Scroll to top 
© 2018 heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη| 10563
Share
en el

Μυστικά του εδάφους

«Δεν υπάρχει πλάσμα συμπεριλαμβανομένων και αυτών των γουρουνιών, που να βρομίζει με τόση αδιαφορία τη φωλιά του όση ο homo sapiens, δηλητηριάζοντας το άμεσο περιβάλλον του με σατανικά επινοημένες χημικές ουσίες και τα θανατηφόρα τοξικά υπολλείματά τους.»

Πρωϊνή πτήση για Παρίσι κι αυτή ήταν η πρώτη φράση που διάβασα, στο βιβλίο “Μυστικά του εδάφους”, των Πήτερ Τόμπκινς & Κρίστοφερ Μπερντ. Δεν μπορούσε να υπάρξει καλύτερη αρχή, καθώς σκοπός του ταξιδιού είναι, να επισκεφθώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, εκθέσεις κρασιών ήπιας οινοποίησης, στο Λίγηρα.

Αρκετοί νομίζουν, ότι οι οινοπαραγωγοί που ακολουθούν βιοδυναμικές ή άλλες εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας, είναι κάτι απόκοσμοι τύποι, που συχνά αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας.

Αναρωτηθήκατε, μήπως όσοι χλευάζουν, απλά προσπαθούν να κρύψουν τις αδυναμίες τους; Πως είναι δυνατόν να αντικρίζουμε ένα προικισμένο και γόνιμο αμπέλι, που κατά τα άλλα δεν υπάρχει ίχνος ζωής; Πως γίνεται να γνωρίζουμε, ότι τους κρίσιμους μήνες, συνέβησαν ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν ανεπανόρθωτα τα κλήματα, μα τελικά ήπιαμε θαυμάσια κρασιά εκείνη την εσοδεία; Τέλος, η ζωή του οινοπαραγωγού, πρέπει να μοιράζεται μεταξύ αμπελιού και οινοποιείου ή σε gala και συνεντεύξεις;

Δεν ξέρω ειλικρινά τι να πιστέψω κι αν μπορώ να δώσω τις απαντήσεις που ζητάω. Το μόνο που γνωρίζω είναι, ότι το αμπέλι απαιτεί κοπιαστική δουλειά, σχεδόν όλο το χρόνο. Έτσι, όταν συναντώ κατ’ εξακολούθηση, οινοπαραγωγούς σε πάσης φύσεως δημοσιοσχεσίτικες εκδηλώσεις και μετά από λίγο διαβάζω διθυραμβικές κριτικές για τα κρασιά τους, οφείλω να είμαι επιφυλακτικός. Και δυστυχώς, αυτό συχνά συμβαίνει, από όσους είναι ακραία επικριτικοί, σε οτιδήποτε διαφορετικό.

“Δεν υπάρχει πλάσμα συμπεριλαμβανομένων και αυτών των γουρουνιών, που να βρομίζει με τόση αδιαφορία τη φωλιά του όση ο homo sapiens, δηλητηριάζοντας το άμεσο περιβάλλον του με σατανικά επινοημένες χημικές ουσίες και τα θανατηφόρα τοξικά υπολλείματά τους”.

Πρωϊνή πτήση για Παρίσι κι αυτή ήταν η πρώτη φράση που διάβασα, στο βιβλίο “Μυστικά του εδάφους”, των Πήτερ Τόμπκινς & Κρίστοφερ Μπερντ. Δεν μπορούσε να υπάρξει καλύτερη αρχή, καθώς σκοπός του ταξιδιού είναι, να επισκεφθώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, εκθέσεις κρασιών ήπιας οινοποίησης, στο Λίγηρα.

Αρκετοί νομίζουν, ότι οι οινοπαραγωγοί που ακολουθούν βιοδυναμικές ή άλλες εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας, είναι κάτι απόκοσμοι τύποι, που συχνά αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας.

Αναρωτηθήκατε, μήπως όσοι χλευάζουν, απλά προσπαθούν να κρύψουν τις αδυναμίες τους; Πως είναι δυνατόν να αντικρίζουμε ένα προικισμένο και γόνιμο αμπέλι, που κατά τα άλλα δεν υπάρχει ίχνος ζωής; Πως γίνεται να γνωρίζουμε, ότι τους κρίσιμους μήνες, συνέβησαν ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν ανεπανόρθωτα τα κλήματα, μα τελικά ήπιαμε θαυμάσια κρασιά εκείνη την εσοδεία; Τέλος, η ζωή του οινοπαραγωγού, πρέπει να μοιράζεται μεταξύ αμπελιού και οινοποιείου ή σε gala και συνεντεύξεις;

Δεν ξέρω ειλικρινά τι να πιστέψω κι αν μπορώ να δώσω τις απαντήσεις που ζητάω. Το μόνο που γνωρίζω είναι, ότι το αμπέλι απαιτεί κοπιαστική δουλειά, σχεδόν όλο το χρόνο. Έτσι, όταν συναντώ κατ’ εξακολούθηση, οινοπαραγωγούς σε πάσης φύσεως δημοσιοσχεσίτικες εκδηλώσεις και μετά από λίγο διαβάζω διθυραμβικές κριτικές για τα κρασιά τους, οφείλω να είμαι επιφυλακτικός. Και δυστυχώς, αυτό συχνά συμβαίνει, από όσους είναι ακραία επικριτικοί, σε οτιδήποτε διαφορετικό.

Το τραίνο σε λίγο φτάνει Angers St Laud. Κλείνω τον υπολογιστή και ντύνομαι ζεστά πριν κατέβω. Ο ουρανός έχει όλη την παλέτα των γκρι αποχρώσεων, το κρύο είναι τσουχτερό, μα χαίρομαι απεριόριστα που επιστρέφω, για έναν εξαντλητικό μαραθώνιο δοκιμών.

Είμαστε απλά οι ιστορίες μας...

Σχετικά Άρθρα

Η γνώση η μόρφωση και η απόλαυση*

Από παιδί λάτρευα τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Φυσιολογική εξέλιξη φαντάζομαι είναι, ότι φυλάω άρθρα, συνεντεύξεις και κάθε είδους κείμενα, που βρίσκω ενδιαφέροντα.

Δημήτρης Κούμανης 28.09.2019

California Über Alles

Με αφορμή την ανείπωτη ευχαρίστηση που μας προσέφερε το Santa Rita Pinot Noir 2016, του οινοποιείου Sandhi από την California, λίγες αυθόρμητες σκέψεις, για το τι σημαίνει ένα αγαθό “ακριβό” και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε κάποιο κρασί.

Δημήτρης Κούμανης 24.09.2019

Η ζωή όπως την ξέρουμε

Πέταξε το βιβλίο του με μανία στο πάτωμα!
“Ούτε αυτό λειτουργεί τελικά ”, μονολόγησε. Τόση ώρα προσπαθούσε να βρει τρόπο να μην σκέφτεται προγραμματισμένα, αλλά δεν τα κατάφερνε.

Κωνσταντίνα Ζέρβα 15.09.2019

Ε ρε γλέντια

Όταν πριν μια δεκαετία, είδα να διαφημίζονται τα κρασιά του Bordeaux στο παρισινό metro, άρχισα να γίνομαι καχύποπτος, ότι ο δείκτης πωλήσεων, έχει πάρει διαστάσεις ελεύθερης πτώσης.

Δημήτρης Κούμανης 01.09.2019