Scroll to top
heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη 10563
Share
en el

Οινοτουρισμός στη γη του Ερμή και του Πανός


Η εκδήλωση «Ανοικτές Πόρτες» αφορά οινικές περιηγήσεις και δοκιμές στα περισσότερα οινοποιεία της χώρας το διήμερο 28 και 29 Μαΐου.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ «Ανοικτές Πόρτες» αφορά οινικές περιηγήσεις και δοκιμές στα περισσότερα οινοποιεία της χώρας το διήμερο 28 και 29 Μαΐου.

Η πρωτοβουλία είναι του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN), στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας, και σκοπό έχει τη γνωριμία των καταναλωτών με τον θαυμαστό κόσμο της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού, αναπόσπαστου αγαθού των λαών της Μεσογείου.

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνουν παράλληλα την έμφαση που δίνουν το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ στη σημασία του οινοτουρισμού με δράσεις της υφυπουργού κ. Σοφίας Ζαχαράκη σε συνεργασία με τις κατά τόπους περιφέρειες.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι στη Μαντινεία Αρκαδίας έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και δράσεις ώστε να προβληθεί το κρασί ως πολιτισμικό αγαθό και όχι απλώς ως προϊόν απόλαυσης.

Την Κυριακή 29 Μαΐου είναι προγραμματισμένη μια γιορτινή πεζοπορία με την αναβίωση παλαιού μονοπατιού από τα Άνω Δολιανά προς τον κάμπο της Τρίπολης.

«Δύο κτήματα – Ένα ταξίδι» ονομάζεται η πρωτοβουλία των οινοποιείων Σπυρόπουλου και Τσέλεπου και αφορά την προβολή της ταινίας «Arcadia 1900, Champagne d’Orient» στον κινηματογράφο της Τρίπολης Cineville, το Σάββατο 28 Μαΐου.

Η ταινία του σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλου αφηγείται μια ιστορία άγνωστη ως τώρα ακόμα και στην ιστοριογραφία του ελληνικού κρασιού. Είναι το εγχείρημα των αδελφών Παπανικολάου στο χωριό Ρίζες Τεγέας, οι οποίοι πέτυχαν, από το 1885 έως το 1935, να παράγουν αφρώδη οίνο εκλεκτής ποιότητας, να κερδίσουν χρυσά βραβεία στις παγκόσμιες εκθέσεις της εποχής και να καταχωριστεί στο Παγκόσμιο Οινολογικό Λεξικό του Μπορντό η Τεγέα ως ο «μοναδικός τόπος καλλιέργειας της ποικιλίας Φιλέρι, παραγωγής αρητίνωτου λευκού οίνου και καμπανίτου οίνου εφάμιλλου των γαλλικών».

Με σπουδές στο Μονπελιέ της Γαλλίας, οι αδελφοί Παπανικολάου όχι μόνο μυήθηκαν στον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής αφρωδών αλλά προσέθεσαν, ήδη από το 1900, καινοτόμες τεχνικές, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην επιστημονική βιβλιογραφία εξήντα χρόνια μετά. Το όραμά τους «Αρκαδία – Η Καμπανία της Ανατολής» αναφέρεται στο βιβλίο του Βασιλείου Παπανικολάου «Η Αρκαδία υπό οινολογικήν έποψιν». Το όραμα αυτό δεν ήταν μια υπερφίαλη επιδίωξη. Βασιζόταν στην ομοιότητα της επαρχίας της Γαλλίας, Καμπανία (Champagne), με το οροπέδιο της Μαντινείας σε ό,τι αφορά τη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, το υψόμετρο και ιδίως την καλλιέργεια της αρωματικής ποικιλίας Φιλέρι, η οποία παρουσιάζεται ως το δίδυμο αδελφάκι των αμπέλων της Καμπανίας.

Το επίσημο τρέιλερ της ταινίας «Arcadia 1900 – Champagne d’Orient»

Έκαναν εξαγωγές σε Ευρώπη και Αμερική, άνοιξαν τρία καταστήματα στην Αθήνα και ένα wine bar(!) στην Ομόνοια, δίπλα στο θέατρο «Νέα Σκηνή». Είχαν πάρει χρυσά βραβεία με αφρώδη οίνο στις Παγκόσμιες Εκθέσεις του Παρισιού, του Σικάγου, της Λιέγης και του Σαν Φρανσίσκο.

Έχτισαν στις Ρίζες Τεγέας ένα πρότυπο οινοποιείο, αντίγραφο των γαλλικών chateaux, με υπόγεια κελάρια και άρτια εξοπλισμένο.

Η κατάληξη δεν έχει happy end, όπως συνέβη με πολλές ελληνικές οικογένειες με επιχειρηματικό δαιμόνιο. Μικροπολιτικά συμφέροντα, μάταιες υποσχέσεις και η εναντίωση μέρους της τοπικής κοινωνίας συνέβαλαν στο άδοξο τέλος, που αποδίδεται εύστοχα στην ταινία.

Την επομένη, Κυριακή 29 Μαΐου, είναι προγραμματισμένη μια γιορτινή πεζοπορία με την αναβίωση παλαιού μονοπατιού από τα Άνω Δολιανά προς τον κάμπο της Τρίπολης.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από τα κατάφυτα Άνω Δολιανά στις πλαγιές του Πάρνωνα, θα ακολουθήσει το κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στη ρεματιά του Αγιάννη και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς το ξωκλήσι του Αϊ-Στρατηγού μέσα από αγροτικό δρόμο και παλαιό μονοπάτι, κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές του καστανοδάσους της περιοχής. Ο Αϊ-Στρατηγός είναι ένα γραφικό εκκλησάκι, χτισμένο στη θέση αρχαίου ιερού, με μια πολύ φιλόξενη αυλή όπου θα γίνει στάση για ξεκούραση. Από κει, μέσω της ρεματιάς του Γαρεάτη ποταμού, κάτω από γιγάντια πλατάνια, η διαδρομή θα φτάσει στο ξωκλήσι της Παναγίας Κουβλιώτισσας, η οποία έχει χτιστεί στη θέση αρχαίου ιερού, αφιερωμένου στον Πάνα. Το τελευταίο κομμάτι της πεζοπορικής διαδρομής θα καταλήξει στους αμπελώνες του Κτήματος Τσέλεπου και στο οινοποιείο, προκειμένου να δοκιμαστούν τα εξαιρετικά κρασιά που παράγει η φιλόξενη οικογένεια. Η όμορφη μέρα θα συνεχιστεί στον εμβληματικό νερόμυλο, κτίσμα του δέκατου έβδομου αιώνα που ανακαινίστηκε με γνώση και επιμονή. Πρόκειται για τον Κοκκινόμυλο που έχει δώσει το όνομά του σε ένα από τα κορυφαία κρασιά του κτήματος. Εκεί, κάτω από την πυκνή σκιά των βελανιδιών και των πεύκων, έχει προγραμματιστεί πικνίκ από την ομάδα της Βίκυς και του Γιώργου (Ονειρολόγιο Άνω Δολιανών).

Η ποικιλία αμπέλου Μοσχοφίλερο πρωταγωνιστεί διαχρονικά στην περιοχή της Μαντινείας (αναγνωρίστηκε το 1971 ως Ονομασία Ανωτέρας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας), αφού καλύπτει το 85% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Η σπουδαία Ελληνίδα του κρασιού, κ. Σταυρούλα Κουράκου, έχει γράψει για την ποικιλία:

«Το οροπέδιο της Μαντινείας βρίσκεται στην καρδιά της ορεινής Αρκαδίας, όπου οι βροχές και το χιόνι είναι συχνά φαινόμενα τον χειμώνα, το δε καλοκαίρι επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες συγκριτικά με τις περισσότερες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Εδώ, όπου τα αμπέλια γειτονεύουν με τα έλατα, τα σύγχρονα οινοποιεία της περιοχής παράγουν από την ποικιλία Μοσχοφίλερο έναν οίνο blanc de gris (οίνο λευκό από γκρίζα σταφύλια).

[…] Οι οίνοι αυτοί είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι γιατί χαρακτηρίζονται από ζωηρά αρώματα βοτάνων, λουλουδιών, πράσινου μήλου και εσπεριδοειδών».

Με αφορμή τις «Ανοικτές Πόρτες», μια απόδραση τριάντα έξι ωρών θα σας αναζωογονήσει σαν τις φυσαλίδες μιας Amalia Brut και το κυριότερο είναι ότι θα γνωρίσετε το κρασί ως μέσο επικοινωνίας και χαράς.

Τips:
• Στο Κτήμα Τσέλεπου, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, προσφέρονται τρεις δυνατότητες γευσιγνωσιών (εισαγωγή, επιλεγμένη, παλαιές εσοδείες), ανάλογα με το επίπεδο γνώσης και ενδιαφέροντος.

• Στο κέντρο της Τρίπολης (Δεληγιάννη & Τάσου Σεχιώτη 43) βρίσκεται το εστιατόριο Villa Incognito. Πρόκειται για ένα «γαστρονομικό διαμάντι» που δημιούργησαν δύο χαμογελαστά παιδιά: ο Σωτήρης, που μαγειρεύει ευφάνταστα, και η Υακίνθη, που προτείνει τα κρασιά από την πλούσια και σωστά τιμολογημένη λίστα.

• Επιστρέφοντας στην Αθήνα, αξίζει μια στάση στη Νεμέα, με το εμβληματικό ιερό του Δία και το Στάδιο να ξεχωρίζουν στον αρχαιολογικό χώρο. Κατά τα άλλα η κωμόπολη αποτελεί πρότυπο οικιστικής ασχήμιας, όμως το κλασικό εστιατόριο Σοφός και τα νεοαφιχθέντα 17 Χωριά κερδίζουν τις εντυπώσεις, αμφότερα με αξιόλογες προτάσεις οινοποιείων της φημισμένης οινικής ζώνης.

• Τα 17 Χωριά πήραν το όνομά τους από τον αριθμό των χωριών και τα 25.000 στρέμματα που συναπαρτίζουν την οριοθετημένη ζώνη καλλιέργειας Αγιωργίτικου από την οποία παράγονται οι ΠΟΠ οίνοι που δικαιωματικά φέρουν το όνομα Νεμέα.

• Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το ότι στην κουζίνα βρίσκεται ένας γνώριμος (στους άνω των 45;), παλαιάς κοπής οινοχόος! Ο ιταλοτραφής Κώστας Τουλουμτζής, γνώριμος στους Αθηναίους από τη θρυλική Enoteca των ’90s στα Βριλήσσια, μαγειρεύει ρουστίκ ιταλική κουζίνα με πελοποννησιακές πρώτες ύλες και τη συνδυάζει με μια μεγάλη γκάμα κρασιών της περιοχής.