heteroclito cave & bar a vin

ε λ λ η ν ι κ ο σ α μ π ε λ ω ν α σ Σαββατιανό ...τοπαρεξηγημένολευκό Το Σαββατιανό είναι μια από τις αρχαιότε- ρες αναγνωρισμένες ποικιλίες αμπέλου. Η ιστορία της ποικιλίας ξεκινά από την Αττι- κή πριν από 2.500 χρόνια! Σήμερα καλ- λιεργείται στην ευρύτερη οινική ζώνη της Στερεάς Ελλάδος, σε μικρές εκτάσεις στις Κυκλάδες, στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία. Στο κλίμα της Αττικής η ποικιλία ξεδιπλώνει τις καλύτερες γευστι- κές δυνατότητές της, φυσικά σε συνδυασμό με τις σωστές τεχνικές καλλιέργειας, που την προφυλάσσουν από την οξείδωση, που αποτελεί το βασικότερο μειονέκτημα. Δίνει θαυμάσια κρασιά με λαμπερό πρασινοκί- τρινο χρώμα, αρώματα από χαμομήλι, μπα- νάνα και βερίκοκο, ενώ, όταν ο τρύγος είναι πρώιμος δίνει κρασιά με έντονη οξύτητα. Η σχέση της ποικιλίας με τη ρετσίνα και η μαζική παραγωγή οδήγησε σε καλλιεργητι- κές τεχνικές με στόχο την υπερπαραγωγή και όχι την ποιότητα. Κι αυτός είναι και ο λόγος που η έξοχη αυτή ελληνική ποικιλία έχασε στο πέρασμα των χρόνων το «καλό» της όνομα. Τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες κυρίως στην πε- ριοχή των Μεσογείων, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αμπελώνας Σαββατιανού για να αποκτήσει η ποικιλία αυτή την παλιά της αίγλη. Tips Το φρέσκο Σαββατιανό σερβίρεται στους 10-12 βαθμούς και το περασμένο από βαρέλι στους 12-14 βαθμούς. Ιδανικό με χαλούμι και ελληνικές γεύσεις όπως τα ντολμαδάκια, τα φασολάκια. Το Σαββατιανό από βαρέλι έχει ενδιαφέρον και μετά από 3 χρόνια.

RkJQdWJsaXNoZXIy NTIwNzc=