Scroll to top 
© 2018 heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη| 10563
Share
en el

Απελευθερωμένα

Τετάρτη βράδυ, δείπνησα μ’ έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο του κρασιού στην Γηραιά ήπειρο.

Τούτο, γιατί είναι μεγάλος έμπορος, ιδιοκτήτης μονάδων εστίασης και οινοποιός. Άρα γνωρίζει το κρασί απ’ όλες του τις πτυχές. Αυτό και μόνο, σημαίνει ότι η γνώμη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ήταν δείπνο γνωριμίας, μέσω ενός κοινού φίλου και συνεργάτη, που σύντομα κατέληξε ν’ ανοίξουμε αρκετές φιάλες, για να δοκιμάσουμε. Ανεπιτήδευτα, με απλότητα κι ευγένεια, εξέφραζε την γνώμη του. Κάποιες φορές δε, με μεγάλο ενθουσιασμό για ελληνικά κρασιά που δεν γνώριζε.

Τετάρτη βράδυ, δείπνησα μ’ έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο του κρασιού στην Γηραιά ήπειρο.

Τούτο, γιατί είναι μεγάλος έμπορος, ιδιοκτήτης μονάδων εστίασης και οινοποιός. Άρα γνωρίζει το κρασί απ’ όλες του τις πτυχές. Αυτό και μόνο, σημαίνει ότι η γνώμη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ήταν δείπνο γνωριμίας, μέσω ενός κοινού φίλου και συνεργάτη, που σύντομα κατέληξε ν’ ανοίξουμε αρκετές φιάλες, για να δοκιμάσουμε. Ανεπιτήδευτα, με απλότητα κι ευγένεια, εξέφραζε την γνώμη του. Κάποιες φορές δε, με μεγάλο ενθουσιασμό για ελληνικά κρασιά που δεν γνώριζε.

Πήρα θάρρος και ρώτησα την άποψή του για κάποιες ποικιλίες, γεωγραφικές ζώνες, οινοποιεία. Αυτό, για κάτι νέο που δουλεύω νυχθημερόν στο μυαλό μου κι ελπίζω να είμαι σε θέση να παρουσιάσω πριν το Πάσχα. Ο συνδαιτυμόνας απάντησε σύντομα και περιεκτικά, κάπως έτσι: “Δεν μ’ αρέσουν οι στημένες λίστες, που σκοπό έχουν, να βρει ο πελάτης αυτό που ψάχνει. Προτιμώ να υπάρχει ελευθερία, να του δημιουργεί την περιέργεια να δοκιμάσει και να ικανοποιηθεί με την ανακάλυψη. Δεν είναι αναγκαίο να υπάρχουν απαραίτητα οι δημοφιλείς ποικιλίες, ούτε φημισμένες προελεύσεις. Επέλεξε απελευθερωμένα.”.

Σκέφτομαι συνέχεια τα λόγια του κι αναρωτιέμαι “μα τόσα χρόνια στο heteroclito αυτό δεν κάνουμε; Μακριά από νόρμες, με τολμηρές επιλογές και συνεχείς ανακαλύψεις. Κτήματα και ετικέτες που αναδείχθηκαν στον λιλιπούτειο χώρο μας και καθιερώθηκαν στις προτιμήσεις των οινόφιλων.”.

Η συνάντηση αυτή, με γέμισε αυτοπεποίθηση. Συναντήθηκα με τη ομάδα, συζητήσαμε και ξεκινήσαμε ήδη την αναζήτηση απελευθερωμένα.

Είμαστε απλά οι ιστορίες μας...

Σχετικά Άρθρα

Γεύση απώλειας

Μας θυμάμαι στο Θησείο. Καλοκαίρι. Σε τραπεζάκια με λίγη σκιά, γιατί θέλαμε ήλιο. Να μας χτυπάει…

Κωνσταντίνα Ζέρβα 07.04.2019

Ραψάνη

Πιθανά ακούγομαι εστέτ, όμως πιστεύω ακράδαντα, ότι μόνο όταν έχεις περπατήσει το αμπέλι,…

Δημήτρης Κούμανης 23.03.2019

Αποξένωση

Συχνά, παιδιά γνωστών και φίλων, που διανύουν τα ηδονικά, μετεφηβικά χρόνια, εκφράζουν το…

Δημήτρης Κούμανης 05.03.2019

Περί γεύσης ο λόγος

Το κείμενο του fashion designer Paul Smith στο περιοδικό της Air France – τεύχος Φεβρουαρίου, αφορά τη γεύση…

Δημήτρης Κούμανης 22.02.2019