (σε μέσο όρο) 

5ο. Brand GC, Riesling Vieilles Vignes, Zind Humbrecht 2011 : **1/2 (σε μέσο όρο) 

 

Ένα από τα βέβαια συμπεράσματα των αξιολογήσεών μας ήταν η πρωτοκαθεδρία του Zind Humbrecht και η πλειάδα των μεγάλων του κρασιών στις επιλογές μας. Οι εικόνες δε από το όργωμα με άλογο του ρόδινου γρανιτένιου εδαφους στο Grand Cru Brand όταν φτάσαμε σούρουπο τη δεύτερη μέρα της εκδρομής, μας έμεινε για καιρό να τη θυμούμαστε… 

Το υπέροχο ταξίδι, τέλειωσε  με μια επίσκεψη, υπό ένα λαμπερό καλοκαιρινό ήλιο, στο αμπέλι της πλαγιάς του Muenchberg, στο ομορφότερο τοπίο της Αλσατίας με συντροφιά τον André Ostertag. Η σιλουέτα μοναχού, που του δώρισε η φύση αλλά και η γλυκύτητα του ανθρωπισμού που ενέπνεε, μας συνόδευσαν στην τελευταία γευσιγνωσία μας στην Αλσατία. 

Επιστρέφαμε με μια αίσθηση μελαγχολίας, που σιωπηλά μας αποκοίμησε στο ταξίδι του γυρισμού προς το Παρίσι αλλά οσονούπω σχεδιάσαμε τα επόμενα οινολογικά ταξίδια: στο Ροδανό, το Λίγηρα, την Moselle, το Wachau. Ορισμένα απο αυτά πραγματοποιήθηκαν, αλλά μέλλονται, σίγουρα όμως το ταξίδι στην Αλσατία θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων μας, γιατί συνένωσε σε ένα τόσο πλούσιο ταξίδι όλους τους οινοπαραγωγούς και είχε και μια ανέλπιστη ευχάριστη εμπορική είδηση: Λίγους μήνες μετά, ο αείμνηστος Χαρίδημος Χατζηδάκης έγινε αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του Zind Humbrecht! Τόσος ήταν ο θαυμασμός του μάγου του Ασύρτικου της Σαντορίνης για το Βασιλιά Riesling της Αλσατίας. 

La vie est belle!  

Είμαστε απλά οι ιστορίες μας...

Σχετικά Άρθρα

Το κρασί ενώνει

Τα πρώτα 24 ωρα ήταν βασανιστικά. Τσιμπιόμουν, για να καταλάβω εάν αποτελούσαν αληθινά γεγονότα…

Δημήτρης Κούμανης 06/03/2022

Χρώμα, η άλλη αίσθηση της γεύσης

Ρουμπινί, μέτριας έντασης με κεραμυδί ανταύγειες. Παραπλανεί στο μάτι με το απαλό του χρώμα,…

Νίκος Πανίδης 05/03/2022

Περί ακρίβειας και άλλων δεινών

Με αφορμή των καθημερινό “βομβαρδισμό” των ΜΜΕ, περί ακρίβειας και πληθωρισμού, πως αντιμετωπίζουμε…

Δημήτρης Κούμανης 16/02/2022

Time After Time

Ολοκληρώνοντας κείμενο -μίγμα αστικής περιήγησης, εικαστικής γνωριμίας και δοκιμής κρασιών-…

Δημήτρης Κούμανης 13/12/2021