Scroll to top 
© 2018 heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη| 10563
Share
en el

Απελευθερωμένα

Τετάρτη βράδυ, δείπνησα μ’ έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο του κρασιού στην Γηραιά ήπειρο.

Τούτο, γιατί είναι μεγάλος έμπορος, ιδιοκτήτης μονάδων εστίασης και οινοποιός. Άρα γνωρίζει το κρασί απ’ όλες του τις πτυχές. Αυτό και μόνο, σημαίνει ότι η γνώμη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ήταν δείπνο γνωριμίας, μέσω ενός κοινού φίλου και συνεργάτη, που σύντομα κατέληξε ν’ ανοίξουμε αρκετές φιάλες, για να δοκιμάσουμε. Ανεπιτήδευτα, με απλότητα κι ευγένεια, εξέφραζε την γνώμη του. Κάποιες φορές δε, με μεγάλο ενθουσιασμό για ελληνικά κρασιά που δεν γνώριζε.

Τετάρτη βράδυ, δείπνησα μ’ έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο του κρασιού στην Γηραιά ήπειρο.

Τούτο, γιατί είναι μεγάλος έμπορος, ιδιοκτήτης μονάδων εστίασης και οινοποιός. Άρα γνωρίζει το κρασί απ’ όλες του τις πτυχές. Αυτό και μόνο, σημαίνει ότι η γνώμη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ήταν δείπνο γνωριμίας, μέσω ενός κοινού φίλου και συνεργάτη, που σύντομα κατέληξε ν’ ανοίξουμε αρκετές φιάλες, για να δοκιμάσουμε. Ανεπιτήδευτα, με απλότητα κι ευγένεια, εξέφραζε την γνώμη του. Κάποιες φορές δε, με μεγάλο ενθουσιασμό για ελληνικά κρασιά που δεν γνώριζε.

Πήρα θάρρος και ρώτησα την άποψή του για κάποιες ποικιλίες, γεωγραφικές ζώνες, οινοποιεία. Αυτό, για κάτι νέο που δουλεύω νυχθημερόν στο μυαλό μου κι ελπίζω να είμαι σε θέση να παρουσιάσω πριν το Πάσχα. Ο συνδαιτυμόνας απάντησε σύντομα και περιεκτικά, κάπως έτσι: “Δεν μ’ αρέσουν οι στημένες λίστες, που σκοπό έχουν, να βρει ο πελάτης αυτό που ψάχνει. Προτιμώ να υπάρχει ελευθερία, να του δημιουργεί την περιέργεια να δοκιμάσει και να ικανοποιηθεί με την ανακάλυψη. Δεν είναι αναγκαίο να υπάρχουν απαραίτητα οι δημοφιλείς ποικιλίες, ούτε φημισμένες προελεύσεις. Επέλεξε απελευθερωμένα.”.

Σκέφτομαι συνέχεια τα λόγια του κι αναρωτιέμαι “μα τόσα χρόνια στο heteroclito αυτό δεν κάνουμε; Μακριά από νόρμες, με τολμηρές επιλογές και συνεχείς ανακαλύψεις. Κτήματα και ετικέτες που αναδείχθηκαν στον λιλιπούτειο χώρο μας και καθιερώθηκαν στις προτιμήσεις των οινόφιλων.”.

Η συνάντηση αυτή, με γέμισε αυτοπεποίθηση. Συναντήθηκα με τη ομάδα, συζητήσαμε και ξεκινήσαμε ήδη την αναζήτηση απελευθερωμένα.

Είμαστε απλά οι ιστορίες μας...

Σχετικά Άρθρα

Natural or Synthetic?

Η ζωή είναι γεμάτη διλήμματα. Αν νομίζουμε ότι οι πολέμιοι των τεχνολογικών παρεμβάσεων, αφορούν μόνο το κρασί, κάνουμε λάθος.

Δημήτρης Κούμανης 19.11.2019

The Light Will Stay On

Διανύω μια περίοδο, αναπάντεχης κούρασης. Μου αρέσει και αγαπάω τη δουλειά μου, όμως υπάρχουν στιγμές, που νιώθω τα πόδια μου να μην με κρατούν άλλο όρθιο. Η πλάτη κι ο αυχένας μου πονάνε, από τις ώρες που περνάω γράφοντας. Όμως συνεχίζω με περίσσεια ορμή να διαβάζω, να γράφω, να παίρνω συνεντεύξεις, να δοκιμάζω και να επιλέγω κρασιά.

Δημήτρης Κούμανης 18.10.2019

Η γνώση η μόρφωση και η απόλαυση*

Από παιδί λάτρευα τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Φυσιολογική εξέλιξη φαντάζομαι είναι, ότι φυλάω άρθρα, συνεντεύξεις και κάθε είδους κείμενα, που βρίσκω ενδιαφέροντα.

Δημήτρης Κούμανης 28.09.2019

California Über Alles

Με αφορμή την ανείπωτη ευχαρίστηση που μας προσέφερε το Santa Rita Pinot Noir 2016, του οινοποιείου Sandhi από την California, λίγες αυθόρμητες σκέψεις, για το τι σημαίνει ένα αγαθό “ακριβό” και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε κάποιο κρασί.

Δημήτρης Κούμανης 24.09.2019