Scroll to top
heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη 10563
Share
en el

Έξι νέα ελληνικά κρασιά που αξίζει να δοκιμάσεις


Ασύρτικο, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Λημνιό. Ο γύρος της Ελλάδας μέσα από 4 ποικιλίες κρασιών

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

[ Πύργος, Σαντορίνη ]

Σκυτάλη

01.

Οινοποιείο Χατζηδάκη - Ασύρτικο / 2016

Ο Χαρίδημος Χατζηδάκης από το Τυμπάκι στέριωσε στη Σαντορίνη και στις δύο δεκαετίες που οινοποίησε τα δικά του κρασιά καθιέρωσε ένα μοναδικό προσωπικό στυλ, γι’ αυτό και αγαπήθηκαν τόσο. Η Σκυτάλη προέρχεται από την τελευταία δεξαμενή εσοδείας 2016 που δεν πρόλαβε να εμφιαλώσει λόγω του αιφνίδιου θανάτου του. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια Σαντορίνη Χατζηδάκη με μακρά παραμονή στη δεξαμενή. Μπορούμε να μιλάμε ώρες για το πώς είναι η Σκυτάλη έναντι της Σαντορίνης – εξάλλου η γεύση είναι κάτι υποκειμενικό. Ας κρατήσουμε ότι ο Χαρίδημος έδωσε τη «σκυτάλη» στην επόμενη γενιά, με κρασιά που προκαλούν ρίγος κάθε φορά που τα δοκιμάζουμε.

2

[ Ληξούρι, Κεφαλονιά ]

Χαρίτων

01.

Κτήμα Χαριτάτου - Βοστιλίδι / 2017

Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί σημείο αναφοράς για την οικογένεια Χαριτάτου στη χερσόνησο της Παλλικής εδώ και αιώνες. Τα τελευταία χρόνια, μετά από περιόδους περισυλλογής, η οικογένεια ασχολείται ξανά με την παραγωγή κρασιού, με άριστα αποτελέσματα στο Μοσχάτο και στη Μαυροδάφνη. Φέτος, για πρώτη φορά οινοποιεί το σπάνιο και «δύστροπο» Βοστιλίδι κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αυτή η προσπάθεια. Κομψά αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων. Δροσιστική οξύτητα, φρουτώδης γεύση και μοναδική επίγευση φλούδας εσπεριδοειδών.

3

[ Ανω Διακοπτό, Αχαΐα ]

Μαλαγουζιά Nature Τετράμυθος

01.

Οινοποιείο Τετράμυθος - Μαλαγουζιά / 2017

Δεκάδες Μαλαγουζιές κυκλοφορούν στην αγορά, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όμως η πρόταση του Τετράμυθου ξεχωρίζει διότι το συγκεκριμένο αμπελοτόπι βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, με βόρειο προσανατολισμό. Η ομάδα του Τετράμυθου, με σκληρή δουλειά στο αμπέλι και ελάχιστη δυνατή παρέμβαση, απογειώνει την αγαπημένη λευκή ποικιλία και αποδεικνύει περίτρανα ότι το καλό κρασί γεννιέται στο αμπέλι. Εξαιρετική συμπύκνωση, φινετσάτα αρώματα ανθέων, λευκόσαρκων φρούτων και φρέσκων βοτάνων. Στο στόμα απολαυστική φρεσκάδα, αισθητή οξύτητα και μοναδική καθαρότητα φρούτου. Ένα κρυστάλλινο λευκό ήπιας οινοποίησης που δύσκολα σταματά να απολαμβάνει κανείς.

4

[ Δομοκός, Λαμία ]

Λημνιό Γκιρλέμη

01.

Οινοποιείο Γκιρλέμη - Λημνιό / 2017

Το Λημνιό είναι μία από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες ποικιλίες αμπέλου παγκοσμίως και τη συναντάμε κυρίως μέσα από τα ερυθρά της Λήμνου, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Η νέα ροζέ ετικέτα από την κεντρική Ελλάδα εντυπωσιάζει με τη φινέτσα, την αρωματική πολυπλοκότητα και τον γαστρονομικό χαρακτήρα της. Διακριτικά αρώματα βύσσινου και φράουλας με νότες λουλουδιών και πιπεριού που ξεδιπλώνονται σταδιακά. Λεπτεπίλεπτη φρουτώδης γεύση, δροσιστική οξύτητα και νόστιμη επίγευση με αίσθηση εσπεριδοειδών.

5

[ Προσοτσάνη, Δράμα ]

Λημνιώνα Οίνωψ

01.

Κρασιά Οίνωψ - Λημνιώνα / 2016

Ο Νίκος Καρατζάς ανήκει στους αξιόλογους οινολόγους της νέας γενιάς, με δημοφιλή κρασιά στο βιογραφικό του. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μάς συστήνει την δική του σειρά κρασιών από γηγενείς ποικιλίες. Η θεσσαλική Λημνιώνα αποκτά ενδιαφέρουσα διάσταση στο ψυχρό μικροκλίμα της Δράμας, οινοποιημένη κατά ένα μέρος σε βαρέλι και η υπόλοιπη σε αμφορέα. Συμπυκνωμένα αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών με διακριτική φυτικότητα. Στο στόμα αισθητή οξύτητα, καλοδομημένες τανίνες και απολαυστική επίγευση φραγκοστάφυλου. Μία ετικέτα περιορισμένης κυκλοφορίας που έχει αξιοπρόσεκτη δυναμική.

6

[ Αργολίδα ]

Peplo

01.

Κτήμα Σκούρα - Μαυροφίλερο - Αγιωργίτικο - Syrah / 2017

Ο κοσμοπολίτης Γιώργος Σκούρας «ανατρέπει τα συνηθισμένα» με την άρτι αφιχθείσα ροζέ πρότασή του, όπου κάθε ποικιλία του απολαυστικού χαρμανιού χαίρει διαφορετικής οινοποίησης. Το Μαυροφίλερο ωριμασμένο σε ανοξείδωτη δεξαμενή, το Αγιωργίτικο σε βαρέλια ακακίας και το κοσμοπολίτικο Syrah σε πήλινους αμφορείς. Εκφραστικά αρώματα κόκκινων φρούτων, εσπεριδοειδών και λευκών ανθέων. Στο στόμα εντυπωσιακός συνδυασμός φινέτσας και γευστικής πολυπλοκότητας, με αισθητή οξύτητα και νεύρο. Ροζέ μοναδικό σαν τον δημιουργό του.