Scroll to top
heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη 10563
Share
en el

Κτήμα Λίγα: Φυσική ισορροπία


Ο Θωμάς και ο Ιάσονας Λίγας μάς ξεναγούν στα αμπελοτόπια τους και μας μυούν στον κόσμο της φυσικής, αειφόρου καλλιέργειας.

Φωτο: ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΑΤΗΣ

Ο Θωμάς και ο Ιάσονας Λίγας μάς ξεναγούν στα αμπελοτόπια τους και μας μυούν στον κόσμο της φυσικής, αειφόρου καλλιέργειας.

Ξημέρωνε κι εμείς διασχίζαμε τον θεσσαλικό κάμπο, οδηγώντας βόρεια, προς Πέλλα. Στα ηχεία το «Good Times» με τη μεστή φωνή του Eric Burdon. Μετά από δύο ώρες βρισκόμασταν στα Γιαννιτσά, σε μια πόλη έρημη. Ρωτήσαμε στο μοναδικό καφενείο που βρήκαμε ανοιχτό τι συμβαίνει και μας απάντησαν περήφανα ότι την 20ή Οκτωβρίου η πόλη γιορτάζει την απελευθέρωσή της. Δύο χιλιόμετρα έξω από την πόλη, μας περίμεναν ο Θωμάς και ο Ιάσονας Λίγας για να μας ξεναγήσουν στο σύγχρονο οινοποιείο και στα αμπελοτόπια τους.

Η οικογένεια Λίγα εφαρμόζει φυσική, αειφόρο καλλιέργεια (μέθοδος Masanobu Fukuoka) ή Περμακουλτούρα και φυσική οινοποίηση, χωρίς δηλαδή καμία προσθήκη από ένζυμα, μαγιές κ.λπ.

Ζητήσαμε από τον Ιάσονα να μας εξηγήσει με απλά λόγια τη μέθοδο καλλιέργειας που ακολουθούν: «Η φύση λειτουργεί με χρώματα, αρώματα και θερμοκρασίες», λέει. «Εφαρμόζοντας τη μέθοδο Permaculture, δεν ποτίζουμε, δεν ραντίζουμε, δεν οργώνουμε, δεν χρησιμοποιούμε τρακτέρ στο αμπέλι, ουσιαστικά αφήνουμε τη φύση να ισορροπήσει από μόνη της. Αναζητάμε με φυσικές μεθόδους πλούτο στο σταφύλι».

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Ο Θωμάς Λίγας ξεκίνησε σπουδές Βιοχημείας στο Μονπελιέ (Montpellier), στη νοτιοδυτική Γαλλία, μετά όμως από δύο χρόνια η ιδέα ότι θα περάσει τη ζωή του σε εργαστήρια τον ώθησε να ξεκινήσει σπουδές Οινολογίας. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε στο Vaeni και στον Τσάνταλη έως τα τέλη της δεκαετίας του ’80, οπότε ξεκίνησε τα δικά του κρασιά.

Τα παιδιά του, Μελισσάνθη και Ιάσων, αποφάσισαν και αυτά να ασχοληθούν με το κρασί. Η Μελισσάνθη σπούδασε στο Μονπελιέ χημικός-οινολόγος και ζει στην Τουλούζη (Toulouse).

Ο Ιάσονας σπούδασε Αμπελουργία στην Αβίζ (Avize) της γαλλικής Καμπανίας και στη συνέχεια Οινολογία στο Μονπελιέ. Βάση του είναι η Θεσσαλονίκη, όμως ο χρόνος του μοιράζεται ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία.

ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες της οικογένειας Λίγα στην Πέλλα έχουν έκταση 60 στρέμματα, σε ασβεστοαργιλώδη εδάφη (κάποια αμπελοτεμάχια με κιμωλία).

ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Πλεονέκτημα για την αμπελοκαλλιέργεια στην Πέλλα αποτελούν οι τρεις άνεμοι: Βαρδάρης (βόρειος), Καρατζόβας (βορειοδυτικός) και ο νοτιάς του Θερμαϊκού.

ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Ολες οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στο Κτήμα από τον Θωμά και τον Ιάσονα Λίγα είναι γηγενείς. Οι λευκές είναι Ροδίτης, Ασύρτικο και Κυδωνίτσα. Οι ερυθρές είναι Ξινόμαυρο και Λημνιώνα. Η μέση απόδοση είναι στα 600 κιλά/στρέμμα. Σε ένα αμπελοτεμάχιο με Ασύρτικο τα κλήματα αναπτύσσονται σε πέργκολα ύψους 2 μέτρων (μια και το αμπέλι από τη φύση του είναι αναρριχητικό), με αποτέλεσμα οι ρίζες να αναπτύσσονται βαθιά στο έδαφος.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ολα τα κρασιά του Κτήματος έχουν από 0 έως 15 mg/lt θειώδη, όταν οι ισχύοντες κανονισμοί για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπουν το όριο των 210 mg και 160 mg ανά λίτρο, για λευκά και ερυθρά κρασιά αντίστοιχα. Οι φελλοί που χρησιμοποιούνται είναι βιολογικοί, χωρίς παραφίνη, και το κερί φυσικό, μέλισσας.

ΩΡΙΜΑΣΗ

Τα βαρέλια είναι παλαιά, γαλλικά δρύινα 225 λίτρων. Το ξύσιμό τους γίνεται αποκλειστικά και μόνο με ξύστρα (με το χέρι). Σκοπός είναι η αργή και ελεγχόμενη επαφή του κρασιού με το οξυγόνο και όχι με τα αρώματα που προκύπτουν από το ξύλο.

ΟΙ ΑΜΦΟΡΕΙΣ

Οι αμφορείς που χρησιμοποιούν στο Κτήμα κατασκευάζονται σε χωριό του Ολύμπου. Η σύνθεσή τους προέρχεται από τρία είδη αργίλου και έχουν χωρητικότητα 120 λίτρα.

Τα πλεονεκτήματα του αμφορέα είναι: Το στρογγυλό σχήμα του αυγού διαιρεί την κάθετη πίεση της βαρύτητας, με αποτέλεσμα να ασκείται πίεση χωρίς να υπάρχουν αρώματα «κλεισούρας» (δεν χρειάζεται batonnage).

Φέρνει ισοθερμία, χειμώνα-καλοκαίρι, στους 22 βαθμούς Κελσίου. Αυτός είναι ο λόγος που αρκετά wine coolers της αγοράς είναι κατασκευασμένα από τα ίδια υλικά. Η βάση του αμφορέα είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να οξυγονώνουν οι μαγιές και οι οινολάσπες.

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ

Τα κρασιά που παράγονται από το Κτήμα Λίγα είναι:

 

 • ΡΟΔΙΤΗΣ 2015 δεξαμενής 15 mg/lt θειώδη
 • ΡΟΔΙΤΗΣ maceration 2015 (εκχύλιση τρεις εβδομάδες) 0 mg/lt θειώδη
 • ΡΟΔΙΤΗΣ barrique 2015 15 mg/lt θειώδη
 • ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ amphora 2015 40 ημέρες εκχύλιση 0 mg/lt θειώδη
 • ΚΥΔΩΝΙΤΣΑ barrique 2015 15 mg/lt θειώδη
 • ΑΣΥΡΤΙΚΟ LAMDA 2015 δεξαμενής 15 ημέρες εκχύλιση 0 mg/lt θειώδη
 • ΑΣΥΡΤΙΚΟ barrique 2015 15 mg/lt θειώδη
 • ΣΠΕΙΡΑ Blanc de Noirs (Ξινόμαυρο) Solera 2012-2015 0 mg/lt θειώδη
 • SAUVAGE BLEU 2015 (Λημνιώνα) βαρέλι πίεση με τα πόδια, 40 ημέρες εκχύλιση 0 mg/lt θειώδη
 • LE ROSE’ 2015 (Ξινόμαυρο) 2 μήνες βαρέλι 15 mg/lt θειώδη
 • XI-RO 2014 (Ξινόμαυρο – Ροδίτης) δεξαμενής 15 mg/lt θειώδη
 • ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ 2010 (Ξινόμαυρο) τέσσερα χρόνια βαρέλι 15 mg/lt θειώδη