heteroclito cave & bar a vin

ε λ λ η ν ι κ ο σ α μ π ε λ ω ν α σ Αγιωργίτικο …τοερυθρόΒελούδο Ο Άγιος Γεώργιος κατάγεται από τη Νεμέα, είναι ερυθρός και έχει πολλά ονόματα, όπως μαύρο Νεμέας, Νεμεάτι- κο ή το αίμα του Ηρακλή. Στο ποτήρι εμφανίζει πολλές διαφορετικές προ- σωπικότητες και αυτή είναι η μαγεία του. Ανάλογα με το υψόμετρο καλλιέρ- γειας μπορεί να δώσει ένα ευρύ φάσμα κρασιών, από ελαφριά ροζέ, νεανικά κόκκινα, μέχρι πληθωρικά παλαιωμένα και εκρηκτικά επιδόρπια. Αυτή η πο- λυδυναμικότητα, που συμπληρώνεται από κομψότητα και ένταση, είναι ένας βασικός λόγος για να γνωρίσει κάποιος όλες τις πιθανές εκφάνσεις του. Τα ροζέ κρασιά είναι ρουμπινί και φρου- τώδη, τα φρέσκα ερυθρά έχουν βιολετί ανταύγειες και ευωδιάζουν κόκκινα φρούτα με πρωταγωνιστές τα κεράσια, τα ώριμα ερυθρά έχουν ωραίες ταννί- νες και μια πλούσια αρωματική παλέτα από αποξηραμένα φρούτα, κυρίως δα- μάσκηνα και μπαχαρικά, ενώ τα γλυκά είναι αρμονικά και σύνθετα. Η νέα εξέ- λιξη θέλει ένα ακόμα πρόσωπό του, αυτό του λευκού. TIP Η θερμοκρασία σερβιρίσματος εξαρτά- ται από τον τύπο, λευκό, φρέσκο, πα- λαιωμένο ή γλυκό. Τα ιδανικά γευστικά του «ταίρια» είναι πολλά. Μερικά από τα αγαπημένα του είναι τα μανιτάρια, οι μελιτζάνες και η γραβιέρα. Ένα φρέσκο Αγιωργίτικο μπορείτε να το κρατήσετε για ένα χρόνο, ενώ ένα περασμένο από βαρέλι μπορεί να εξελιχθεί τουλάχι- στον για 8-10 χρόνια. Αηδάνι …τομελωδικόλευκό Η καταγωγή είναι Αιγαιοπελαγίτικη με επίκεντρο τη Σαντορίνη. Θα τη συναν- τήσουμε και σε άλλα νησιά όμως, όπως την Πάρο, τη Νάξο και την Κρήτη. Το όνομά της προέρχεται από την «εδάνη άμπελο» που αναφέρεται από τον Ησύ- χιο, τον 5ο αιώνα μ.Χ. Έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στον οίνο ΟΠΑΠ Σα- ντορίνης, δίπλα στο πρωταγωνιστικό Ασύρτικο. Τελικά, όμως, κατάφερε να ξεχωρίσει και σήμερα αποτελεί μια ιδι- αίτερη πρόταση για όσους θέλουν να γνωρίσουν κάτι διαφορετικό. Η μύτη της έχει ταυτότητα ανθική και συμπλη- ρώνεται με νύξεις από κίτρινα φρούτα, λουλούδια και ορυκτά. Η γεύση της δεν είναι ούτε πολύ όξινη, ούτε πολύ αλ- κοολική, είναι ελαφριά και ισορροπη- μένη. TIP Φυσικά το Αηδάνι πίνεται δροσερό, πε- ρίπου στους 10-12 βαθμούς. Απλά φαγητά, όπως μια πίτα με τυρί, μπο- ρούν να το δελεάσουν, ενώ γαρίδες ή ζυμαρικά το κερδίζουν ολοκληρωτικά. Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τις δυνατότητές του, γιατί μπορεί να πα- λαιώσει για μια πενταετία. Αθήρι …τολευκόμεάρωμαΑιγαίου Μια ποικιλία με μεγάλη ιστορία, πρω- τοεμφανίστηκε στα νησιά του Αιγαίου και είχε τέτοια απήχηση που εξαπλώ- θηκε στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα και τη Χαλκιδική. Στη Σαντορίνη συνεργά- ζεται άψογα με το Ασύρτικο και το Αηδάνι -για τα ΟΠΑΠ κρασιά του νησι- ού και στη Ρόδο και τη Σιθωνία παράγει premium κρασιά από υψηλό υψόμετρο. Σήμερα εμφανίζεται σε πολλές ετικέ- τες ως αυτόνομη ποικιλία και αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για το καλο- καίρι και όχι μόνο. Στην πλειονότητα, τα κρασιά από Αθήρι είναι ξηρά, έχουν μια ελαφριά ζωηράδα και ένα μπουκέ- το από εσπεριδοειδή, ενώ η γεύση είναι ευχάριστη και πολλές φορές, ανάλογα με το επίπεδο της οξύτητας, σπιρτόζα. Εκτός από τα ξηρά, πολλές φορές θα τη συναντήσουμε σε αφρώδη, ακόμα και γλυκά κρασιά, μόνη της ή πάλι παρέα με κάποια άλλη λευκή ποικιλία. TIP Το Αθήρι απολαμβάνεται δροσερό στους 10-12 βαθμούς και ειδικά στα γλυκά στους 8-10. Μια πρόταση είναι να το δοκιμάσετε ως απεριτίφ ή συντροφιά με λευκά τυριά όπως το χαλούμι και η φορμαέλα. Τέλειοείναι, επίσης, μεόστρα- κα και θαλασσινά. Είναι ένα κρασί που καταναλώνεται νέο και μπορεί να κρα- τήσει για 2-3 χρόνια. Υπάρχουν, πάν- τως, και κάποιες εξαιρέσεις, που φτά- νουν και τα πέντε χρόνια παλαίωσης.

RkJQdWJsaXNoZXIy NTIwNzc=