Scroll to top
heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη 10563
Share
en el

6 αφρώδη κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα: φινετσάτα και sexy


Υπάρχει λόγος που στο δίλημμα "λευκό ή κόκκινο κρασί" η απάντηση δεν πρέπει να αφορά το χρώμα, αλλά τον αφρό που με άρωμα και ύφος γαργαλά μύτη και ουρανίσκο

Τα αφρώδη κρασιά χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής τους: σε αυτά που προέρχονται από δεξαμενή και αυτά που η ζύμωσή τους γίνεται στη φιάλη. Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται τα περισσότερα που συναντάμε στο εμπόριο, έχουν ελκυστικά αρώματα και οι φυσαλίδες τους είναι μεγάλες, με μικρή διάρκεια. Συνήθως, τα βρίσκουμε σε προσιτές τιμές.

Η δεύτερη κατηγορία –περιλαμβάνει και τις σαμπάνιες– απαιτεί χρόνο, τα αρωματικά της χαρακτηριστικά είναι πολύπλοκα –με το ψωμί και το μπισκότο κυρίαρχα– και οι φυσαλίδες είναι μικροσκοπικές και συνεχόμενες, σχηματίζοντας ένα «λεπτό κορδόνι» στο ποτήρι. Εδώ η προέλευση και η ποιότητα καθορίζουν την τιμή περισσότερο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία κρασιού, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Δεν υπάρχει λόγος να σας κουράσουμε με χαρακτηριστικά ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, τις ποικιλίες και άλλες ενδείξεις που αναγράφονται στην ετικέτα. Να θυμάστε μόνο ότι η λέξη «brut» προσδιορίζει τον βαθμό ξηρότητας του προϊόντος.

Σας προτείνουμε 6 αφρώδη από τον ελληνικό αμπελώνα, διαφορετικά μεταξύ τους, για να δοκιμάσετε και να βρείτε τι σας ταιριάζει. 

1

[ Ζίτσα, Νομός Ιωαννίνων ]

ΖΙΤΣΑ

01.

Ζοίνος / Ντεμπίνα

Στην Ήπειρο καλλιεργούνται 3-4 τοπικές ποικιλίες, με την Ντεμπίνα να ξεχωρίζει για τη φινέτσα της. Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα, αρώματα πράσινου μήλου, αχλαδιού και εσπεριδοειδών, με νύξεις ροδάκινου. Ήπιος, φυσικός αφρισμός, δροσερή οξύτητα και φρουτώδης επίγευση. Μας αρέσει να την απολαμβάνουμε με φρούτα ή με μια φημισμένη ηπειρώτικη πίτα, εάν αναζητάμε πιο τολμηρούς συνδυασμούς.

2

[ Κολινδρός, Νομός Πιερίας ]

BLINK Βrut

01.

Κτήμα Ερατεινής Πιερία / Μοσχάτο Αλεξανδρείας

Αφρώδης οίνος που παράγεται από βιολογικά σταφύλια της αρωματικής ποικιλίας Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Απολαυστικά αρώματα βερίκοκου, λεμονιού και τριαντάφυλλου. Φινετσάτο, με απαλή οξύτητα, μεταλλικότητα και δροσερή επίγευση. Συνοδεύει αρμονικά πικάντικα εδέσματα, γλυκόξινα πιάτα, αλλά και ελαφριά επιδόρπια.

3

[ Τεγέα, Νομός Αρκαδίας ]

ΑΜΑΛΙΑ Βrut

01.

Κτήμα Τσέλεπου / Μοσχοφίλερο

Ξηρό (brut) αφρώδες από Μοσχοφίλερο με την παραδοσιακή μέθοδο δεύτερης ζύμωσης στη φιάλη. Ανοιχτό, κιτρινοπράσινο χρώμα και λεπτές φυσαλίδες. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα τριαντάφυλλου, μελιού και ζύμης. Στο στόμα βελούδινο, με κρεμώδη αφρισμό και οξύτητα που χαρίζει. Πίνεται απολαυστικά με στρείδια, μαλακά λευκά τυριά και φρουτοσαλάτες.

4

[ Πύργος Σαντορίνης ]

ΑΣΥΡΤΙΚΟ SANTO Βrut

01.

Κυκλάδες Santo wines / Ασύρτικο

Το πρώτο αφρώδες που παράγεται στη Σαντορίνη από 100% Ασύρτικο, με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας. Έντονες φυσαλίδες με παρατεταμένη διάρκεια. Αρώματα φρέσκων λευκόσαρκων φρούτων, που συμπληρώνονται από νότες μελιού. Δροσιστική γεύση, αισθητή οξύτητα και μακρά επίγευση. Ιδανικός συνδυασμός για ψάρια, όστρακα και λευκό κρέας.

5

[ Αμύνταιο, Νομός Φλώρινας ]

ΚΑΡΑΝΙΚΑ Βrut Cuvée Spéciale

01.

Κτήμα Καρανίκα / Ξινόμαυρο

Από αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας σε υψόμετρο 650 μέτρων, ένα αφρώδες με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη (méthode traditionelle). Εκφραστικά αρώματα φρούτων, τραγανή οξύτητα, αφρισμός μεγάλης διάρκειας και μακρά επίγευση. Ένα εξαιρετικό αφρώδες περιορισμένης παραγωγής, με το κάθε μπουκάλι να αριθμείται χειρόγραφα. Αν και συνοδεύει άψογα όστρακα και κάποια θαλασσινά, προτείνουμε να το δοκιμάσετε σκέτο για να γευτείτε ένα σπουδαίο κρασί.

5

[ Αμύνταιο, Νομός Φλώρινας ]

ΑΜΥΝΤΑΙΟ Demi-Sec

01.

ΕΑΣ Αμύνταιου / Ξινόμαυρο

Απολαυστικό ημίξηρο, ροζέ από την ποικιλία Ξινόμαυρο. Έντονο χρώμα με φίνες φυσαλίδες που διαρκούν. Στη μύτη αρώματα φράουλας, γλυκό ντοματάκι, βύσσινο και καραμελένιες νότες. Στόμα με απαλή οξύτητα και φρούτο που ολοκληρώνεται με αίσθηση γλύκας. Συνοδεύει ευχάριστα φρουτοσαλάτες και τάρτες φρούτων.