Scroll to top
heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη 10563
Share
en el

Το κύρος και η γοητεία των κρασιών Μπουτάρη


Στην πρωτότυπη οινική εκδήλωση «The Sounds of Wine» στο Ωδείο Αθηνών

Βρέθηκα πρόσφατα στο Ωδείο Αθηνών σε μια πρωτότυπη οινική εκδήλωση με τίτλο «The Sounds of Wine». Μεταξύ των ωραιότατων ελληνικών και εισαγόμενων ετικετών που δοκίμασα, ξεχώρισα μια «ταπεινή» Νάουσα Μπουτάρη εσοδείας 2003. Πλούτος σε μύτη και στόμα από ένα προσιτό ερυθρό που έχει ήδη 14 χρόνια στην πλάτη του και δρόμο ακόμα μπροστά του. Η Νάουσα Μπουτάρη είναι το πρώτο ερυθρό εμφιαλωμένο κρασί που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τέλη του 19ου αιώνα. «Τα τελευταία χρόνια, που το ελληνικό κρασί ζει τον μύθο του, μήπως ξεχάσαμε τις κλασικές αξίες;» αναρωτήθηκα.

Η Μπουτάρη Οινοποιητική μετράει 138 χρόνια ιστορίας, γεγονός σπάνιο για ελληνική εταιρεία. Αφετηρία η δυτική Μακεδονία και με την πάροδο του χρόνου επέκταση σε Γουμένισσα, Αττική, Κρήτη και Σαντορίνη. Τα οινοποιεία της γίνονται τα πρώτα επισκέψιμα ελληνικά οινοποιεία, θέτοντας τα θεμέλια του οινοτουρισμού.

Το επιβλητικό οινοποιείο της Σαντορίνης με τη χαρακτηριστική λευκή θόλο ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη του ’80 και αναμφισβήτητα άλλαξε τα δεδομένα όχι μόνο στην αμπελοοινική ανάπτυξη του νησιού αλλά και στην αποδοχή που έχει σήμερα το Ασύρτικο παγκοσμίως. 

Και αν νομίζετε ότι υπερβάλλω, αναλογιστείτε ότι τον Σεπτέμβριο ο διάσημος οινοκριτικός Mark Squires έδωσε στη Σαντορίνη Μπουτάρη 2016 92/100 στο περιοδικό «Wine Advocate». Επιπλέον, πρόσφατα διεξήχθη το New York Wine Experience που διοργανώνεται από το κορυφαίο περιοδικό οίνου «Wine Spectator» και αποτελεί μια μοναδική ετήσια ευκαιρία δοκιμής των καλύτερων κρασιών του κόσμου. Η συμμετοχή είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού στην εκδήλωση προσκαλούνται εμβληματικές ετικέτες απ’ όλο τον κόσμο με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και τις υψηλές βαθμολογίες που έχουν λάβει. Εντυπωσιακό ήταν φέτος το ενδιαφέρον των επιλεγμένων επισκεπτών της εκδήλωσης να δοκιμάσουν τη Σαντορίνη Μπουτάρη 2014 εν μέσω διθυραμβικών σχολίων.

To 2017 είναι για τη Σαντορίνη Μπουτάρη μια επετειακή χρονιά, διότι συμπίπτει με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την οινοποίηση του πρώτου εμφιαλωμένου ΠΟΠ Σαντορίνη που διατέθηκε στην ελληνική και διεθνή αγορά. Η σοδειά του 2017 σηματοδοτεί την 30χρονη πορεία κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκαν ο ΠΟΠ Σαντορίνη και το Ασύρτικο ως η κορυφαία τοποποικιλία της ελληνικής οινοπαραγωγής.

Με αφορμή την πρώτη τριακονταετία στη Σαντορίνη, η εταιρεία οργάνωσε επετειακή εκδήλωση, προσκαλώντας πλειάδα συνεργατών από το ξεκίνημα έως σήμερα. Ο δρ. Οινολογίας Γιάννης Βογιατζής, γενικός διευθυντής της εταιρείας, στην ιστορική αναφορά παρουσίασε την πρώτη χειρόγραφη έκθεση τρύγου, ανέλυσε τις αμπελοοινικές συνθήκες της εποχής, στάθηκε στις προκλήσεις και την εξέλιξη.

Με νοσταλγία και ευγνωμοσύνη αναφέρθηκε στους ανθρώπους με τους οποίους συμπορεύτηκε αυτά τα 30 χρόνια, επισημαίνοντας την εξαιρετική συνεργασία που ανέπτυξαν και οδήγησε στην ανάδειξη της αμπελουργικής ζώνης των κρασιών ΠΟΠ Σαντορίνη.

Συγκινητική ήταν και η ομιλία του πρώτου διευθυντή του οινοποιείου Γιάννη Κουλελή που αναφέρθηκε στις πρωτοποριακές κινήσεις της εταιρείας, εκδηλώνοντας την αγάπη του για τους ανθρώπους και την οικογένεια Μπουτάρη. Λίγες μόνο λέξεις από την ομιλία του αρκούν για να περιγράψουν τη βαρύτητα του εγχειρήματος: «Δουλέψαμε σκληρά, με πείσμα και ένταση. Ιδρώσαμε τη φανέλα… Και το μισοχτισμένο κτίριο μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο οινοποιείο που άφησε άφωνο το νησί. Και το άδειο χωράφι έγινε αμπέλι καρπερό. Και οι γεμάτοι άνθρωποι μεταμορφώθηκαν σε μια αστείρευτη δύναμη. Το όραμα της εταιρείας έπαιρνε σάρκα και οστά. Και η βαλίτσα μου, μαζί με την ευθύνη, βάραινε και με περηφάνια. Περνούσε ο χρόνος και το όραμα ζυμώθηκε με νέες επενδύσεις, επενδύσεις στους ανθρώπους, τη γνώση, την έρευνα».

Βγαίνοντας από το Ωδείο, άρχισα να κατηφορίζω τη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου με νωπή τη «μεταξένια» επίγευση της Νάουσας Μπουτάρη. Θυμήθηκα το απόφθεγμα του Έζρα Πάουντ «Κάτι που είναι κλασικό σημαίνει ότι διαθέτει μια ακατανίκητη φρεσκάδα» κι έτσι έδιωξα από το μυαλό μου κάθε προβληματισμό για τον χρόνο. Τα κρασιά Μπουτάρη συνεχίζουν να γοητεύουν.