Scroll to top
heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη 10563
Share
en el

Νέες προτάσεις κρασιών (Ελλάδα & Ιταλία)


Eπιλογές από το πλήθος της παραγωγής

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι η βιομηχανία του κινηματογράφου έχει κορεστεί, ότι δεν βγαίνουν ταινίες όπως παλιά, ότι οι νέοι ηθοποιοί είναι μέτριοι και άλλα τέτοια οπισθοδρομικά. Μάλλον αρνούνται να αποδεχτούν ότι μεγαλώνουν, μια και αξιόλογες νέες ταινίες προβάλλονται κάθε εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Παράλληλη πραγματικότητα όμως είναι το ότι παγιωμένες ψυχαγωγικές συνήθειες άλλαξαν ανεπιστρεπτί με την παρουσία του αμερικανικού κολοσσού Netflix.

Κι αν στον κινηματογράφο ισχύουν τα παραπάνω, οινικά επικρατεί οργασμός. Από την εποχή που δεν βρίσκαμε κρασί να καταναλώσουμε έξω έχει περάσει πολύς καιρός και πλέον οι επιλογές είναι πάμπολλες, για κάθε γούστο, για κάθε τσέπη, από θερμά ή ψυχρά κλίματα.

Αν κάποτε αγοράζαμε μια «ψαγμένη ετικέτα» για να την πιούμε στο σπίτι, σήμερα αρκεί μια έξοδος σε wine bars ή εστιατόρια με έμφαση στη λίστα κρασιών, με εξορθολογισμένη τιμολόγηση, για να αποτελεί το κρασί αναπόσπαστο «συστατικό» καθημερινής διασκέδασης.

Ως εκ τούτου, το να δοκιμάζουμε για να επιλέξουμε και να σας προτείνουμε νέες ετικέτες αποτελεί συχνά γρίφο. Με τόσα καλά κρασιά, τι να πρωτοεπιλέξεις άραγε; Η απάντηση έρχεται αυθόρμητα: αφού το κρασί από τη φύση του έχει ανυπέρβλητη ελευθερία, προτείνουμε αυτά που μας άρεσαν περισσότερο.

1

[ Σαντομέρι, Αχαΐα]

SANTAMERIANA AMPHORA

01.

Sant'Οr Οινοποιητική / Σανταμεριάνα / 2018

Στη δυτική Αχαΐα συναντάμε το επιβλητικό όρος Σκόλλις, στη σκιά του οποίου βρίσκεται ο οικισμός Σαντομέρι. Εκεί ιστορικά καλλιεργείται μια τοπική ποικιλία (εξού και «Σανταμεριάνα») που ανήκει στις Ασπρούδες. Στο οικογενειακό οινοποιείο του Παναγιώτη Δημητρόπουλου (Sant’Or) γίνεται αξιοζήλευτη δουλειά, χωρίς περιττές τεχνολογικές παρεμβάσεις, αποκλειστικά από 4 ποικιλίες αμπέλου (εκτός από τη Σανταμεριάνα, καλλιεργεί και οινοποιεί Ροδίτη, Αγιωργίτικο και Μαυροδάφνη). Η εν λόγω ετικέτα παράγεται μόνο σε 2.000 φιάλες, προέρχεται από εξαιρετικά χαμηλή στρεμματική απόδοση (250 κιλά/στρέμμα), ακολούθησε λευκή οινοποίηση σε τσιμεντένιο αυγό και αμφορέα, αυθόρμητη ζύμωση και τρεις εβδομάδες επαφή με τις φλούδες. Προτείνουμε να την απολαύσετε με φαγητό, αφού προηγουμένως της δώσετε χρόνο για καλό αερισμό.

2

[Campania, Ιταλία ]

BRU EMM

01.

Ciro Picariello / Falanghina / 2018

Η οινική ζώνη της Campania βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ιταλία κι έχει ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με την αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί, που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα π.Χ. Ανάμεσα στις πολλές γηγενείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή ξεχωρίσαμε την αρχαία Falanghina που λέγεται ότι έχει ελληνική προέλευση. Ο Ciro Picariello και η σύζυγός του Rita ξεκίνησαν το οινοποιείο το 1997 και η πρώτη ετικέτα τους κυκλοφόρησε το 2004 από τα ιδιόκτητα αμπέλια τους, έκτασης περίπου 70 στρεμμάτων. Το Bru Emm προέρχεται από ζύμωση και ωρίμανση σε ανοξείδωτη δεξαμενή, έχει αχυρένιο χρώμα και φίνα ανθικά αρώματα, με κυρίαρχο αυτό της ανθισμένης πορτοκαλιάς. Η τραγανή οξύτητα και η φινετσάτη επίγευση στο στόμα το κάνουν άκρως απολαυστικό. Ένας επιπλέον λόγος να το αναζητήσετε είναι η καλή σχέση ποιότητας/τιμής.

3

[ Piemonte, Ιταλία ]

ANSI ARNEIS

01.

Casina Bric 460 / Arneis / 2017

Η λευκή ποικιλία Arneis απαντά στη βορειοδυτική Ιταλία, στην περιοχή του Piemonte. Η καλλιέργειά της, αν και μετράει αιώνες, τις τελευταίες δεκαετίες μειώθηκε, διότι οι περισσότεροι οινοπαραγωγοί έχουν στραφεί στην ερυθρή ποικιλία Nebbiolo. Το Casina Bric 460 βρίσκεται στην παγκόσμιας φήμης οινική περιοχή του Barolo. Το όνομα του οινοποιείου στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «αγρόκτημα στην κορυφή του λόφου» και το 460 αναφέρεται στο υψόμετρο.
Κρυστάλλινο, με χρυσαφί αποχρώσεις και αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων και μικρών ανθέων. Φρουτώδης φρεσκάδα στο στόμα, καλή οξύτητα, με ελαφρά πικάντικη επίγευση. Πρόκειται για ένα ισορροπημένο λευκό που πίνεται ευχάριστα με ή χωρίς φαγητό, χωρίς να προβληματίζει.

4

[ Chianti Toscana, Ιταλία ]

CHIANTI CLASSICO DOC

01.

Querciabella / Sangiovese / 2016

Η περίπτωση αυτή σηκώνει μπόλικο μελάνι. Πώς αλλιώς να περιγράψεις δύο «αστέρια» της Ιταλίας, τη διάσημη ερυθρή ποικιλία και το κορυφαίο τοσκανέζικο, βιοδυναμικό οινοποιείο; Η ποικιλία Sangiovese έχει πάρα πολλά πρόσωπα, ανάλογα με το στυλ οινοποίησης, και δύο κοινά που πρέπει οι οινοποιοί να τιθασεύσουν: τανίνες και οξύτητα. Για τον λόγο αυτόν τέλη της δεκαετίας του ’60 οραματίστηκαν κάποιοι ότι μόνο το πάντρεμα με τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot (αργότερα ακολούθησαν κι άλλες) θα έδινε εξωστρέφεια και ευρεία αποδοχή στα κρασιά τους. Το αποτέλεσμα των περιβόητων Super Tuscan τούς δικαίωσε, όμως οι τιμές στις οποίες έχουν φτάσει πλέον είναι εξωπραγματικές, γι’ αυτό η «ευρεία αποδοχή» είναι απλώς θεωρητική. Ανεξάρτητα με το κόστος κτήσης, εμείς προτιμούμε τον ρουστίκ χαρακτήρα, έτσι επιλέξαμε ένα Chianti Classico, όχι όμως όποιο να ‘ναι. Η πρόταση της πολυβραβευμένης Querciabella έχει φρεσκάδα, κομψότητα, ισορροπία σε μύτη και στόμα, συνοδεύει αρμονικά μεγάλη ποικιλία πιάτων (ζυμαρικά ή κρεατικά με πλούσια σάλτσα ντομάτας, λιπαρά ψάρια, μανιτάρια στη σχάρα) και η τιμή ανταποκρίνεται απόλυτα στην ποιότητά του.

5

[ Μελίσσια, Κοζάνη ]

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ & ΜΟΣΧΟΜΑΥΡΟ

01.

Οινοποιείο Μπελίδη / Ξινόμαυρο - Μοσχόμαυρο / 2013

Είναι άκρως γοητευτικό να πηγαίνεις πίσω στον χρόνο όταν πρόκειται για κρασιά, ταυτόχρονα όμως και ρίσκο. Ιδιαίτερα, δε, όταν πρόκειται για ποικιλίες που δεν είναι ευρέως διαδεδομένες, άρα δεν υπάρχει αρχείο για την εξέλιξή τους. Η αντοχή του Ξινόμαυρου γνωστή, όμως για τη σπάνια μακεδονική ποικιλία Μοσχόμαυρο λίγα γνωρίζουμε. Εδώ έχουμε σύμμαχο τον χρόνο, γι’ αυτό ήταν η ευχάριστη έκπληξη των δοκιμών που πραγματοποιήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες. Μέτριας έντασης αρώματα φράουλας, κερασιού και βατόμουρου με νύξεις καραμέλας βουτύρου. Φινετσάτο στο στόμα, με νότες σταφίδας και λιαστής ντομάτας, καλοδουλεμένες τανίνες, τονισμένη οξύτητα, επίγευση με νεύρο και διάρκεια.

*

Η προέλευση όλων των παραπάνω ετικετών τυχαίνει να είναι από Ελλάδα και Ιταλία. Αυτό που δεν είναι τυχαίο είναι ότι τα κείμενα γράφτηκαν περασμένα μεσάνυχτα, αφού είδα κι εγώ το «Joker». Όχι ύπνος δεν με έπιανε, καλά καλά ούτε να ξαπλώσω δεν μπορούσα και ξεκίνησα να γράφω. Αρέσει ή όχι, μόνο εάν δει κανείς την ταινία μπορεί να εκφράσει άποψη − ευτυχώς υπάρχουν πολλές και ποικίλες απόψεις. Κάπως έτσι συμβαίνει και με το κρασί. Βγείτε, δοκιμάστε, διασκεδάστε κι αποφασίστε ποιο κρασί σάς ταιριάζει. Δεν είναι όλα για όλους.