Scroll to top
heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη 10563
Share
en el

Η προσωπικότητα στο κρασί

Μια απλή προσέγγιση για το πως η προσωπικότητα ενός οινοπαραγωγού ευθυγραμμίζεται με το κρασί το οποίο παράγει.

Λένε πως τα κρασιά ταυτίζονται τις περισσότερες φορές με την προσωπικότητα του ανθρώπου που τα φτιάχνει και πως αποτελούν αναφορά στις αξίες και τις επιθυμίες του.

Έχοντας δοκιμάσει αρκετές φορές τα κρασιά φίλων οινοπαραγωγών, θα μπορούσα να υποστηρίξω πως η παραπάνω εικασία ισχύει και επιβεβαιώνεται κάθε φορά που τα δοκιμάζω μαζί τους.

Όχι πως δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο, αλλά αισθάνομαι πως μπορώ να το αναλύσω καλύτερα μέσα από τη προσωπική μου εμπειρία.

Η παραγωγή του κρασιού από τον αμπελώνα μέχρι τη στιγμή που θα βγει στη αγορά είναι μια διαδικασία, κατά την οποία ο οινοπαραγωγός καλείται να κάνει συνεχώς επιλογές. Χωρίς αμφιβολία, οι επιλογές αυτές ορίζονται τόσο από τις επιθυμίες και τις αξίες του όσο και από τα πιστεύω που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά του. Χωρίς τα στοιχεία αυτά, η τέχνη της οινοπαραγωγής ή η οποιαδήποτε δεξιότητα που την αφορά δεν είναι ποτέ αρκετή για να αποδώσει την έκταση και το βάθος ενός κρασιού που δεν είναι αποκλειστικά φτιαγμένο για εμπορικούς λόγους.   

Εάν φανταστούμε όλα τα στοιχεία που συμβάλλουν στην παραγωγή του κρασιού σαν μια νοητή ευθεία γραμμή, τότε η γραμμή αυτή θα μπορούσε να ξεκινάει από τον οινοπαραγωγό και να καταλήγει στο κρασί. Έχοντας αυτήν την ευθεία στο μυαλό, είναι εύκολο να φανταστώ στη μία άκρη τον χαρισματικό και εκλεκτικό Γιάννη Οικονόμου και στην άλλη τα ιδιαίτερα με ‘εσωτερισμό’ κρασιά του.     

Για τον Γιάννη Οικονόμου η τέχνη της οινοπαραγωγής από μόνη της δεν αρκεί για να δώσει ένα κρασί ποιοτικό και με διακριτή ταυτότητα. Όπως υποστηρίζει, το καλό κρασί σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο δεν προϋποθέτει να είναι τεχνολογικά άρτιο, αφού κάτι τέτοιο στις μέρες μας είναι εφικτό για όλα τα κρασιά, ανεξάρτητα από την κατηγορία τιμής που ανήκουν. Αυτό που διασφαλίζει την ποιότητα σε ένα κρασί είναι κατά κύριο λόγο το φυσικό περιβάλλον και η ιστορία του τόπου όπου παράγεται. Τα στοιχεία αυτά ωστόσο, μπορούν μόνο να αξιοποιηθούν,  εάν ο οινοπαραγωγός κατανοεί την αξία τους και τη σημασία τους στην παραγωγή του καλού ποιοτικού κρασιού.  

Στο πλαίσιο αυτό, τα αυτόριζα αμπέλια 60 και 80 ετών που υπάρχουν στην περιοχή της Σητείας αποκτούν ιδιαίτερη αξία, καθώς αποτελούν μια σημαντική παράμετρος ποιότητας, η οποία αναδεικνύει το δυναμικό της περιοχής αλλά και των ποικιλιών της. Η ανθεκτικότητα που αναπτύσσουν τα βοηθάει να ανταποκρίνονται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στις διακυμάνσεις των εκάστοτε καιρικών συνθηκών όπως και στις γενικότερες κλιματικές αλλαγές που ήδη συντελούνται στην εποχή μας. Η επαναφορά όλων των γραμμικών αμπελώνων της περιοχής στην αρχική του θαμνώδη μορφή, η εφαρμογή της βιολογικής καλλιέργειας από το 1997, οι εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις, είναι πρακτικές μιας φυσικής ροής που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να μετρήσει, ανεξάρτητα από το βαθμό δυσκολίας που εμπεριέχουν στην εφαρμογή τους.  

Αντίστοιχα στο οινοποιείο, οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις έχουν ως στόχο να δώσουν έμφαση στην εγγενή φύση του κρασιού αλλά σε μια ίσως πιο «προχωρημένη» έκφραση και όχι να χρησιμοποιηθούν για την αλλοίωσή του.     

Έτσι, τα κρασιά είναι έτοιμα μόνο μετά από ωρίμαση αρκετών ετών στο οινοποιείο, κατά πολύ περισσότερο απ’ ότι ισχύει για οποιαδήποτε άλλα ελληνικά κρασιά. Μια υπέρβαση που δεν είναι παρά η έκφραση μιας στωϊκής φύσης, όπως και της επιθυμίας για συνεχή πειραματισμό.

Δεν είναι όμως μόνο η αντισυμβατική φύση του Γιάννη Οικονόμου που αγαπάει να μην ακολουθεί πάντα τους κανόνες και δη τους εμπορικούς, αλλά η ελευθερία της επιλογής που κάποιες φορές έχει να κάνει με το ένστικτο και κάποιες φορές με την αρχή πως το κρασί είναι ένας φυσικός, ζωντανός οργανισμός που συνεχώς εξελίσσεται. 

 

 

Τα κρασιά του σαφώς και δεν απευθύνονται σε καταναλωτές που είναι συνηθισμένοι σε εύκολα εμπορικά κρασιά, αλλά σε εκείνους που προτιμούν τα κρασιά που έχουν την υφή  της ωριμότητας που αν και σε προχωρημένο στάδιο ωρίμασης, παραμένουν το ίδιο, ίσως και περισσότερο εκφραστικά απ’ ότι όταν ήταν νεαρά.

Η στιλιστική ακρότητα αλλά και η εκκεντρικότητα που τα χαρακτηρίζει, δίνει έμφαση στην εικόνα ενός οινοπαραγωγού με χαρακτήρα “Lone Ranger”, ο οποίος έχει βρει έναν έμμεσο δρόμο να αλληλοεπιδρά με τον κόσμο, χρησιμοποιώντας ως κώδικα επικοινωνίας τα ιδιότυπα κρασιά του.   

Ο Γιάννης Οικονόμου έχει εργαστεί σε κορυφαία οινοποιεία διεθνώς όπως το Château Margaux στο Bordeaux, του Ceretto και του Enrico Scavino στο Barolo και του Franz Keller στην περιοχή Freiburg της Γερμανίας. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να εργάζεται στο δικό του κτήμα, στο οροπέδιο της Ζήρου στη Σητεία και να φτιάχνει κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα και αξιακά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα. 

That a man should make the most of what equipment he has. 

Είμαστε απλά οι ιστορίες μας...

Σχετικά Άρθρα

Το κρασί ενώνει

Τα πρώτα 24 ωρα ήταν βασανιστικά. Τσιμπιόμουν, για να καταλάβω εάν αποτελούσαν αληθινά γεγονότα…

Δημήτρης Κούμανης 06/03/2022

Χρώμα, η άλλη αίσθηση της γεύσης

Ρουμπινί, μέτριας έντασης με κεραμυδί ανταύγειες. Παραπλανεί στο μάτι με το απαλό του χρώμα,…

Νίκος Πανίδης 05/03/2022

Περί ακρίβειας και άλλων δεινών

Με αφορμή των καθημερινό “βομβαρδισμό” των ΜΜΕ, περί ακρίβειας και πληθωρισμού, πως αντιμετωπίζουμε…

Δημήτρης Κούμανης 16/02/2022

Time After Time

Ολοκληρώνοντας κείμενο -μίγμα αστικής περιήγησης, εικαστικής γνωριμίας και δοκιμής κρασιών-…

Δημήτρης Κούμανης 13/12/2021