Scroll to top
© 2020 heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη| 10563
Share
en el

California Über Alles

Με αφορμή την ανείπωτη ευχαρίστηση που μας προσέφερε το Santa Rita Pinot Noir 2016, του οινοποιείου Sandhi από την California, λίγες αυθόρμητες σκέψεις, για το τι σημαίνει ένα αγαθό “ακριβό” και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε κάποιο κρασί.

Αν και υποσυνείδητα, οι προσδιορισμοί “φθηνό” και “ακριβό”, πρωτίστως πηγάζουν από το εισόδημα -την αγοραστική δύναμη- καθενός από εμάς, ωστόσο οι προτεραιότητες που θέτουμε στη ζωή μας, επηρεάζουν την κρίση μας.
Τα sport αυτοκίνητα για παράδειγμα, με αφήνουν παντελώς αδιάφορο. Παρότι σέβομαι την επένδυση των αυτοκινητοβιομηχανιών σε σχεδιασμό, έρευνα και τεχνολογία, στο μυαλό μου είναι πάντα ακριβά. Μπορεί ν’ αξίζουν τα λεφτά τους, όχι όμως τα δικά μου.
Αντίθετα, υποκλίνομαι σε ποιοτικά ρούχα και αξεσουάρ και είμαι συχνά γενναιόδωρος στις επιλογές μου. Καθημερινής χρήσης ή ειδικών περιστάσεων, προσπαθώ να αποκτώ αυτά που θα μου προσφέρουν ευχαρίστηση όταν τα φοράω. Η υφή, το ράψιμο, η φόρμα, είναι από τις ξεχασμένες καθημερινές πολυτέλειες, που έχουν τη σημασία τους, στους φρενήρεις ρυθμούς, του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Με αφορμή την ανείπωτη ευχαρίστηση που μας προσέφερε το Santa Rita Pinot Noir 2016, του οινοποιείου Sandhi από την California, λίγες αυθόρμητες σκέψεις, για το τι σημαίνει ένα αγαθό “ακριβό” και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε κάποιο κρασί.

Αν και υποσυνείδητα, οι προσδιορισμοί “φθηνό” και “ακριβό”, πρωτίστως πηγάζουν από το εισόδημα -την αγοραστική δύναμη- καθενός από εμάς, ωστόσο οι προτεραιότητες που θέτουμε στη ζωή μας, επηρεάζουν την κρίση μας.
Τα sport αυτοκίνητα για παράδειγμα, με αφήνουν παντελώς αδιάφορο. Παρότι σέβομαι την επένδυση των αυτοκινητοβιομηχανιών σε σχεδιασμό, έρευνα και τεχνολογία, στο μυαλό μου είναι πάντα ακριβά. Μπορεί ν’ αξίζουν τα λεφτά τους, όχι όμως τα δικά μου.
Αντίθετα, υποκλίνομαι σε ποιοτικά ρούχα και αξεσουάρ και είμαι συχνά γενναιόδωρος στις επιλογές μου. Καθημερινής χρήσης ή ειδικών περιστάσεων, προσπαθώ να αποκτώ αυτά που θα μου προσφέρουν ευχαρίστηση όταν τα φοράω. Η υφή, το ράψιμο, η φόρμα, είναι από τις ξεχασμένες καθημερινές πολυτέλειες, που έχουν τη σημασία τους, στους φρενήρεις ρυθμούς, του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Κάπως έτσι πιστεύω ότι πρέπει να είναι οι επιθυμίες και η κρίση μας, όταν πρόκειται για γαστριμαργική ευχαρίστηση. Είτε πρόκειται για ένα snack στα όρθια, είτε για πλήρες γεύμα, να αναζητάμε πάντα το καλύτερο -αυτό που θα απολαύσουμε, όχι αυτό με το οποίο, απλά θα μπουκώσουμε.
Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει ή θα έπρεπε να συμβαίνει με το κρασί.
Όταν δοκιμάζω για τη δουλειά μου ένα κρασί, προσπαθώ να μην γνωρίζω εκ των προτέρων, την τιμή κτήσης. Με τον τρόπο αυτό, φτιάχνω ιστορίες στο μυαλό μου, πόσο θα στοιχίζει, σε ποιους απευθύνεται, πότε και πως θα καταναλωθεί…Όταν μαθαίνω την τιμή, εάν κυμαίνεται στο εύρος που είχα φανταστεί ή είναι πιο προσιτή, χαμογελάω από ικανοποίηση, ενώ εάν είναι σημαντικά υψηλότερη, καταρρίπτεται άδοξα το όποιο σενάριο.

Dead Kennedys - California Über Alles

Το συγκεκριμένο Pinot Noir, ήξερα ότι θα κυμαίνεται γύρω στα 40€ στο ράφι. Ταξίδεψε περισσότερα από 10.000 km, περιορισμένη παραγωγή, από επιλεγμένους αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας, με γηγενείς ζύμες και τιμή οινοποιείου 30USD -εξαντλημένο από καιρό.
Το δοκίμασα, μου άρεσε, φοβήθηκα όμως λόγω της τιμής του, να παραγγείλω εξαρχής μια λογική ποσότητα, για να βγάλω τις λίγες ημέρες, που θα έτρεχε ποτήρι στο heteroclito.
Όμως, τελικά το καλό κρασί, αυτό που προσφέρει συγκίνηση και ρίγος, το εκτιμάει ο κόσμος και η τιμή του, δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, για να το απολαύσει. Μπροστά σε τέτοια διαμάντια, ένα κρασί των 20€, μπορεί να φανεί πανάκριβο, εάν είναι κοντό ή πλαδαρό.
Έτσι, παρήγγειλα ξανά και ξανά κι έβλεπα μόνο χαμόγελα ευχαρίστησης γύρω μου.


Το Santa Rita Pinot Noir, ήταν επιλογή του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW και αποτέλεσε την καλύτερη αρχή, για την νέα οινική χρονιά.

φωτογραφία: Spiros Strogilis

Είμαστε απλά οι ιστορίες μας...

Σχετικά Άρθρα

Η επόμενη ημέρα

Η ημέρα επαναλειτουργίας για χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης, πλησιάζει.
Οι εβδομάδες που πέρασαν, από την αναστολή λειτουργίας στις 13 Μαρτίου
-κυρίως δε οι 42 ημέρες καραντίνας- μας έμαθαν ότι σε περιόδους κρίσης ή εκτάκτου ανάγκης, καθένας μας δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο.

Δημήτρης Κούμανης 13.05.2020

Γεύση: Αρμονία ή αναρχία;

Η οργανοληπτική δοκιμή είναι, μια πανέμορφη διαδικασία με σκοπό την εξερεύνηση των γεύσεων και πραγματοποιείται ακολουθώντας ένα μυητικό πρωτόκολλο, ικανό να μας εισάγει και να μας ταξιδέψει στον φανταστικό κόσμο της ηδονής του ουρανίσκου.

Βένια Ρούφα 11.05.2020

Τόπος vs Παραγωγός

Ζούμε σε εποχή με αναρίθμητα κρασιά να κυκλοφορούν στην αγορά και με τις συλλογικές προσπάθειες των παραγωγών σε παγκόσμια εμβέλεια, να φαίνονται μέσα από την προσπάθεια να αναδείξουν την προσωπική τους δουλειά. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Ποιός πρέπει τελικά να αφήνει το οριστικό αποτύπωμα σε ένα κρασί; Η προσωπικότητα του παραγωγού ή ο τόπος γέννησης ενός κρασιού;

Βένια Ρούφα 29.04.2020

Καιρός για αλλαγές

Τα εφαρμοσμένα μαθηματικά αποτελούν βασικό πεδίο, για την επίλυση πολλών σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων. Μέρος αυτών η στατιστική επιστήμη, που μετά από συλλογή και ανάλυση στοιχείων, ερμηνεύει τάσεις, συνήθειες, συμπεριφορές, βοηθώντας μας να …

Δημήτρης Κούμανης 22.04.2020