Scroll to top
© 2020 heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη| 10563
Share
en el

/ 01.08.2020

Α tribute to Icarian radioactive wines!

Α tribute to Icarian radioactive wines!

Όπως λένε και οι ντόπιοι, την Ικαρία δεν την επιλέγεις, παρά σε επιλέγει…Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο, άγριο τόπο, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, με την κορυφογραμμή του όρους Αθέρας, να εκτείνεται κατά μήκος του νησιού και να φτάνει στα 1.041 μέτρα υψόμετρο. Οι κάτοικοι του νησιού περιβάλλονται από επικίνδυνες, φουρτουνιασμένες θάλασσες και είναι ως επί το πλείστον ορεσίβιοι…Μιλάμε για ένα νησί στενόμακρο, σε σχήμα περισπωμένης, που δεν γνωρίζει από βορρά και νότο, αλλά από ανατολή και δύση.

Θαρρώ πως τελικά, το χημικό στοιχείο ραδόνιο που ανιχνεύεται σε μεγάλους δείκτες στο έδαφος της, την καθιστά πραγματικά ξεχωριστή σε σχέση με τα άλλα νησιά και αυτό αποτυπώνεται τόσο στους ρυθμούς ζωής των κατοίκων της, όσο και στα πεντανόστιμα υπόπικρα προϊόντα της. Τέλος μην ξεχνάμε ότι η Ικαρία εκτός από γενέτειρα του θεού Διόνυσου, ήταν γνωστή για τα κρασιά της απο την αρχαιότητα, με τον ξακουστό και πολύτροφο ”Πράμνειο Οίνο” να αναφέρεται από τον Όμηρο και να αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους οίνους με ονομασία προέλευσης. Ο συγκεκριμένος οίνος χαρακτηρίζονταν απο πλούσιο σώμα και υψηλό αλκοολικό τίτλο, ενώ αποτελούσε την βάση του “κυκεώνα”. Σαφώς πρόκειται για το περίφημο κοκτέιλ που κέρασε η αλχημίστρια Κίρκη τους συντρόφους του Οδυσσέα…

Σήμερα στην Ικαρία τρεις οινοπαραγωγοί (ευτυχώς και οι τρεις βιολογικοί) συνεχίζουν επάξια την οινική παράδοση του νησιού, επενδύοντας τόσο στο ερυθρό Φωκιανό, όσο και στο λευκό Μπεγλέρι. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δεν έχει μπασταρδευτεί καθόλου το Ικαριώτικο έδαφος με ξενικές ποικιλίες.
Τέλος σε κάθε οινοποιείο εφαρμόζονται διαφορετικές μεθόδοι οινοποίησης και καλλιέργειας, με αποτέλεσμα τα διαφορετικά στυλ κρασιών μεταξύ των τριών οινοποιείων.

/ 01.08.2020

Α tribute to Icarian radioactive wines!

Α tribute to Icarian radioactive wines!

Όπως λένε και οι ντόπιοι, την Ικαρία δεν την επιλέγεις, παρά σε επιλέγει…Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο, άγριο τόπο, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, με την κορυφογραμμή του όρους Αθέρας, να εκτείνεται κατά μήκος του νησιού και να φτάνει στα 1.041 μέτρα υψόμετρο. Οι κάτοικοι του νησιού περιβάλλονται από επικίνδυνες, φουρτουνιασμένες θάλασσες και είναι ως επί το πλείστον ορεσίβιοι…Μιλάμε για ένα νησί στενόμακρο, σε σχήμα περισπωμένης, που δεν γνωρίζει από βορρά και νότο, αλλά από ανατολή και δύση.

Θαρρώ πως τελικά, το χημικό στοιχείο ραδόνιο που ανιχνεύεται σε μεγάλους δείκτες στο έδαφος της, την καθιστά πραγματικά ξεχωριστή σε σχέση με τα άλλα νησιά και αυτό αποτυπώνεται τόσο στους ρυθμούς ζωής των κατοίκων της, όσο και στα πεντανόστιμα υπόπικρα προϊόντα της. Τέλος μην ξεχνάμε ότι η Ικαρία εκτός από γενέτειρα του θεού Διόνυσου, ήταν γνωστή για τα κρασιά της απο την αρχαιότητα, με τον ξακουστό και πολύτροφο ”Πράμνειο Οίνο” να αναφέρεται από τον Όμηρο και να αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους οίνους με ονομασία προέλευσης. Ο συγκεκριμένος οίνος χαρακτηρίζονταν απο πλούσιο σώμα και υψηλό αλκοολικό τίτλο, ενώ αποτελούσε την βάση του “κυκεώνα”. Σαφώς πρόκειται για το περίφημο κοκτέιλ που κέρασε η αλχημίστρια Κίρκη τους συντρόφους του Οδυσσέα…

Σήμερα στην Ικαρία τρεις οινοπαραγωγοί (ευτυχώς και οι τρεις βιολογικοί) συνεχίζουν επάξια την οινική παράδοση του νησιού, επενδύοντας τόσο στο ερυθρό Φωκιανό, όσο και στο λευκό Μπεγλέρι. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δεν έχει μπασταρδευτεί καθόλου το Ικαριώτικο έδαφος με ξενικές ποικιλίες.
Τέλος σε κάθε οινοποιείο εφαρμόζονται διαφορετικές μεθόδοι οινοποίησης και καλλιέργειας, με αποτέλεσμα τα διαφορετικά στυλ κρασιών μεταξύ των τριών οινοποιείων.

Oινοποιείο Αφιανέ: Στον προφήτη Ηλία Ραχών, στα 600 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται το οινοποιείο Αφιανέ, ένα πανέμορφο οινοποιείο που ιδρύθηκε από τους Νίκο Αφιανέ και την σύζυγό του Μαρία πριν από 20 περίπου χρόνια και διαθέτει καλαίσθητο επισκέψιμο χώρο, θέατρο και πλούσιο τοπογραφικό υλικό, τόσο για τα κρασιά όσο και για το μέλι. Πλέον η νέα γενιά, ο Κωνσταντίνος και η Ευτυχία, επενδύουν ακόμα περισσότερο στην παραδοσιακή οινοποίηση και είναι το πρώτο οινοποιείο που χρησιμοποιεί στην οινοποίηση και στην παλαίωση θαμμένους αμφορείς! Ξεχωρίζουν η σειρά Pithari και το ερυθρό Icarus.

Οινοποιείο Καρίμαλη: Στην αρχέγονη Πηγή Ικαρίας, σε ένα κουκλίστικο χώρο βρίσκεται το οινοποιείο Καρίμαλη, που ιδρύθηκε το 1998 από τον Γιώργο Καρίμαλη και την σύζυγο του Ελένη. Δίπλα στο οινοποιείο διατίθενται παραδοσιακά μικρά πέτρινα σπιτάκια για διαμονή, ενώ το καλύτερο που μπορεί να βιώσει κανείς είναι να μείνει στα δωμάτια και να κάνει γευσιγνωσία κρασιών με την συνοδεία εδεσμάτων που μαγειρεύει η Ελένη στον ξυλόφουρνο! Όλοι γνωρίζουν πως η Ελένη, έχει το καλύτερο χερικό απο όλες τις μαγείρισσες στο νησί…
Σήμερα με την βοήθεια της δεύτερης τους κόρης Ηλιάνας, το οινοποιείο συνεχίζει την ήπια οινοποιητική προσέγγιση μιας και ο Γιώργος Καρίμαλης υπήρξε απο τους πρώτους “νατουραλιστές “στην Ελλάδα και θερμός υποστηρικτής των αυθόρμητων ζυμώσεων με γηγενής ζυμομύκητες…Ξεχωρίζουν το λευκό Καλαμπελέ και τα ερυρθά Αραλέ και Φιλόσοφος.

Οινοποιείο Τσαντίρη: Στην βορειοδυτική Ικαρία, στην Άνω Προεσπέρα, βρίσκεται η οινοποιία Τσαντίρη. Το οινοποιείο ιδρύθηκε απο τον Κώστα Τσαντίρη και την σύζυγό του Δόμνα και τα τελευταία τρία χρόνια είναι επισκέψιμο. Εκεί η φιλόξενη Δόμνα, θα σας ξεναγήσει στον χώρο του οινοποιείου, στα αμπέλια αλλά και στο υπόγειο κελάρι, ενώ αξίζει να κάνετε γευσιγνωσία την ώρα που δύει ο ήλιος, μιας και για εμένα προσφέρει το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στο νησί.
Εξαιρετικό τα blanc de noir απο Φωκιανό, το ροζέ επίσης από Φωκιανό και ο στιβαρός Άκρατος.

Η Ικαρία μπορεί να σας αρέσει μπορεί και όχι, όπως και να ‘χει ένα είναι το μόνο σίγουρο: η Ικαρία με τον γνήσιο χαρακτήρα της και την ακατέργαστη ψυχή της, οδηγεί τους επισκέπτες σε απόλυτη χρονοδύνη και ίσως αποτελεί το τελευταίο εναπομείναντα τόπο στην Ελλάδα, όπου η ελευθεριότητα και η ελευθερία της έκφρασης, παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο, στη ανθρώπινη ύπαρξη!

Είμαστε απλά οι ιστορίες μας...

Σχετικά Άρθρα

The future is unwritten

Τις πρώτες ημέρες της demek φθινοπωρινής καραντίνας, συζητούσα με μια φίλη. Στην εξέλιξη της…

Δημήτρης Κούμανης 14.11.2020

A roundabout story

Τον Μάϊο του 2019, η Tara Q. Thomas, μου παραχώρησε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη για ένα περιοδικό…

Δημήτρης Κούμανης 01.09.2020

Να θυμάσαι και να προσμένεις

“Να θυμάσαι και να προσμένεις” είπε ο κύριος Λύσανδρος κι αυτές οι τέσσερις λέξεις, έγιναν…

Δημήτρης Κούμανης 15.08.2020

Α tribute to Icarian radioactive wines!

Όπως λένε και οι ντόπιοι, την Ικαρία δεν την επιλέγεις, παρά σε επιλέγει...Πρόκειται για έναν…

Βένια Ρούφα 01.08.2020