Scroll to top
heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη 10563
Share
en el

Να θυμάσαι και να προσμένεις

“Να θυμάσαι και να προσμένεις” είπε ο κύριος Λύσανδρος κι αυτές οι τέσσερις λέξεις, έγιναν μονοπάτι στη ζωή μου. Ότι σκέφτομαι, ότι πράττω, γίνεται με οδηγούς τη μνήμη και την προσμονή.

Σήμερα αισίως 50. Σημαντικό απόθεμα για να θυμάμαι, ικανοποιητικός χρόνος για να προσμένω. Καλοκαίρι ευνουχισμένο, μα όταν επουλωθούν οι πληγές, θα μείνει στη μνήμη όλων, η διαφορετικότητά του.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα ποθούσα μικρές υπερβολές για την ημέρα ορόσημο, στη ζωή ενός άνδρα. Οι συνθήκες της νέας πραγματικότητας που διαμόρφωσε η πανδημία, δεν επιτρέπει πολλά πράγματα εκτός πλαισίου. Όμως πάνω απ’ όλα, είναι η απουσία όρεξης…Ούτε το καθιερωμένο δείπνο, κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο Verbano στο L’Isola dei Pescatori, δεν μας “φτιάχνει” φέτος.

Έτσι, πρότεινα να μείνουμε σπίτι, κάνοντας ταυτόχρονα κάτι διαφορετικό. Η παρέα χρειάζεται να διατηρήσει τη φρεσκάδα της, να μη χαθεί το χαμόγελο, να συνεχίσουμε να υψώνουμε τα ποτήρια, φωνάζοντας chin chin!

Να θυμάσαι και να προσμένεις
Να θυμάσαι και να προσμένεις

Ρωτώντας στο χωριό, βρήκα την Loradana, μια ντόπια μαγείρισσα με την οποία συμφώνησα να μαγειρέψει για εμάς στο σπίτι. Με το γνώριμο κώδικα επικοινωνίας, μετά από μια δεκαετία στην περιοχή, καταφέραμε να συνεννοηθούμε για τα φαγητά που θα παρασκευάσει. Οι πρώτες ύλες δικές μου, η αμοιβή της συμφωνημένη, το μόνο που χρειαζόταν ήταν τα κρασιά και το γλυκό.

Κατέβηκα με το scooter στο τοπικό ζαχαροπλαστείο, παρήγγειλα μια τούρτα semifreddo -ειλικρινά δεν θυμάμαι με τι- και βουρ για την enoteca στην Arona.

Στη διαδρομή σκεπτόμουν διάφορα κρασιά που θα ήθελα να ανοίξω αυτή την ξεχωριστή ημέρα. Μεγάλη αδυναμία βλέπετε οι κορυφαίες εκφράσεις του Nebbiolo ή εμβληματικά ερυθρά του βόρειου Ροδανού, όμως μήπως με ερυθρά από το φλασάτο Bolgheri, θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι, χωρίς να “κλωτσήσουν” στον ουρανίσκο τους, τανίνες και οξύτητα. Προσθέστε στην αρχή φυσαλίδες από την Franciacorta και θα γίνει στο τραπέζι super tombola!

Όλα αυτά καλά και όμορφα, όμως όταν μπήκα στην λιτή enoteca Simonotti, αποφάσισα να αφεθώ στις προτάσεις του ιδιοκτήτη. Κατάφερα να περιγράψω τα πιάτα που θα υπάρχουν στο τραπέζι, μου πρότεινε 6-7 διαφορετικές ετικέτες, με έμφαση πάντα σε κρασιά της περιοχής. Κι όταν γράφω της περιοχής, δεν εννοώ της ευρύτερης περιφέρειας του Piemonte, αλλά των κοντινότερων οινικών ζωνών. Τι κι αν στο άκουσμα Barolo ή Barbaresco, θεωρητικά ένας αλλοδαπός πελάτης θα “λύγιζε”, ο καβίστας επέμεινε σε πιο φιλικά και προσιτά κρασιά: Ghemme και Gattinara, αμφότερα Nebbiolo με μικρές δόσεις Vespolina.

Για προθέρμανση, προτίμησα κάτι από πιο ανατολικά, που δεν είχα δοκιμάσει ξανά: ποικιλία Kerner από Alto Adige.

Βρήκα φορτωμένος με μια κούτα, που με δυσκολία βόλεψα στο scooter. Πιθανά το περιεχόμενό της να αποτελέσει μέρος των ευχάριστων στιγμών, της αναθεματισμένης χρονιάς του 2020.

Να θυμάσαι και να προσμένεις

Il mio canto libero

Η αλήθεια είναι, ότι μικρή σημασία έχει τι θα φάμε, τι θα πιούμε ή τι γιορτάζουμε. Το σημαντικό είναι ότι καταφέραμε κι ανταμώσαμε ξανά. Γιατί όπως διάβασα την περίοδο της καραντίνας, “η ζωή μας είναι η ιστορία των πραγμάτων που δίνουμε σημασία. Τα υπόλοιπα είναι το περιτύλιγμα.”.

Είμαστε απλά οι ιστορίες μας...

Σχετικά Άρθρα

Το κρασί ενώνει

Τα πρώτα 24 ωρα ήταν βασανιστικά. Τσιμπιόμουν, για να καταλάβω εάν αποτελούσαν αληθινά γεγονότα…

Δημήτρης Κούμανης 06/03/2022

Χρώμα, η άλλη αίσθηση της γεύσης

Ρουμπινί, μέτριας έντασης με κεραμυδί ανταύγειες. Παραπλανεί στο μάτι με το απαλό του χρώμα,…

Νίκος Πανίδης 05/03/2022

Περί ακρίβειας και άλλων δεινών

Με αφορμή των καθημερινό “βομβαρδισμό” των ΜΜΕ, περί ακρίβειας και πληθωρισμού, πως αντιμετωπίζουμε…

Δημήτρης Κούμανης 16/02/2022

Time After Time

Ολοκληρώνοντας κείμενο -μίγμα αστικής περιήγησης, εικαστικής γνωριμίας και δοκιμής κρασιών-…

Δημήτρης Κούμανης 13/12/2021