Scroll to top 
© 2018 heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη| 10563
Share
en el

Μέρες ποδοσφαίρου

Μέρες Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Ρωσία και γλυκιές αναμνήσεις, πλημμυρίζουν τον εγκέφαλο. Ποτέ δεν υπήρξα αληθινά ποδοσφαιρόφιλος, δεν θυμάμαι να έμεινα σπίτι ως έφηβος, για να παρακολουθήσω επί τούτου, έναν αγώνα στην τηλεόραση. Όμως, αυτή την γιορτή χρωμάτων, από παιδί την λατρεύω. Μου προκαλούσε ενθουσιασμό, όταν καταλάβαινα τις διαφορετικές νοοτροπίες και συμπεριφορές των λαών, βλέποντας αγώνες ποδοσφαίρου. Και κάποια στιγμή, τα φέρνει έτσι η ζωή και επισκέπτεσαι κράτη μακρινά, που περιφρόνησες για το ποδόσφαιρο σκοπιμοτήτων που έπαιζαν και τα ερωτεύεσαι παράφορα για την γλυκύτητα των κατοίκων τους.

Ναι, ίσως είναι μία πλάνη το άθλημα αυτό, αλλά ακόμα κι έτσι, είναι γοητευτικό. Ενίοτε η γοητεία μετατρέπεται σε έκσταση, όπως την 22η Ιουνίου του ’86, στον αγώνα μεταξύ Αργεντινής και Αγγλίας, που ο μεγάλος Ντιέγκο τα έκανε όλα. Ταλέντο, ικανότητα, πονηριά, από έναν παίκτη που μέσα σε 4 λεπτά, έκανε έναν λαό να πιστέψει, πως πήρε εκδίκηση για τον ολιγόμηνο, αλλά με μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, πόλεμο των Φώκλαντ. Θυμάμαι με ακρίβεια, που ήμουν, που είδα τον αγώνα -όσο και να μην γίνομαι πιστευτός- θυμάμαι τι έφαγα. Είναι από εκείνες τις ημέρες της ζωής μας, που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες. Από τότε, ίσως κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια ελπίδα, ότι θα νιώσω πάλι ρίγος και συγκίνηση, αλλά μέχρι σήμερα δεν…

Τώρα που το σκέφτομαι, οι εθνικές ομάδες που πάντα υποστήριζα, είναι φημισμένες οινοπαραγωγικές χώρες. Οι μέρες που διανύουμε, έχουν απρόσμενα καιρικά φαινόμενα για την εποχή, γι’ αυτό δεν ξέρω τι κρασί να ανοίξω. Ετοιμάζομαι να απολαύσω έναν νοκ άουτ αγώνα και αναρωτιέμαι αν πρέπει να υποκύψω στην γοητεία ενός Arneis, ενός Sancerre ή μήπως ενός Malbec, για να θυμηθώ τα βράδια στο Buenos Aires; Να το ρίγος που λέγαμε…αυτή τη φορά όχι από το ποδόσφαιρο, μα από την θύμηση της μυρωδιάς του σώματός σου και από τη γεύση του Malbec.

Είμαστε απλά οι ιστορίες μας...

Σχετικά Άρθρα

Natural or Synthetic?

Η ζωή είναι γεμάτη διλήμματα. Αν νομίζουμε ότι οι πολέμιοι των τεχνολογικών παρεμβάσεων, αφορούν μόνο το κρασί, κάνουμε λάθος.

Δημήτρης Κούμανης 19.11.2019

The Light Will Stay On

Διανύω μια περίοδο, αναπάντεχης κούρασης. Μου αρέσει και αγαπάω τη δουλειά μου, όμως υπάρχουν στιγμές, που νιώθω τα πόδια μου να μην με κρατούν άλλο όρθιο. Η πλάτη κι ο αυχένας μου πονάνε, από τις ώρες που περνάω γράφοντας. Όμως συνεχίζω με περίσσεια ορμή να διαβάζω, να γράφω, να παίρνω συνεντεύξεις, να δοκιμάζω και να επιλέγω κρασιά.

Δημήτρης Κούμανης 18.10.2019

Η γνώση η μόρφωση και η απόλαυση*

Από παιδί λάτρευα τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Φυσιολογική εξέλιξη φαντάζομαι είναι, ότι φυλάω άρθρα, συνεντεύξεις και κάθε είδους κείμενα, που βρίσκω ενδιαφέροντα.

Δημήτρης Κούμανης 28.09.2019

California Über Alles

Με αφορμή την ανείπωτη ευχαρίστηση που μας προσέφερε το Santa Rita Pinot Noir 2016, του οινοποιείου Sandhi από την California, λίγες αυθόρμητες σκέψεις, για το τι σημαίνει ένα αγαθό “ακριβό” και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε κάποιο κρασί.

Δημήτρης Κούμανης 24.09.2019