Scroll to top
© 2020 heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη| 10563
Share
en el

Tα παράθυρα ψηλά

Moυ αρέσει να κοιτάω ψηλά στα παράθυρα των σπιτιών όταν περπατάω στο δρόμο.

Ψάχνω τις κουρτίνες που είναι μισάνοιχτες για να δω μικρές γωνιές και λεπτομέρειες του χώρου.

Μία λάμπα αμπαζούρ που φαίνεται μισή. Ένα μικρό κομμάτι από το ταβάνι. Μία πλάτη από καρέκλα. Ένας πίνακας με θέμα που δεν ξεχωρίζει από μακριά, αλλά ευτυχώς είναι μικρός και έτσι φαίνεται ολόκληρος πίσω από τη μισάνοιχτη κουρτίνα. Μία ψηλή καμάρα βαθιά στο χώρο.

Όταν οι κουρτίνες είναι κλειστές κοιτάω τα μπαλκόνια.

Μία δυο γλάστρες. Κάποιες παράταιρες και άλλες όμοιες.  Πολλές ή λιγότερες. Μερικές κλείνουν ασφυκτικά το χώρο και προστατεύουν το σπίτι από τα μάτια των περαστικών.  Αγαπώ τα στενά μπαλκόνια, που ωστόσο στριμώχνουν όση καλαισθησία μπορούν να χωρέσουν. Ένα σιδερένιο τραπεζάκι, δυο καρέκλες που κλείνουν όταν δεν χρησιμοποιούνται για να μην πιάνουν άσκοπα το χώρο, μια ελιά στη μόνη γωνία.

Οι ζωές των άλλων.

Που κάθονται στην πολυθρόνα, αναπαυτικά ή ανήσυχα, λίγο πριν φύγουν. Που διαβάζουν κάτω από το αμπαζούρ το βιβλίο που αγαπούν ή απλά δημιουργούν ατμόσφαιρα. Που κάθονται στο μικρό τραπεζάκι του στενού μπαλκονιού για να απολαύσουν τον πρώτο καφέ της ημέρας ή το τελευταίο ποτήρι κρασί της νύχτας. Που προσπαθούν να δουν λίγο από τον ουρανό της πόλης. Αυτόν που τον λένε αττικό και ισχυρίζονται ότι είναι μοναδικός. Που και αν δεν είναι, δεν πειράζει. Είναι ο δικός μας. Γι΄ αυτό και η υπερβολή του χαρακτηρισμού.

Όταν κοιτάς ψηλά στα παράθυρα των σπιτιών, είναι και ένα μέρος αυτού του ουρανού πάντα στο οπτικό σου πεδίο. Σαν σκηνικό μόνιμα στημένο. Κάδρο στο πλάνο σου. Άλλοτε μεγάλο, κάποτε μικρό. Λιγότερο ή και περισσότερο.  Ωστόσο εκεί. Μισοκρύβεται στα στενά της ζωής μας, ανάμεσα στα σπίτια και τα στενά μπαλκόνια μας.

Αρκεί να σηκώσεις ψηλά το κεφάλι. Και όταν το κάνεις πολλές φορές, εκπαιδεύεται να είναι πάντα ψηλά. Και στα ευρύχωρα και στα στενά. Ψηλά. Γεύση ανάτασης. Στα παράθυρα των σπιτιών, στο δρόμο.

Είμαστε απλά οι ιστορίες μας...

Σχετικά Άρθρα

Η επόμενη ημέρα

Η ημέρα επαναλειτουργίας για χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης, πλησιάζει.
Οι εβδομάδες που πέρασαν, από την αναστολή λειτουργίας στις 13 Μαρτίου
-κυρίως δε οι 42 ημέρες καραντίνας- μας έμαθαν ότι σε περιόδους κρίσης ή εκτάκτου ανάγκης, καθένας μας δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο.

Δημήτρης Κούμανης 13.05.2020

Γεύση: Αρμονία ή αναρχία;

Η οργανοληπτική δοκιμή είναι, μια πανέμορφη διαδικασία με σκοπό την εξερεύνηση των γεύσεων και πραγματοποιείται ακολουθώντας ένα μυητικό πρωτόκολλο, ικανό να μας εισάγει και να μας ταξιδέψει στον φανταστικό κόσμο της ηδονής του ουρανίσκου.

Βένια Ρούφα 11.05.2020

Τόπος vs Παραγωγός

Ζούμε σε εποχή με αναρίθμητα κρασιά να κυκλοφορούν στην αγορά και με τις συλλογικές προσπάθειες των παραγωγών σε παγκόσμια εμβέλεια, να φαίνονται μέσα από την προσπάθεια να αναδείξουν την προσωπική τους δουλειά. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Ποιός πρέπει τελικά να αφήνει το οριστικό αποτύπωμα σε ένα κρασί; Η προσωπικότητα του παραγωγού ή ο τόπος γέννησης ενός κρασιού;

Βένια Ρούφα 29.04.2020

Καιρός για αλλαγές

Τα εφαρμοσμένα μαθηματικά αποτελούν βασικό πεδίο, για την επίλυση πολλών σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων. Μέρος αυτών η στατιστική επιστήμη, που μετά από συλλογή και ανάλυση στοιχείων, ερμηνεύει τάσεις, συνήθειες, συμπεριφορές, βοηθώντας μας να …

Δημήτρης Κούμανης 22.04.2020