Scroll to top
© 2020 heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη| 10563
Share
en el

Η γοητεία του ταξιδιού

O στίχος του Καρασούλου: «Δεν έκανα ταξίδια μακρινά, ταξίδεψε η καρδιά και αυτό μου φτάνει…..» από τη ΜΙΚΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ, νομίζω ότι γράφτηκε για μένα.

Λίγο ο φόβος για τα αεροπλάνα, δεν είναι το ύψος, είναι αυτό το «κλειστό του πράγματος», όπως προσπαθώ να εξηγήσω  κάθε φορά που με κοιτούν έκπληκτοι οι συνομιλητές & σχολιάζουν με στόμφο: «Καλά, είναι δυνατόν; είναι το πιο ασφαλές μέσο. Έχει αποδειχθεί με έρευνες!», λίγο η  ταλαιπωρία των υπόλοιπων μεταφορικών μέσων, λίγο οι συγκυρίες, κάτι λίγο παραπάνω τώρα η κρίση, δεν έχω ακόμα ταξιδέψει όσο μακριά θα ήθελα.

O στίχος του Καρασούλου: «Δεν έκανα ταξίδια μακρινά ταξίδεψε η καρδιά και αυτό μου φτάνει…..» από τη ΜΙΚΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ, νομίζω ότι γράφτηκε για μένα.

Ευτυχώς για μένα, ταξίδια δεν είναι μόνο αυτά που κάνεις  με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι και αυτά της καρδιάς που ταξιδεύει τα ταξίδια των άλλων. Χωρίς να χρειάζεται να ετοιμάσει βαλίτσες & να εκδώσει εισιτήρια. 

Ωστόσο, μετακινείται.

Με όχημα τις λέξεις των άλλων, στα βιβλία των άλλων.  Από ιστορία σε ιστορία, από ανθρώπους σε άλλους ανθρώπους, από πατρίδα σε πατρίδα,

κυρίως από συναίσθημα σε συναίσθημα.

Όλες τις εποχές του χρόνου. Όποια στιγμή το αποφασίσει. Οπουδήποτε.

Στα βιβλία των άλλων έχω κάνει πολλά από τα ταξίδια που λαχταρούσα Με συναρπάζει πάντα η δυνατότητα να «τρυπώσεις» μέσα στην ιστορία ενός βιβλίου και  να «περάσεις» με ένα τρόπο μαγικό, πίσω από τις λέξεις στις σελίδες του για να βρεθείς στο παρόν του ταξιδιού της ιστορίας των άλλων και να τη ζήσεις μαζί τους. 

Με αυτό τον τρόπο εγώ έχω κάνει υπέροχα ταξίδια. Χωρίς το φόβο του «κλειστού του πράγματος». Κάθε άλλο! 

Έχω περιφερθεί σε κήπους, σκύβοντας για να περάσω κάτω από τα μακριά κλαδιά των δέντρων

Έχω παραστεί σε διαλόγους εραστών, κρατώντας την ανάσα μου για να μην την ακούσουν, καθώς διαπληκτίζονται με πίκρα ή ερωτοτροπούν με απίστευτη γλύκα.

Έχω διασχίσει χώρες με βουνά & γκρεμούς και άλλες, με μονότονες εκτάσεις ισόπεδων πληκτικών πεδιάδων, που νόμιζα ότι δεν θα τελειώσουν ποτέ.  Σε καιρούς έντασης αλλά και γαλήνης.

Στις σελίδες των βιβλίων που έχω αγαπήσει έχω «ρουφήξει» τις πιο ολοκληρωμένες  μου γεύσεις.  Αυτές  που διαπερνούν όλο το σύστημα των συναισθημάτων, πέρα και πάνω από απλά τις αισθήσεις μας.

Είναι οι γεύσεις των βιβλίων που με ταξιδεύουν. Από τις γοητευτικότερες. 

Είμαστε απλά οι ιστορίες μας...

Σχετικά Άρθρα

Sbagliato

Κάθε άνθρωπος έχει την ανάγκη να βρει ένα “απάγκιο λιμάνι” στη ζωή του. Συχνά είναι η γενέθλια γη, ο τόπος καταγωγής κι άλλες φορές, η πρώτη αίσθηση σ’ ένα μέρος άγνωστο. Αυτή η διάχυτη συγκίνηση όταν πρωτοαντικρίζεις μια εικόνα, αυτή η γλυκιά θλίψη, που νιώθεις κάθε φορά που την αποχαιρετάς, προσμένοντας την επόμενη.

Δημήτρης Κούμανης 05.04.2020

Φήμη ή ευτελισμός;

Ο τόπος αλλά και ο τρόπος καλλιέργειας της αμπέλου, το έδαφος, το κλίμα, οι καιρικές συνθήκες της εκάστοτε χρονιάς, αλλά και οι αμπελουργικές συνήθεις των διαφόρων περιοχών, μαζί με τον ιδιαίτερο παράγοντα που ακούει στον όρο μικροκλίμα, συνθέτουν την περίφημη έννοια του terroir.

Βένια Ρούφα 01.04.2020

σχεδόν 5 π.μ.

14 ημέρες εγκλεισμού, δεν είναι εύκολο πράγμα, δύσκολα περνάει ο χρόνος. Ότι κι αν αποφασίσω να κάνω, το πιθανότερο είναι ότι θα μείνει ημιτελές. Το μυαλό φεύγει, σχεδόν αδύνατο να εστιάσω σ’ ένα πράγμα, να συγκεντρωθώ.

Δημήτρης Κούμανης 29.03.2020

Changes

Το ότι η γη νοσεί -ανίατα σχεδόν- το είχε διαγνώσει κίολας από το 1912 ο νομπελίστας δρ. Αλέξις Καρέλ.

Βένια Ρούφα 24.03.2020