Scroll to top
heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη 10563
Share
en el

5 νησιώτικα λευκά κρασιά για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι


Μαλακά, ξεδιψαστικά, γλυκόπιοτα, με νότες βοτάνων και διακριτική οξύτητα, αυτά είναι τα καλύτερα λευκά κρασιά από Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Κεφαλονιά και Σαντορίνη

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χρόνια είχαμε να νιώσουμε τέτοια λαχτάρα για το καλοκαίρι. Αιτία, ο φετινός βαρύς χειμώνας. Και τι δεν έκανε… βροχές, χιόνια, μα, πάνω απ’ όλα, ένα μόνιμο γκρι στον ουρανό και τσουχτερό κρύο. Με τις πρώτες υποψίες καλοκαιρίας, η Αθήνα στους συνήθεις ρυθμούς, με ζωντάνια και φρεσκάδα. Ό,τι καλύτερο για να βάλουμε στο τραπέζι μας ένα μπουκάλι λευκό κρασί από τη νησιωτική Ελλάδα. Προετοιμαστείτε, λοιπόν, τα καλύτερα έρχονται!

Ό,τι καλύτερο για να βάλουμε στο τραπέζι μας ένα μπουκάλι λευκό κρασί από τη νησιωτική Ελλάδα. 

1

[ Κεφαλονιά ]

ΡΟΜΠΟΛΑ WILD PATHS

01.

Οινοποιείο Gentilini / Ρομπόλα / 2016

Οι ντόπιοι λένε ότι η καλύτερη Ρομπόλα του νησιού προέρχεται από αμπελοτόπια της περιοχής Φαγιά, στη νότια πλευρά του όρους του Αίνου. Ένα τέτοιο αυτόρριζο αμπέλι με απότομη κλίση διάλεξε ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος για τη νέα, premium Ρομπόλα Gentilini που ονομάζεται «Wild Paths» και κυκλοφορεί σε 5.600 φιάλες. Κιτρινοπράσινο χρώμα, αρώματα κίτρου και ροδάκινου με νότες ορυκτότητας. Στο στόμα νεύρο, σπιρτάδα και επίγευση μεγάλης διάρκειας.

2

[ Σαντορίνη ]

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Καραμολέγκου

01.

Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου / Ασύρτικο - Αθήρι - Αηδάνι / 2016

Με βεβαιότητα η πιο τυπική Σαντορίνη που μπορείτε να δοκιμάσετε από την εσοδεία του 2016. Αμπέλια 150 ετών από τις περιοχές Πύργου, Έξω Γωνιάς και Μεγαλοχωρίου σε ηφαιστειακά εδάφη. Φωτεινό λεμονί χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Άψογη αρωματική αρμονία ανάμεσα στην ορυκτότητα και το φρούτο. Αρώματα αχλαδιού και βρεγμένης πέτρας με διακριτικές νύξεις λουλουδιών. Στόμα γεμάτο και συμπυκνωμένο, με αίσθηση φρεσκάδας και εκρηκτική οξύτητα. Επίγευση μεγάλης διάρκειας, με νότες ορυκτότητας. Στα συν, η καλή σχέση ποιότητας/τιμής.

3

[ Ηράκλειο Κρήτης ]

ENSTIKTO

01.

Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη / Chardonnay - Βιδιανό / 2015

Κάθε χρόνο και καλύτερα τα κρασιά της Κρήτης. Ξεχωρίσαμε από την οικογένεια Δασκαλάκη το πληθωρικό χαρμάνι που συνδυάζει τον πλούτο και το βάθος του κοσμοπολίτικου Chardonnay με τα σύνθετα αρώματα του Βιδιανού, περασμένα εντέχνως από δρύινα βαρέλια. Λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα, αρώματα εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων και νότες βανίλιας. Στο στόμα πλούσιο, λιπαρό, με τραγανή οξύτητα και διακριτική αίσθηση βανίλιας. Γεύση που εξελίσσεται συνέχεια στο ποτήρι και απολαυστική, μακρά επίγευση. Για να το απολαύσετε πραγματικά, συνδυάστε το με μεγάλα ψάρια στη σχάρα. Μαγεία!

4

[ Ηράκλειο Κρήτης ]

ΔΑΦΝΙ Λυραράκη

01.

Κρασιά Λυραράκη / Δαφνί / 2016

Συχνά, δοκιμάζοντας ελληνικές ποικιλίες, προσπαθούμε να φέρουμε στο μυαλό μας κοινά χαρακτηριστικά με δημοφιλείς κοσμοπολίτικες. Η σπάνια ποικιλία της Κρήτης, Δαφνί, ανατρέπει κάθε δυνατό παραλληλισμό. Είναι μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες και οφείλει το όνομά της στο ομώνυμο φυτό, τη δάφνη, λόγω της ομοιότητας που παρουσιάζουν τα αρώματά τους. Λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα, εντυπωσιακό μπουκέτο με κυρίαρχα τα βότανα, τα τροπικά φρούτα και τις ανθικές νύξεις. Μαλακό στο στόμα, με νότες βοτάνων, αίσθηση φρεσκάδας και διακριτική οξύτητα. Επίγευση με νύξεις κηρήθρας. 

4

[ Ζάκυνθος ]

PAOLO

01.

Κτήμα Μερκάτη / Παύλος - Ρομπόλα / 2009

Μια και οι προτάσεις μας άρχισαν με Επτάνησα, καλό είναι να κλείσουν έτσι, όμως εδώ έχουμε μια πρόταση που απευθύνεται σε όσους θέλουν να διευρύνουν τους οινικούς τους ορίζοντες. Η εκούσια οξειδωτική παλαίωση έχει ως αποτέλεσμα ένα κρασί με εντυπωσιακό χρυσαφί χρώμα και αρώματα μελιού, ώριμων φρούτων και ξηρών καρπών. Ένα σπάνιο κρασί για τους λάτρεις των παλαιωμένων λευκών (εσοδεία 2009) που παραπέμπει στο στυλ των vins jaunes (κίτρινων κρασιών) της περιοχής Jura στην ανατολική Γαλλία. Δεν είναι σίγουρο ότι αρέσουν σε όλους τα γαστρονομικά αυτά κρασιά, όμως καλό είναι να τα δοκιμάσετε, για να διαμορφώσετε τη δική σας άποψη. Ζάκυνθος και Κεφαλονιά, με μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, έρχονται ξανά στο οινικό προσκήνιο με την αναβίωση τοπικών ποικιλιών.