Scroll to top
© 2020 heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη| 10563
Share
en el

Απελευθερωμένα

Τετάρτη βράδυ, δείπνησα μ’ έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο του κρασιού στην Γηραιά ήπειρο.

Τούτο, γιατί είναι μεγάλος έμπορος, ιδιοκτήτης μονάδων εστίασης και οινοποιός. Άρα γνωρίζει το κρασί απ’ όλες του τις πτυχές. Αυτό και μόνο, σημαίνει ότι η γνώμη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ήταν δείπνο γνωριμίας, μέσω ενός κοινού φίλου και συνεργάτη, που σύντομα κατέληξε ν’ ανοίξουμε αρκετές φιάλες, για να δοκιμάσουμε. Ανεπιτήδευτα, με απλότητα κι ευγένεια, εξέφραζε την γνώμη του. Κάποιες φορές δε, με μεγάλο ενθουσιασμό για ελληνικά κρασιά που δεν γνώριζε.

Τετάρτη βράδυ, δείπνησα μ’ έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο του κρασιού στην Γηραιά ήπειρο.

Τούτο, γιατί είναι μεγάλος έμπορος, ιδιοκτήτης μονάδων εστίασης και οινοποιός. Άρα γνωρίζει το κρασί απ’ όλες του τις πτυχές. Αυτό και μόνο, σημαίνει ότι η γνώμη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ήταν δείπνο γνωριμίας, μέσω ενός κοινού φίλου και συνεργάτη, που σύντομα κατέληξε ν’ ανοίξουμε αρκετές φιάλες, για να δοκιμάσουμε. Ανεπιτήδευτα, με απλότητα κι ευγένεια, εξέφραζε την γνώμη του. Κάποιες φορές δε, με μεγάλο ενθουσιασμό για ελληνικά κρασιά που δεν γνώριζε.

Πήρα θάρρος και ρώτησα την άποψή του για κάποιες ποικιλίες, γεωγραφικές ζώνες, οινοποιεία. Αυτό, για κάτι νέο που δουλεύω νυχθημερόν στο μυαλό μου κι ελπίζω να είμαι σε θέση να παρουσιάσω πριν το Πάσχα. Ο συνδαιτυμόνας απάντησε σύντομα και περιεκτικά, κάπως έτσι: “Δεν μ’ αρέσουν οι στημένες λίστες, που σκοπό έχουν, να βρει ο πελάτης αυτό που ψάχνει. Προτιμώ να υπάρχει ελευθερία, να του δημιουργεί την περιέργεια να δοκιμάσει και να ικανοποιηθεί με την ανακάλυψη. Δεν είναι αναγκαίο να υπάρχουν απαραίτητα οι δημοφιλείς ποικιλίες, ούτε φημισμένες προελεύσεις. Επέλεξε απελευθερωμένα.”.

Σκέφτομαι συνέχεια τα λόγια του κι αναρωτιέμαι “μα τόσα χρόνια στο heteroclito αυτό δεν κάνουμε; Μακριά από νόρμες, με τολμηρές επιλογές και συνεχείς ανακαλύψεις. Κτήματα και ετικέτες που αναδείχθηκαν στον λιλιπούτειο χώρο μας και καθιερώθηκαν στις προτιμήσεις των οινόφιλων.”.

Η συνάντηση αυτή, με γέμισε αυτοπεποίθηση. Συναντήθηκα με τη ομάδα, συζητήσαμε και ξεκινήσαμε ήδη την αναζήτηση απελευθερωμένα.

Είμαστε απλά οι ιστορίες μας...

Σχετικά Άρθρα

Sbagliato

Κάθε άνθρωπος έχει την ανάγκη να βρει ένα “απάγκιο λιμάνι” στη ζωή του. Συχνά είναι η γενέθλια γη, ο τόπος καταγωγής κι άλλες φορές, η πρώτη αίσθηση σ’ ένα μέρος άγνωστο. Αυτή η διάχυτη συγκίνηση όταν πρωτοαντικρίζεις μια εικόνα, αυτή η γλυκιά θλίψη, που νιώθεις κάθε φορά που την αποχαιρετάς, προσμένοντας την επόμενη.

Δημήτρης Κούμανης 05.04.2020

Φήμη ή ευτελισμός;

Ο τόπος αλλά και ο τρόπος καλλιέργειας της αμπέλου, το έδαφος, το κλίμα, οι καιρικές συνθήκες της εκάστοτε χρονιάς, αλλά και οι αμπελουργικές συνήθεις των διαφόρων περιοχών, μαζί με τον ιδιαίτερο παράγοντα που ακούει στον όρο μικροκλίμα, συνθέτουν την περίφημη έννοια του terroir.

Βένια Ρούφα 01.04.2020

σχεδόν 5 π.μ.

14 ημέρες εγκλεισμού, δεν είναι εύκολο πράγμα, δύσκολα περνάει ο χρόνος. Ότι κι αν αποφασίσω να κάνω, το πιθανότερο είναι ότι θα μείνει ημιτελές. Το μυαλό φεύγει, σχεδόν αδύνατο να εστιάσω σ’ ένα πράγμα, να συγκεντρωθώ.

Δημήτρης Κούμανης 29.03.2020

Changes

Το ότι η γη νοσεί -ανίατα σχεδόν- το είχε διαγνώσει κίολας από το 1912 ο νομπελίστας δρ. Αλέξις Καρέλ.

Βένια Ρούφα 24.03.2020