Scroll to top
heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη 10563
Share
en el

/ 01.08.2020

Α tribute to Icarian radioactive wines!

Α tribute to Icarian radioactive wines!

Όπως λένε και οι ντόπιοι, την Ικαρία δεν την επιλέγεις, παρά σε επιλέγει…Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο, άγριο τόπο, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, με την κορυφογραμμή του όρους Αθέρας, να εκτείνεται κατά μήκος του νησιού και να φτάνει στα 1.041 μέτρα υψόμετρο. Οι κάτοικοι του νησιού περιβάλλονται από επικίνδυνες, φουρτουνιασμένες θάλασσες και είναι ως επί το πλείστον ορεσίβιοι…Μιλάμε για ένα νησί στενόμακρο, σε σχήμα περισπωμένης, που δεν γνωρίζει από βορρά και νότο, αλλά από ανατολή και δύση.

Θαρρώ πως τελικά, το χημικό στοιχείο ραδόνιο που ανιχνεύεται σε μεγάλους δείκτες στο έδαφος της, την καθιστά πραγματικά ξεχωριστή σε σχέση με τα άλλα νησιά και αυτό αποτυπώνεται τόσο στους ρυθμούς ζωής των κατοίκων της, όσο και στα πεντανόστιμα υπόπικρα προϊόντα της. Τέλος μην ξεχνάμε ότι η Ικαρία εκτός από γενέτειρα του θεού Διόνυσου, ήταν γνωστή για τα κρασιά της απο την αρχαιότητα, με τον ξακουστό και πολύτροφο ”Πράμνειο Οίνο” να αναφέρεται από τον Όμηρο και να αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους οίνους με ονομασία προέλευσης. Ο συγκεκριμένος οίνος χαρακτηρίζονταν απο πλούσιο σώμα και υψηλό αλκοολικό τίτλο, ενώ αποτελούσε την βάση του “κυκεώνα”. Σαφώς πρόκειται για το περίφημο κοκτέιλ που κέρασε η αλχημίστρια Κίρκη τους συντρόφους του Οδυσσέα…

Σήμερα στην Ικαρία τρεις οινοπαραγωγοί (ευτυχώς και οι τρεις βιολογικοί) συνεχίζουν επάξια την οινική παράδοση του νησιού, επενδύοντας τόσο στο ερυθρό Φωκιανό, όσο και στο λευκό Μπεγλέρι. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δεν έχει μπασταρδευτεί καθόλου το Ικαριώτικο έδαφος με ξενικές ποικιλίες.
Τέλος σε κάθε οινοποιείο εφαρμόζονται διαφορετικές μεθόδοι οινοποίησης και καλλιέργειας, με αποτέλεσμα τα διαφορετικά στυλ κρασιών μεταξύ των τριών οινοποιείων.

/ 01.08.2020

Α tribute to Icarian radioactive wines!

Α tribute to Icarian radioactive wines!

Όπως λένε και οι ντόπιοι, την Ικαρία δεν την επιλέγεις, παρά σε επιλέγει…Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο, άγριο τόπο, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, με την κορυφογραμμή του όρους Αθέρας, να εκτείνεται κατά μήκος του νησιού και να φτάνει στα 1.041 μέτρα υψόμετρο. Οι κάτοικοι του νησιού περιβάλλονται από επικίνδυνες, φουρτουνιασμένες θάλασσες και είναι ως επί το πλείστον ορεσίβιοι…Μιλάμε για ένα νησί στενόμακρο, σε σχήμα περισπωμένης, που δεν γνωρίζει από βορρά και νότο, αλλά από ανατολή και δύση.

Θαρρώ πως τελικά, το χημικό στοιχείο ραδόνιο που ανιχνεύεται σε μεγάλους δείκτες στο έδαφος της, την καθιστά πραγματικά ξεχωριστή σε σχέση με τα άλλα νησιά και αυτό αποτυπώνεται τόσο στους ρυθμούς ζωής των κατοίκων της, όσο και στα πεντανόστιμα υπόπικρα προϊόντα της. Τέλος μην ξεχνάμε ότι η Ικαρία εκτός από γενέτειρα του θεού Διόνυσου, ήταν γνωστή για τα κρασιά της απο την αρχαιότητα, με τον ξακουστό και πολύτροφο ”Πράμνειο Οίνο” να αναφέρεται από τον Όμηρο και να αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους οίνους με ονομασία προέλευσης. Ο συγκεκριμένος οίνος χαρακτηρίζονταν απο πλούσιο σώμα και υψηλό αλκοολικό τίτλο, ενώ αποτελούσε την βάση του “κυκεώνα”. Σαφώς πρόκειται για το περίφημο κοκτέιλ που κέρασε η αλχημίστρια Κίρκη τους συντρόφους του Οδυσσέα…

Σήμερα στην Ικαρία τρεις οινοπαραγωγοί (ευτυχώς και οι τρεις βιολογικοί) συνεχίζουν επάξια την οινική παράδοση του νησιού, επενδύοντας τόσο στο ερυθρό Φωκιανό, όσο και στο λευκό Μπεγλέρι. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δεν έχει μπασταρδευτεί καθόλου το Ικαριώτικο έδαφος με ξενικές ποικιλίες.
Τέλος σε κάθε οινοποιείο εφαρμόζονται διαφορετικές μεθόδοι οινοποίησης και καλλιέργειας, με αποτέλεσμα τα διαφορετικά στυλ κρασιών μεταξύ των τριών οινοποιείων.

Oινοποιείο Αφιανέ: Στον προφήτη Ηλία Ραχών, στα 600 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται το οινοποιείο Αφιανέ, ένα πανέμορφο οινοποιείο που ιδρύθηκε από τους Νίκο Αφιανέ και την σύζυγό του Μαρία πριν από 20 περίπου χρόνια και διαθέτει καλαίσθητο επισκέψιμο χώρο, θέατρο και πλούσιο τοπογραφικό υλικό, τόσο για τα κρασιά όσο και για το μέλι. Πλέον η νέα γενιά, ο Κωνσταντίνος και η Ευτυχία, επενδύουν ακόμα περισσότερο στην παραδοσιακή οινοποίηση και είναι το πρώτο οινοποιείο που χρησιμοποιεί στην οινοποίηση και στην παλαίωση θαμμένους αμφορείς! Ξεχωρίζουν η σειρά Pithari και το ερυθρό Icarus.

Οινοποιείο Καρίμαλη: Στην αρχέγονη Πηγή Ικαρίας, σε ένα κουκλίστικο χώρο βρίσκεται το οινοποιείο Καρίμαλη, που ιδρύθηκε το 1998 από τον Γιώργο Καρίμαλη και την σύζυγο του Ελένη. Δίπλα στο οινοποιείο διατίθενται παραδοσιακά μικρά πέτρινα σπιτάκια για διαμονή, ενώ το καλύτερο που μπορεί να βιώσει κανείς είναι να μείνει στα δωμάτια και να κάνει γευσιγνωσία κρασιών με την συνοδεία εδεσμάτων που μαγειρεύει η Ελένη στον ξυλόφουρνο! Όλοι γνωρίζουν πως η Ελένη, έχει το καλύτερο χερικό απο όλες τις μαγείρισσες στο νησί…
Σήμερα με την βοήθεια της δεύτερης τους κόρης Ηλιάνας, το οινοποιείο συνεχίζει την ήπια οινοποιητική προσέγγιση μιας και ο Γιώργος Καρίμαλης υπήρξε απο τους πρώτους “νατουραλιστές “στην Ελλάδα και θερμός υποστηρικτής των αυθόρμητων ζυμώσεων με γηγενής ζυμομύκητες…Ξεχωρίζουν το λευκό Καλαμπελέ και τα ερυρθά Αραλέ και Φιλόσοφος.

Οινοποιείο Τσαντίρη: Στην βορειοδυτική Ικαρία, στην Άνω Προεσπέρα, βρίσκεται η οινοποιία Τσαντίρη. Το οινοποιείο ιδρύθηκε απο τον Κώστα Τσαντίρη και την σύζυγό του Δόμνα και τα τελευταία τρία χρόνια είναι επισκέψιμο. Εκεί η φιλόξενη Δόμνα, θα σας ξεναγήσει στον χώρο του οινοποιείου, στα αμπέλια αλλά και στο υπόγειο κελάρι, ενώ αξίζει να κάνετε γευσιγνωσία την ώρα που δύει ο ήλιος, μιας και για εμένα προσφέρει το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στο νησί.
Εξαιρετικό τα blanc de noir απο Φωκιανό, το ροζέ επίσης από Φωκιανό και ο στιβαρός Άκρατος.

Η Ικαρία μπορεί να σας αρέσει μπορεί και όχι, όπως και να ‘χει ένα είναι το μόνο σίγουρο: η Ικαρία με τον γνήσιο χαρακτήρα της και την ακατέργαστη ψυχή της, οδηγεί τους επισκέπτες σε απόλυτη χρονοδύνη και ίσως αποτελεί το τελευταίο εναπομείναντα τόπο στην Ελλάδα, όπου η ελευθεριότητα και η ελευθερία της έκφρασης, παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο, στη ανθρώπινη ύπαρξη!

Είμαστε απλά οι ιστορίες μας...

Σχετικά Άρθρα

Το κρασί ενώνει

Τα πρώτα 24 ωρα ήταν βασανιστικά. Τσιμπιόμουν, για να καταλάβω εάν αποτελούσαν αληθινά γεγονότα…

Δημήτρης Κούμανης 06/03/2022

Χρώμα, η άλλη αίσθηση της γεύσης

Ρουμπινί, μέτριας έντασης με κεραμυδί ανταύγειες. Παραπλανεί στο μάτι με το απαλό του χρώμα,…

Νίκος Πανίδης 05/03/2022

Περί ακρίβειας και άλλων δεινών

Με αφορμή των καθημερινό “βομβαρδισμό” των ΜΜΕ, περί ακρίβειας και πληθωρισμού, πως αντιμετωπίζουμε…

Δημήτρης Κούμανης 16/02/2022

Time After Time

Ολοκληρώνοντας κείμενο -μίγμα αστικής περιήγησης, εικαστικής γνωριμίας και δοκιμής κρασιών-…

Δημήτρης Κούμανης 13/12/2021