Scroll to top
heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη 10563
Share
en el

Η επανάσταση των φυσικών κρασιών


Natural wine, vin vivant, κρασί φυσικής οινοποίησης είναι μάλλον ο σωστός προσδιορισμός στην ελληνική γλώσσα. Περί τίνος πρόκειται όμως;

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα «φυσικά κρασιά» είναι η τάση που κερδίζει ολοένα περισσότερους οινόφιλους, κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Natural wine, vin vivant, κρασί φυσικής οινοποίησης είναι μάλλον ο σωστός προσδιορισμός στην ελληνική γλώσσα. Περί τίνος πρόκειται όμως;

Τα κρασιά φυσικής οινοποίησης βασίζονται σε ένα ισχυρό πλαίσιο εμπιστοσύνης του καταναλωτή προς τον παραγωγό, ανεξάρτητα από πιστοποιήσεις. Εμπιστευόμαστε τον αμπελουργό ότι φροντίζει το αμπέλι με ελάχιστες παρεμβάσεις, αφήνοντας έτσι το μικροκλίμα να βρει τον ιδανικό τρόπο έκφρασης. Απ’ την πλευρά του ο οινοποιός χρησιμοποιεί ήπιες μεθόδους, χωρίς πρόσθετα. Με άλλα λόγια, δοκιμάζοντας ένα τέτοιο κρασί αναζητάμε αυθεντικότητα και ελευθερία, μακριά από το στενό πλαίσιο της τυπικότητας που χαρακτηρίζει κάθε ποικιλία.

Οι προτάσεις σε φυσικά κρασιά που υπάρχουν είναι συνήθως υψηλής ποιότητας και άρτιου αποτελέσματος, γι’ αυτό τα επιλέγουν στις λίστες τους κορυφαίοι οινοχόοι σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία. 

Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ένα κρασί φυσικής οινοποίησης είναι: βιολογικοί ή βιοδυναμικοί αμπελώνες, χειρωνακτική συλλογή σταφυλιών, απαγόρευση χρήσης οινολογικών πρόσθετων, ζύμωση με τη φυσική ζυμοχλωρίδα, αυθόρμητη μηλογαλακτική ζύμωση, ελάχιστη χρήση θειώδους, απουσία τεχνολογικών παρεμβάσεων, ήπιο ή καθόλου κολλάρισμα.

Δοκιμάζοντας ένα κρασί φυσικής οινοποίησης αναζητάμε αυθεντικότητα και ελευθερία, μακριά από το στενό πλαίσιο της τυπικότητας που χαρακτηρίζει κάθε ποικιλία. 

Προτάσεις τέτοιων κρασιών από ελληνικά οινοποιεία είναι ελάχιστες. Αυτές όμως που υπάρχουν είναι συνήθως υψηλής ποιότητας και άρτιου αποτελέσματος, γι’ αυτό τα επιλέγουν στις λίστες τους κορυφαίοι οινοχόοι σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία. Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τα εξής:

1

[ Γιαννιτσά, Πέλλα ]

ΡΟΔΙΤΗΣ

01.

Κτήμα Λίγα / Ροδίτης / 2016

Ο Θωμάς και ο Ιάσονας Λίγας εφαρμόζουν φυσική αειφόρο καλλιέργεια (Masanobu Fukuoka), αφήνοντας ουσιαστικά τη φύση να ισορροπήσει από μόνη της. Αναζητούν με επιμονή και συνέπεια πλούτο στο σταφύλι. Τα κρασιά τους, αποκλειστικά από γηγενείς ποικιλίες, έχουν μοναδικό χαρακτήρα: εξαιρετική μύτη με διακριτά αρώματα πυρηνόκαρπων και λεπτές ανθικές νότες. Πλούσια γεύση με φρουτώδη χαρακτήρα και δροσιστική οξύτητα.

2

[ Άβυθος, Κεφαλονιά ]

ΡΟΜΠΟΛΑ

01.

Παναγιώτης Σαρρής / Ρομπόλα / 2016

Ρομπόλα από τρεις ιδιόκτητους αμπελώνες συνολικής έκτασης 22 στρεμμάτων στις νότιες πλαγιές του Αίνου. Εδάφη πετρώδη και ασβεστολιθικά με μεγάλη κλίση απολαμβάνουν τη θαλασσινή αύρα, δημιουργώντας ιδανικό μικροκλίμα για την καλύτερη έκφραση της ποικιλίας. Συμπυκνωμένα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων. Πλούσιο σώμα, τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση με νότες ορυκτότητας.

3

[ Καλαθάς, Τήνος ]

ΑΓΙΑ ΥΠΑΚΟΗ

01.

Domaine de Kalathas / Άσπρο Ποταμίσι - Ροζακί / 2016

Τα αμπέλια του Jérôme βρίσκονται σε δύσβατες πλαγιές της νοτιοανατολικής Τήνου και κάποια είναι περισσότερο από 100 ετών. Ο Γάλλος αντικέρ, που ερωτεύτηκε τις Κυκλάδες και εγκατέλειψε το Παρίσι για να γίνει αμπελουργός, πραγματοποίησε φέτος τον τρίτο του τρύγο. Κρασιά μοναδικά, με πάθος και μεράκι, από αυτόχθονες ποικιλίες.

4

[ Ζήρος, Λασίθι ]

ΘΡΑΨΑΘΗΡΙ - ΒΗΛΑΝΑ

01.

Κτήμα Οικονόμου / Θραψαθήρι - Βηλάνα / 2009

Ο Γιάννης Οικονόμου είναι ίσως ο πρώτος Έλληνας που δημιούργησε κρασιά φυσικής οινοποίησης και καθιερώθηκε στο εξωτερικό. Τα κρασιά του έχουν μοναδικό χαρακτήρα και στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό. Το χαρμάνι από λευκές τοπικές ποικιλίες δίνει αρώματα ξηρών καρπών με νότες εκούσιας οξειδωτικής παλαίωσης. Πληθωρικό στο στόμα, με επίγευση μεγάλης διάρκειας.

5

[ Άνω Διακοπτό, Αχαΐα ]

SAUVIGNON BLANC NATURΕ

01.

Οινοποιείο Τετράμυθος / Sauvignon Blanc / 2016

Το Οινοποιείο Τετράμυθος εντυπωσιάζει με την εξαιρετική εκδοχή της αγαπημένης κοσμοπολίτικης ποικιλίας από αμπελώνα υψομέτρου 1.000 μέτρων. Αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, λουλουδιών και πράσινες νότες. Κρυστάλλινο, με υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση, με κυρίαρχα τα εσπεριδοειδή.

6

[ Σπάτα, Αττική ]

FLIRT off-dry

01.

Οικογένεια Γεώργα / Μαλαγουζιά – Merlot / 2016

Ο Δημήτρης Γεώργας, ακολουθώντας πιστά τις αρχές της βιοκαλλιέργειας και της φυσικής οινοποίησης, δημιουργεί ένα πληθωρικό ροζέ που θα σας ξεσηκώσει. Φρέσκα αρώματα βύσσινου και φράουλας. Στο στόμα πλούσια γεύση, με χυμώδη χαρακτήρα και απολαυστική ψευδαίσθηση ήπιου αφρισμού.

7

[ Γουμένισσα, Κιλκίς ]

OLD ROOTS

01.

Κτήμα Τάτση / Ξινόμαυρο / 2013

Τα κρασιά της οικογένειας Τάτση έχουν τραχύ χαρακτήρα. Το Ξινόμαυρο αυτό έχει μεγάλη αρωματική συμπύκνωση με διακριτά αρώματα πελτέ ντομάτας, γλυκόρριζας και σοκολάτας. Στο στόμα στιβαρό και έντονα τανικό, με τονισμένη οξύτητα, έχει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

8

[ Ληξούρι, Κεφαλονιά ]

ΟΡΓΙΩΝ

01.

Οινοποιείο Σκλάβου / Μαυροδάφνη / 2015

Ο Ευρυβιάδης Σκλάβος από την Κεφαλονιά είναι ο πιο αναγνωρισμένος Έλληνας παραγωγός που εφαρμόζει βιοδυναμική καλλιέργεια. Η πρότασή του από Μαυροδάφνη έχει αρωματική πολυπλοκότητα, δυναμική γεύση με καλοδομημένες τανίνες, αισθητή οξύτητα και μακρά επίγευση.