Scroll to top
heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη 10563
Share
en el

Τα κρασιά της καραντίνας


Με την προσμονή της σταδιακής επαναλειτουργίας μπαρ και εστιατορίων, σας προτείνουμε 5 κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα που δοκιμάσαμε την περίοδο της καραντίνας και κάνουν τη διαφορά.

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως ένα νέος, επικίνδυνος κορωνοϊός που προσβάλλει τον ανθρώπινο οργανισμό θα δημιουργούσε τόσους τριγμούς και απώλειες στην παγκόσμια οικονομία, χωρίς το κρασί να γλιτώνει από την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας.

Με τον περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 23 Μαρτίου αναγκαστήκαμε όλοι ν’ αλλάξουμε ριζικά τις καθημερινές μας συνήθειες. Το κατεξοχήν κοινωνικό προϊόν, το κρασί, περιορίστηκε να καταναλώνεται μοναχικά στο σπίτι ή σε εικονικές μαζώξεις, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών. Μπορεί τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά να παραμένουν ίδια, όμως δεν νοείται απόλαυση χωρίς γέλια και τσουγκρίσματα.

Με την προσμονή ακόμα λίγων εβδομάδων, έως την 1η Ιουνίου, οπότε ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία μπαρ και εστιατορίων, σας προτείνουμε 5 κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα που δοκιμάσαμε την περίοδο της καραντίνας και κάνουν τη διαφορά.

Το κατεξοχήν κοινωνικό προϊόν, το κρασί, περιορίστηκε να καταναλώνεται μοναχικά στο σπίτι ή σε εικονικές μαζώξεις μέσω διαδικτυακών εφαρμογών.

1

[ Κάσπακας, Λήμνος ]

ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ NATURE

01.

Oenos Nature / Μοσχάτο Αλεξανδρείας / 2017

Στα ηφαιστειογενή εδάφη της Λήμνου καλλιεργείται εδώ και έναν αιώνα το ευωδιαστό Μοσχάτo Αλεξανδρείας. Το ακριτικό νησί μέχρι πρόσφατα μας έδινε ευχάριστα, καθημερινά κρασιά. Η πρώτη συνεργασία του Limnos Organic Wines (Σαββόγλου-Τσιβόλας) με τη γαλλοτραφή ομάδα της Oenos Nature, εφαρμόζοντας πρωτόκολλο ήπιας οινοποίησης, εκφράζει απόλυτα τον αρωματικό πλούτο και τη δυναμική της ποικιλίας. Η εξέλιξη στον χρόνο, δε, είναι συγκλονιστική: αρώματα βασιλικού, ρίγανης, θυμαριού, νότες μελιού και κομπόστας εσπεριδοειδών. Γεύση αποξηραμένων βοτάνων και πράσινου τσαγιού, δροσιστική οξύτητα και μεστή επίγευση. Ένα εξελιγμένο λευκό που ξεχειλίζει μυρωδιές της ελληνικής υπαίθρου. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, η εσοδεία του 2018 έχει εμφιαλωθεί ήδη, όμως, όσο ακόμα υπάρχει διαθέσιμη, δοκιμάστε του 2017. Πρόκειται για ένα μοναδικό λευκό!

ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ NATURE

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO Πηγή: www.lifo.gr

2

[ Άνω Διακοπτό, Αχαΐα ]

SAUVIGNON BLANC NATURE

01.

Οινοποιείο Τετράμυθος / Sauvignon Blanc / 2018

SAUVIGNON BLANC NATURE

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO Πηγή: www.lifo.gr

Το χαρισματικό μικροκλίμα της ορεινής Αιγιαλείας, η φροντίδα του αμπελιού και η ελάχιστη δυνατή παρέμβαση αποτυπώνονται στην καθαρότητα, στη συμπύκνωση και στη διάρκεια της γεύσης των κρασιών του Τετράμυθου.
Στα ιδιόκτητα, βιολογικής γεωργίας αμπέλια συνολικής έκτασης 125 στρεμμάτων καλλιεργούνται 11 ποικιλίες σε υψόμετρο από 650 έως 1.050 μέτρα. Πρόκειται για περιοχή ψυχρού κλίματος με βορινό προσανατολισμό –το 2016 τελείωσε τον τρύγο αργότερα από κάθε άλλο ευρωπαϊκό οινοπέδιο–, γι’ αυτό και τα κρασιά έχουν υψηλή φυσική οξύτητα. Μπορεί ο τόπος να φημίζεται για τον ποιοτικό Ροδίτη που παράγει, όμως ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το κοσμοπολίτικο Sauvignon Blanc από επιλεγμένα αμπέλια που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 750 μέτρων. Εξαιρετική συμπύκνωση, αρώματα ανθέων, εσπεριδοειδών και βοτάνων με ζωικές νύξεις. Στο στόμα άφθονο φρούτο με κυρίαρχα τα εσπεριδοειδή, τονισμένη οξύτητα και φυτικές νότες στην επίγευση.

3

[ Αλάγνι, Ηράκλειο ]

ΚΕΔΡΟΣ ΛΙΑΤΙΚΟ

01.

Κρασιά Λυραράκη / Λιάτικο / 2019

Το Λιάτικο είναι ερυθρή κρητική ποικιλία που μέχρι πριν από λίγα χρόνια τη συναντούσαμε κυρίως σε μονοποικιλιακά επιδόρπια κρασιά. Σε ξηρά (ερυθρά ή ροζέ), οι ντόπιοι συνήθως την πάντρευαν με Μανδηλαριά ή κοσμοπολίτικες, κυρίως Syrah. Η οικογένεια Λυραράκη έχει σημαντική προσφορά στη διάσωση τοπικών ποικιλιών και στην αναβίωση των αμπελώνων της Κρήτης. Έτσι, επένδυσε σε μια σειρά κρασιών single vineyard προκειμένου να αναδείξει τη δυναμική των ποικιλιών. Το ροζέ Λιάτικο Κέδρος προέρχεται από το ομώνυμο τοπωνύμιο στις πλαγιές του Ψηλορείτη (στην πλευρά του Ρεθύμνου), σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων. Η λεπτότητα και η πολυπλοκότητα των αρωμάτων είναι εξαιρετική και η οξύτητα ξεσηκώνει. Σε μια εποχή που τα ροζέ κρασιά κερδίζουν ολοένα και περισσότερους φίλους σε όλο τον κόσμο, η πρόταση αυτή δείχνει τον δρόμο για σπουδαία ελληνικά ροζέ.
ΚΕΔΡΟΣ ΛΙΑΤΙΚΟ

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO Πηγή: www.lifo.gr

4

[ Τρίλοφο Νάουσας, Ημαθία ]

ΑΥΤΟΡΙΖΟ

01.

Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο / 2016

ΑΥΤΟΡΙΖΟ

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO Πηγή: www.lifo.gr

Ο ταλαντούχος Αποστόλης Θυμιόπουλος είναι ο πιο αναγνωρίσιμος Έλληνας οινοποιός της γενιάς του στο εξωτερικό. Μέσα σε λιγότερο από 20 χρόνια κατάφερε τα οικογενειακά αμπέλια 40 στρεμμάτων να τα αυξήσει σε 350 ιδιόκτητα στρέμματα και επιπλέον να συνεργάζεται με έναν πυρήνα ντόπιων αμπελουργών, για ακόμα 600 στρέμματα. Όλα βιολογικά πιστοποιημένα, ακολουθώντας πρωτόκολλο ελάχιστων παρεμβάσεων. Και ενώ, μέχρι σήμερα, το Γη & Ουρανός αποτελούσε το εμβληματικό Ξινόμαυρο του Αποστόλη, πρόσφατα παρουσίασε το Αυτόριζο (από γέρικο αμπέλι στη Φυτεία) και μας άφησε άφωνους. Μόνο που αυτό το μεγαλειώδες ερυθρό είναι ακόμα τόσο νέο που πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μία τριετία για να αρχίσει να αποκαλύπτεται ο πλούτος του. Οι φιάλες είναι λίγες και, όπου το βρείτε, μη διστάσετε. Ορισμένα κρασιά είναι πολύτιμα και δεν χάνονται.

5

[ Μποζαΐτικα, Αχαΐα ]

ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗ LIMITED EDITION

01.

Οινοποιία Παρπαρούση / Αγιωργίτικο - Μαυροδάφνη - Μαυρούδια / 2016

Στα περίχωρα της Πάτρας συναντάμε την αξιολάτρευτη οικογένεια Παρπαρούση σε μια σύγχρονη «κιβωτό» έκτασης είκοσι στρεμμάτων, με ελεύθερα ζώα ανάμεσα στ’ αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα και άλλες καλλιέργειες. Ένα επιστέγασμα ποιότητας ζωής και αισθητικής, όπως άλλωστε και τα κρασιά τους.
Γιορτάζοντας τα 45 χρόνια του οινοποιείου της, αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα premium ερυθρό κυρίως από Αγιωργίτικο (σε ποσοστό 95%), σε συνδυασμό με Μαυροδάφνη και άλλες ερυθρές ποικιλίες (Μαυρούδια), όπως Μανδηλαριά, Μαυροτράγανο κ.λπ. Σε αντίθεση με το Ταώς και τον Επιλεγμένο, που χρειάζονται χρόνο για να «ανοίξουν», η πρόταση αυτή προσφέρει υπέρτατη ευχαρίστηση από την πρώτη κιόλας γουλιά. Αυτός ο βουργουνδιακού στυλ ερυθρός οίνος είναι πιθανόν ένα φλασμπάκ του κύριου Θανάση στα νεανικά του χρόνια στην Ντιζόν.
À votre santé!
ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗ LIMITED EDITION

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO Πηγή: www.lifo.gr