Scroll to top
© 2020 heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη| 10563
Share
en el

Sbagliato

Κάθε άνθρωπος έχει την ανάγκη να βρει ένα “απάγκιο λιμάνι” στη ζωή του. Συχνά είναι η γενέθλια γη, ο τόπος καταγωγής κι άλλες φορές, η πρώτη αίσθηση σ’ ένα μέρος άγνωστο.

Αυτή η διάχυτη συγκίνηση όταν πρωτοαντικρίζεις μια εικόνα, αυτή η γλυκιά θλίψη, που νιώθεις κάθε φορά που την αποχαιρετάς, προσμένοντας την επόμενη.

Την τελευταία 10ετία, το δικό μου λιμάνι, είναι ένα σπίτι στη Lago Maggiore, από την πλευρά του Piemonte. Μια εξοχική κατοικία με υπέροχη θέα, χτισμένη τη δεκαετία του ’60, που κοιτάει ανατολικά, προς Lombardia.

Εκεί κάθε Αύγουστο, μαζευόμαστε μια πολυεθνική παρέα -συχνά με κάποια εναλλασσόμενα άτομα- και ανεπιτήδευτα “ρουφάμε” τη ζωή. Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς πρέπει και γιατί, καθένας εξελίσσει την ημέρα του, ανάλογα με τα κέφια. Ξέρουμε μόνο, ότι σχεδόν κάθε βράδυ, θα δειπνήσουμε παρέα.

Sbagliato
Lago Maggiore

Εάν πρόκειται να μείνουμε μέσα, προηγείται με θρησκευτική ευλάβεια το aperitivo, ευφάνταστα εδέσματα, ανάλογα τι υπάρχει σε ντουλάπια και ψυγείο, μαζί με κάποιο ξηρό αφρώδες. Αν πάλι αποφασίσουμε να φάμε έξω, τότε δίνουμε rendez-vous το απόγευμα για aperitivo, σε κάποια enoteca ή café.

Κάπως έτσι, στο Gigi Bar (δυστυχώς έκλεισε οριστικά αρχές του ’19) πρωτοδοκίμασα και λάτρεψα το Negroni Sbagliato*. Καθόμασταν δίπλα σε καλοντυμένες, υπέργηρες παρέες, “παλιά τζάκια” του ιταλικού βορρά και δροσιζόμασταν με αυτό το σαγηνευτικό μείγμα.
Συζητούσαμε, γελούσαμε και απολαμβάναμε τις χαρές της ζωής και κάπως έτσι πέρναγε ο χρόνος. Το καλοκαίρι έφτανε στο τέλος, αποχαιρετιόμασταν μέχρι να…

Φέτος δεν θα είναι το ίδιο, δεν γνωρίζω καν εάν θα ανταμώσουμε. Η λίμνη είναι βουβή, το ίδιο και τα απομεινάρια ζωής γύρω της. Πόσες ακόμα ανθρώπινες απώλειες, πόση θλίψη, πόσος πόνος; Τι πήγε άραγε λάθος και φτάσαμε εδώ;
Δεν ξέρω καν εάν το λιμάνι της ψυχής μου, εξακολουθεί και υπάρχει ή σβήστηκε κι αυτό από το χάρτη. Δεν είμαι σίγουρος πως μπορώ να αντέξω, ότι σε λίγες μόλις εβδομάδες, συνηθίσαμε το άκουσμα, τόσων νεκρών καθημερινά.

*Sbagliato σημαίνει λάθος. Σύμφωνα λοιπόν με τον αστικό μύθο, κάποτε σε ένα bar του Μιλάνου, κάποιος εργαζόμενος έβαλε ξηρό Prosecco αντί Gin στο διάσημο aperitivo κι έτσι προέκυψε το Negroni Sbagliato.

Ornella Vanoni - La musica è finita (Sanremo 1967)

Είμαστε απλά οι ιστορίες μας...

Σχετικά Άρθρα

Η επόμενη ημέρα

Η ημέρα επαναλειτουργίας για χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης, πλησιάζει.
Οι εβδομάδες που πέρασαν, από την αναστολή λειτουργίας στις 13 Μαρτίου
-κυρίως δε οι 42 ημέρες καραντίνας- μας έμαθαν ότι σε περιόδους κρίσης ή εκτάκτου ανάγκης, καθένας μας δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο.

Δημήτρης Κούμανης 13.05.2020

Γεύση: Αρμονία ή αναρχία;

Η οργανοληπτική δοκιμή είναι, μια πανέμορφη διαδικασία με σκοπό την εξερεύνηση των γεύσεων και πραγματοποιείται ακολουθώντας ένα μυητικό πρωτόκολλο, ικανό να μας εισάγει και να μας ταξιδέψει στον φανταστικό κόσμο της ηδονής του ουρανίσκου.

Βένια Ρούφα 11.05.2020

Τόπος vs Παραγωγός

Ζούμε σε εποχή με αναρίθμητα κρασιά να κυκλοφορούν στην αγορά και με τις συλλογικές προσπάθειες των παραγωγών σε παγκόσμια εμβέλεια, να φαίνονται μέσα από την προσπάθεια να αναδείξουν την προσωπική τους δουλειά. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Ποιός πρέπει τελικά να αφήνει το οριστικό αποτύπωμα σε ένα κρασί; Η προσωπικότητα του παραγωγού ή ο τόπος γέννησης ενός κρασιού;

Βένια Ρούφα 29.04.2020

Καιρός για αλλαγές

Τα εφαρμοσμένα μαθηματικά αποτελούν βασικό πεδίο, για την επίλυση πολλών σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων. Μέρος αυτών η στατιστική επιστήμη, που μετά από συλλογή και ανάλυση στοιχείων, ερμηνεύει τάσεις, συνήθειες, συμπεριφορές, βοηθώντας μας να …

Δημήτρης Κούμανης 22.04.2020