Scroll to top
© 2021 heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη| 10563
Share
en el

Sbagliato

Κάθε άνθρωπος έχει την ανάγκη να βρει ένα “απάγκιο λιμάνι” στη ζωή του. Συχνά είναι η γενέθλια γη, ο τόπος καταγωγής κι άλλες φορές, η πρώτη αίσθηση σ’ ένα μέρος άγνωστο.

Αυτή η διάχυτη συγκίνηση όταν πρωτοαντικρίζεις μια εικόνα, αυτή η γλυκιά θλίψη, που νιώθεις κάθε φορά που την αποχαιρετάς, προσμένοντας την επόμενη.

Την τελευταία 10ετία, το δικό μου λιμάνι, είναι ένα σπίτι στη Lago Maggiore, από την πλευρά του Piemonte. Μια εξοχική κατοικία με υπέροχη θέα, χτισμένη τη δεκαετία του ’60, που κοιτάει ανατολικά, προς Lombardia.

Εκεί κάθε Αύγουστο, μαζευόμαστε μια πολυεθνική παρέα -συχνά με κάποια εναλλασσόμενα άτομα- και ανεπιτήδευτα “ρουφάμε” τη ζωή. Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς πρέπει και γιατί, καθένας εξελίσσει την ημέρα του, ανάλογα με τα κέφια. Ξέρουμε μόνο, ότι σχεδόν κάθε βράδυ, θα δειπνήσουμε παρέα.

Sbagliato
Lago Maggiore

Εάν πρόκειται να μείνουμε μέσα, προηγείται με θρησκευτική ευλάβεια το aperitivo, ευφάνταστα εδέσματα, ανάλογα τι υπάρχει σε ντουλάπια και ψυγείο, μαζί με κάποιο ξηρό αφρώδες. Αν πάλι αποφασίσουμε να φάμε έξω, τότε δίνουμε rendez-vous το απόγευμα για aperitivo, σε κάποια enoteca ή café.

Κάπως έτσι, στο Gigi Bar (δυστυχώς έκλεισε οριστικά αρχές του ’19) πρωτοδοκίμασα και λάτρεψα το Negroni Sbagliato*. Καθόμασταν δίπλα σε καλοντυμένες, υπέργηρες παρέες, “παλιά τζάκια” του ιταλικού βορρά και δροσιζόμασταν με αυτό το σαγηνευτικό μείγμα.
Συζητούσαμε, γελούσαμε και απολαμβάναμε τις χαρές της ζωής και κάπως έτσι πέρναγε ο χρόνος. Το καλοκαίρι έφτανε στο τέλος, αποχαιρετιόμασταν μέχρι να…

Φέτος δεν θα είναι το ίδιο, δεν γνωρίζω καν εάν θα ανταμώσουμε. Η λίμνη είναι βουβή, το ίδιο και τα απομεινάρια ζωής γύρω της. Πόσες ακόμα ανθρώπινες απώλειες, πόση θλίψη, πόσος πόνος; Τι πήγε άραγε λάθος και φτάσαμε εδώ;
Δεν ξέρω καν εάν το λιμάνι της ψυχής μου, εξακολουθεί και υπάρχει ή σβήστηκε κι αυτό από το χάρτη. Δεν είμαι σίγουρος πως μπορώ να αντέξω, ότι σε λίγες μόλις εβδομάδες, συνηθίσαμε το άκουσμα, τόσων νεκρών καθημερινά.

*Sbagliato σημαίνει λάθος. Σύμφωνα λοιπόν με τον αστικό μύθο, κάποτε σε ένα bar του Μιλάνου, κάποιος εργαζόμενος έβαλε ξηρό Prosecco αντί Gin στο διάσημο aperitivo κι έτσι προέκυψε το Negroni Sbagliato.

Ornella Vanoni - La musica è finita (Sanremo 1967)

Είμαστε απλά οι ιστορίες μας...

Σχετικά Άρθρα

The future is unwritten

Τις πρώτες ημέρες της demek φθινοπωρινής καραντίνας, συζητούσα με μια φίλη. Στην εξέλιξη της…

Δημήτρης Κούμανης 14.11.2020

A roundabout story

Τον Μάϊο του 2019, η Tara Q. Thomas, μου παραχώρησε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη για ένα περιοδικό…

Δημήτρης Κούμανης 01.09.2020

Να θυμάσαι και να προσμένεις

“Να θυμάσαι και να προσμένεις” είπε ο κύριος Λύσανδρος κι αυτές οι τέσσερις λέξεις, έγιναν…

Δημήτρης Κούμανης 15.08.2020

Α tribute to Icarian radioactive wines!

Όπως λένε και οι ντόπιοι, την Ικαρία δεν την επιλέγεις, παρά σε επιλέγει...Πρόκειται για έναν…

Βένια Ρούφα 01.08.2020