Scroll to top 
© 2018 heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη| 10563
Share
en el

Η κοινωνία στο πιάτο μας

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ασφυκτική πίεση της δουλειάς, δεν άφησε ελεύθερο το μυαλό κι έτσι δεν είχα σκέψεις και ιστορίες να “διηγηθώ”.

Καλά είναι όμως κι έτσι. Μετά από μια επταετία χαράς με πολλούς νέους φίλους, το heteroclito απέκτησε το ετεροθαλές του αφελφάκι, με τα παιδιά της ομάδας μας, πιστούς συνοδοιπόρους. Τι κι αν μεγαλώνουμε; Όταν συναναστέφεσαι με τη νεότητα, μόνο θετικά μπορεί να σε επηρεάσει…

Το διήμερο του Πάσχα, η απόλυτη απραξία. Ούτε φαγητό, ούτε γλέντια. Ξεκούραση και λίγη τροφή του νου: διάβασμα και κινηματογράφος. Αυτά μου έλειψαν τελευταία και τα ευχαριστήθηκα με την καρδιά μου, αν και δεν χόρτασα.

Η κοινωνία στο πιάτο μας

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ασφυκτική πίεση της δουλειάς, δεν άφησε ελεύθερο το μυαλό κι έτσι δεν είχα σκέψεις και ιστορίες να “διηγηθώ”.

Καλά είναι όμως κι έτσι. Μετά από μια επταετία χαράς με πολλούς νέους φίλους, το heteroclito απέκτησε το ετεροθαλές του αφελφάκι, με τα παιδιά της ομάδας μας, πιστούς συνοδοιπόρους. Τι κι αν μεγαλώνουμε; Όταν συναναστέφεσαι με τη νεότητα, μόνο θετικά μπορεί να σε επηρεάσει…

Το διήμερο του Πάσχα, η απόλυτη απραξία. Ούτε φαγητό, ούτε γλέντια. Ξεκούραση και λίγη τροφή του νου: διάβασμα και κινηματογράφος. Αυτά μου έλειψαν τελευταία και τα ευχαριστήθηκα με την καρδιά μου, αν και δεν χόρτασα.

Η κοινωνία στο πιάτο μας

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ασφυκτική πίεση της δουλειάς, δεν άφησε ελεύθερο το μυαλό κι έτσι δεν είχα σκέψεις και ιστορίες να “διηγηθώ”.

Καλά είναι όμως κι έτσι. Μετά από μια επταετία χαράς με πολλούς νέους φίλους, το heteroclito απέκτησε το ετεροθαλές του αφελφάκι, με τα παιδιά της ομάδας μας, πιστούς συνοδοιπόρους. Τι κι αν μεγαλώνουμε; Όταν συναναστέφεσαι με τη νεότητα, μόνο θετικά μπορεί να σε επηρεάσει…

Το διήμερο του Πάσχα, η απόλυτη απραξία. Ούτε φαγητό, ούτε γλέντια. Ξεκούραση και λίγη τροφή του νου: διάβασμα και κινηματογράφος. Αυτά μου έλειψαν τελευταία και τα ευχαριστήθηκα με την καρδιά μου, αν και δεν χόρτασα.

Η κοινωνιολογική προσέγγιση του εστιατορίου, του αμερικανοτραφή Christoph Ribbat, “Στο εστιατόριο”, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, για όσους δεν θέλουν να μένουν σε αστέρια, γαστρονομικές τάσεις και επάργυρα δισκοπότηρα.

Διαβάζω στη σελίδα 226:

“ Όποιος επιχειρεί να ερμηνεύσει το εστιατόριο, δεν πρέπει να εξετάζει μόνο το φαγητό ή την εργασία αλλά και τον ίδιο τον χώρο, την τραπεζαρία.

Όπως ο κινηματογράφος, το πολυκατάστημα, η παραλία, το εστιατόριο αποτελεί ένα μέρος με ελεύθερη πρόσβαση. Θα μπορούσαμε να το εκλάβουμε ως τυπική επικράτεια της “ανοικτής κοινωνίας”, όπως τη φαντάστηκε κάποτε ο Καρλ Πόπερ.

Στο εστιατόριο, μεταξύ γνωστών και ξένων, μπορούν ν’ αναπτυχθούν “νέου τύπου προσωπικές σχέσεις”, που δεν καθορίζονται “από τις συμπτώσεις της γέννησης”.

Εδώ δεν συναντιέται η “φυλετική κοινωνία” (την οποία ο Πόπερ φοβόταν ως μετανάστης). Κάποιος που τρώει έξω, έχει μεταβεί σ’ έναν δημόσιο χώρο, όπου διεξάγεται η τελετουργία της φιλοξενίας. Τρώει ως άτομο και ως κοινωνικό ον. Ανοίγει το σώμα του για κάτι που του έχει ετοιμάσει ένας ξένος. Ο πελάτης ενός εστιατορίου βαδίζει ως μέλος της ανοικτής κοινωνίας “προς το ασαφές, το αβέβαιο”.

Κρίστοφ Ρίμπατ “ Στο εστιατόριο. Η κοινωνία στο πιάτο μας ”
μετάφραση: Ηλίας Τσιριγκάκης
Βιβλιοπωλείο της Εστίας

Είμαστε απλά οι ιστορίες μας...

Σχετικά Άρθρα

Natural or Synthetic?

Η ζωή είναι γεμάτη διλήμματα. Αν νομίζουμε ότι οι πολέμιοι των τεχνολογικών παρεμβάσεων, αφορούν μόνο το κρασί, κάνουμε λάθος.

Δημήτρης Κούμανης 19.11.2019

The Light Will Stay On

Διανύω μια περίοδο, αναπάντεχης κούρασης. Μου αρέσει και αγαπάω τη δουλειά μου, όμως υπάρχουν στιγμές, που νιώθω τα πόδια μου να μην με κρατούν άλλο όρθιο. Η πλάτη κι ο αυχένας μου πονάνε, από τις ώρες που περνάω γράφοντας. Όμως συνεχίζω με περίσσεια ορμή να διαβάζω, να γράφω, να παίρνω συνεντεύξεις, να δοκιμάζω και να επιλέγω κρασιά.

Δημήτρης Κούμανης 18.10.2019

Η γνώση η μόρφωση και η απόλαυση*

Από παιδί λάτρευα τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Φυσιολογική εξέλιξη φαντάζομαι είναι, ότι φυλάω άρθρα, συνεντεύξεις και κάθε είδους κείμενα, που βρίσκω ενδιαφέροντα.

Δημήτρης Κούμανης 28.09.2019

California Über Alles

Με αφορμή την ανείπωτη ευχαρίστηση που μας προσέφερε το Santa Rita Pinot Noir 2016, του οινοποιείου Sandhi από την California, λίγες αυθόρμητες σκέψεις, για το τι σημαίνει ένα αγαθό “ακριβό” και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε κάποιο κρασί.

Δημήτρης Κούμανης 24.09.2019