Scroll to top
heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη 10563
Share
en el

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή


Κόκκινα κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα που θα ταιριάξουν άψογα με τα φαγητά του χειμώνα

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σας συστήνουμε 6 αξιόλογα ελληνικά κρασιά που δοκιμάσαμε αυτές τις γιορτές και αξίζει να συντροφεύσουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Μόνο να θυμάστε πάντα ότι η διαφορά του κρασιού σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα είναι ότι αναζητά απεγνωσμένα παρέα. Γι’ αυτό, καλέστε φίλους και απολαύστε μαζί τους τις προτάσεις μας.

Όντως τυχαίο είναι ή μήπως έχει ανέβει αισθητά η ποιότητα των κρασιών; Ναι, η ποιότητα έχει ανέβει, όμως η διάρκεια θα καθορίσει πού μπορούν να φτάσουν. 

1

[ Βελβεντό, Κοζάνη ]

ΝΕΑΡΟΣ ΤΣΑΠΟΥΡΝΑΚΟΣ

01.

Κτήμα Βογιατζή - Τσαπουρνάκος / 2017

Τα φρέσκα ερυθρά κρασιά σπάνια εντυπωσιάζουν. Η φρέσκια εκδοχή (χωρίς ωρίμανση σε βαρέλι) του «βασιλιά βατράχου» από το Βελβεντό Κοζάνης αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό οινόφιλο. Ο δρ Γιάννης Βογιατζής γνωρίζει τον Τσαπουρνάκο (κλώνος της ποικιλίας Cabernet Franc) όσο κανένας άλλος οινοποιός. Η φετινή σοδειά έδωσε εξαιρετικά σταφύλια κι έτσι έχουμε στο τραπέζι μας ένα ερυθρό με όγκο, φρεσκάδα και νεύρο. Επιπλέον, δείχνει ότι θα έχει σπουδαία εξέλιξη την επόμενη 3ετία.

2

[ Γυμνό, Νεμέα ]

ΝΕΜΕΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΣ RESERVE

01.

Κορινθία Οινοποιία Παρπαρούση - Αγιωργίτικο / 2013

Έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο για τα κρασιά της Νεμέας πως «ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται και το στυλ οινοποίησης που ακολουθεί κάθε οινοποιείο, τα κρασιά μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους». Και αν οι τάσεις στα ελληνικά ερυθρά, όχι μόνο για τα Αγιωργίτικα, ζητούν πληθωρικότητα, ο καλός οινοποιός Θανάσης Παρπαρούσης και οι κόρες του «αποτυπώνουν» στα κρασιά τους τη φινέτσα και την πραότητα του χαρακτήρα τους. Μια premium Νεμέα που αξίζει να γνωρίσετε, εντελώς διαφορετική απ’ ό,τι έχετε δοκιμάσει έως σήμερα.

3

[ Τύρναβος, Λάρισα ]

ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ

01.

Κτήμα Ζαφειράκη - Λημνιώνα / 2015

Η Λημνιώνα είναι μια ερυθρή ποικιλία που συναντάμε στη Θεσσαλία. Αυτή η τοπική ποικιλία δεν θα είχε τέτοια εξέλιξη αν ο Χρήστος Ζαφειράκης δεν έδειχνε τέτοιο πάθος και αφοσίωση σε αυτήν. Μοναδική συμπύκνωση, κομψότητα και ελκυστικό αρωματικό μπουκέτο. Ρουμπινί χρώμα και αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, ανθικές και βοτανικές νότες, λευκό πιπέρι και γλυκόριζα. Στο στόμα αισθητή οξύτητα που χαρίζει ζωντάνια. Ζουμερή, φρουτώδης αίσθηση, βελούδινες τανίνες και εντυπωσιακή γευστική πολυπλοκότητα. Απολαυστική επίγευση κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών. Ένα σπουδαίο ελληνικό ερυθρό, κάθε χρόνο και καλύτερο.

4

[ Ραψάνη, Λάρισα ]

ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ ΝΤΟΥΓΚΟΣ

01.

Οινοποιείο Ντούγκος - Μαυροτράγανο / 2015

Εξηγούμαι, για να μην παρεξηγούμαι: καμία σχέση δεν έχω με τη Θεσσαλία, τυχαία προτείνουμε δύο συνεχόμενες ετικέτες από την περιοχή. Όμως αναρωτιέμαι, όντως τυχαίο είναι ή μήπως έχει ανέβει αισθητά η ποιότητα των κρασιών; Ναι, η ποιότητα έχει ανέβει, όμως η διάρκεια θα καθορίσει πού μπορούν να φτάσουν. Τον Θάνο Ντούγκο τον γνωρίζουμε κυρίως για την εξαίσια Ραψάνη του (τοπικό χαρμάνι αποτελούμενο από ξινόμαυρο, κρασάτο και σταυρωτό). Εδώ μας εντυπωσιάζει με την τολμηρή του πρόταση από Μαυροτράγανο, τη σαντορινιά ποικιλία που λίγοι απολαμβάνουν λόγω τιμής και περιορισμένης παραγωγής.

5

[ Άβδηρα, Ξάνθη ]

MV ΜΑΥΡΟΥΔΙ

01.

Ανατολικοί Αμπελώνες - Μαυρούδι - Merlot - Cabernet Sauvignon / 2014

Από τον βορειότερο παραθαλάσσιο αμπελώνα της χώρας, ακολουθώντας πιστά τις μεθόδους βιολογικής γεωργίας, ένα ενδιαφέρον χαρμάνι, με το Μαυρούδι να επικρατεί του Cabernet Sauvignon και του Merlot. Αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων και σοκολάτας με νύξεις βανίλιας και δέρματος. Γεμάτη γεύση, αισθητή οξύτητα, στρογγυλές τανίνες και τελείωμα με ένταση. Όσοι ψάχνετε για οινοποιεία που δείχνουν να ξεχωρίζουν, η καλή δουλειά που κάνουν στη Θράκη τα αδέλφια Νικολαΐδη είναι ένα καλό παράδειγμα.

6

[ Μαλαγάρι, Σάμος ]

SAMOS 1958

01.

ΕΟΣ Σάμου - Μοσχάτο Σάμου / 1958

Συχνή διαμάχη στις συζητήσεις των οινόφιλων προκαλεί η περιοχή που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Φαβορί ή γκανιάν, νησί θα είναι… και η Σάμος είναι μέσα στην τριάδα! Μεγάλη οινική παράδοση, εξαιρετικά ορεινά αμπελοτόπια, ξακουστά στον πλανήτη τα επιδόρπια κρασιά της. Όταν πριν από έναν χρόνο δοκιμάσαμε (χωρίς ετικέτα τότε) αυτό το κρασί χάσαμε τη μιλιά μας.

Τι να πρωτοπεριγράψεις; Συμπύκνωση, αρώματα, γεύση ή αξέχαστη επίγευση; Κρασί 60 ετών, τότε που η καλλιέργεια και η οινοποίηση γίνονταν χωρίς καμία παρέμβαση, με ελάχιστες τεχνικές γνώσεις, κι όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει όσους ισχυρίζονται ότι η ήπια φροντίδα και υγεία του αμπελιού, η αφοσίωση και το πάθος αρκούν για να επιτύχουν ένα σπουδαίο κρασί.

Το εκλεκτό αυτό επιδόρπιο Μοσχάτο εσοδείας 1958 εμφιαλώθηκε για τη γαλλική αγορά. Στην Αθήνα εμφανίστηκαν πρόσφατα ελάχιστες φιάλες και σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να αναζητήσετε μία από αυτές. Πρόκειται για έπος, όχι απλώς για ένα ακόμα κρασί.