Scroll to top
heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη 10563
Share
en el

5 οινοπροτάσεις από την Οινοποιείο Semeli που αξίζει να δοκιμάσετε


Η άνοιξη στο ποτήρι από ανθρώπους που γνωρίζουν πολλά τόσο για την οινική ζωή όσο και για τη φιλοξενία

Με αφορμή παλαιότερο άρθρο για τον οινοτουρισμό στη Νεμέα, δέχτηκα πρόσκληση από το Οινοποιείο Semeli για να γνωρίσω από κοντά τη δουλειά που γίνεται στο αμπέλι και στο οινοποιείο. Στο οινόφιλο κοινό, το Κούτσι Νεμέας είναι γνωστό ως το «φιλέτο» της οινικής ζώνης. Ανηφορίζοντας από τον κάμπο στο οινοποιείο που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων, έφερνα στο μυαλό μου παλιότερες επισκέψεις στο εν λόγω κτήμα με τους εκπληκτικούς χώρους φιλοξενίας. Φτάνοντας, αντίκρισα ένα εργοτάξιο, αδυνατώντας να κατανοήσω τον λόγο για τον οποίο προσκλήθηκα. Ε, λοιπόν, αξίζουν συγχαρητήρια σε όποιον σκέφτηκε αυτή την πρόσκληση, κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, για το αντισυμβατικό του πνεύμα! Η ομάδα της Semeli κάνει μια αξιοπρόσεκτη προσπάθεια ν’ αλλάξει την οπτική μας στο κρασί, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τα ποιοτικά στάνταρ. Ο προνομιούχος αμπελώνας είναι ακόμα πιο προσεγμένος. Οι εγκαταστάσεις σε πλήρη ανακατασκευή, με στόχο το οινοποιείο να είναι και πάλι επισκέψιμο το προσεχές φθινόπωρο. Οι χώροι διαμονής –ναι, η Semeli έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολυτελή διαμονή– ανακαινίζονται, μεγαλώνουν και θα επαναλειτουργήσουν το 2018. Καλά όλα αυτά, τα κρασιά τους πώς είναι; Πάντα ξεχώριζα τις διαχρονικές ετικέτες Μαντινεία και Chateau. Τώρα γνώρισα καλύτερα τις νέες προτάσεις που έχουν ένα πιο ανάλαφρο προφίλ, προσεγγίζοντας έτσι νεαρότερες ηλικίες, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ότι όλο και περισσότερα ελληνικά οινοποιεία αντιλαμβάνονται τη ζήτηση που έχουν στο νεαρό κοινό και προσαρμόζονται στις ανάγκες του. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην «καραμέλα» του χύμα κρασιού.

Η νέα γενιά έχει άποψη και δεν πίνει ό,τι της σερβίρουν. Ακριβώς αυτό τον παλμό έπιασε, λοιπόν, η Semeli και ιδού τα αποτελέσματα: 

1

UNTITLED

01.

Sauvignon Blanc / 2016

Νεοκοσμίτικος προσανατολισμός σε μύτη και στόμα. Αρωματικά πλούσιο, με κυρίαρχα τα ανθικά και βοτανικά στοιχεία. Με σπιρτάδα και τραγανή οξύτητα στο στόμα, θα κερδίσει γρήγορα όσες και όσους αγαπούν την κοσμοπολίτικη ποικιλία. Πριν από λίγες ημέρες το πρότεινα σε μια παρέα νεαρών γυναικών και συνειδητοποίησα ότι και στα late ’40s μπορούν να σε προσέξουν… Αυτά κάνει το κρασί!

2

AETHERIA

01.

Μαλαγουζιά - Chardonnay / 2016

Ολοκαίνουργια και ήδη βραβευμένη ετικέτα από προνομιακά αμπελοτόπια της ορεινής (υψόμετρο 900 μέτρα) Αιγιαλείας. Το αρμονικό πάντρεμα της δημοφιλούς Μαλαγουζιάς με το νευρώδες Chardonnay δίνει ένα κρασί που συνοδεύει ευχάριστα καλοκαιρινές γεύσεις.

3

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΝΑΣΙΑΚΟΣ

01.

Μοσχοφίλερο / 2016

Η κλασική αξία του Λεωνίδα Νασιάκου έχει το φινετσάτο Μοσχοφίλερο στην πρώτη γραμμή των ελληνικών λευκών. Κρασί που μας δροσίζει τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες και συνοδεύει ευχάριστα γεύσεις της θάλασσας. Μα, πάνω απ’ όλα, το Μοσχοφίλερο είναι η απάντηση όταν αναζητάτε το ιδανικό απεριτίφ.

4

CHATEAU SEMELI

01.

Cabernet Sauvignon - Merlot / 2008

Αν όλα τα παραπάνω πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες, για να απολαύσετε το «βαρύ χαρτί» του οινοποιείου χρειάζεστε κρέας. Μια εμβληματική ετικέτα που εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά το 1985, από το δημοφιλέστερο χαρμάνι του πλανήτη.

5

NEMEA RESERVE

01.

Αγιωργίτικο / 2014

Το Αγιωργίτικο κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους στις διαφορετικές εκδοχές του, ανάλογα με τη γεωγραφική του προέλευση, η Νεμέα όμως έχει την πρωτοκαθεδρία. Η πρόταση αυτή έχει όλα τα αρωματικά και γευστικά στοιχεία που την κάνουν ελκυστική, ιδίως ως πρώτη γνωριμία με την ποικιλία.