Scroll to top 
© 2018 heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη| 10563
Share
en el

Tα παράθυρα ψηλά

Moυ αρέσει να κοιτάω ψηλά στα παράθυρα των σπιτιών όταν περπατάω στο δρόμο.

Ψάχνω τις κουρτίνες που είναι μισάνοιχτες για να δω μικρές γωνιές και λεπτομέρειες του χώρου.

Μία λάμπα αμπαζούρ που φαίνεται μισή. Ένα μικρό κομμάτι από το ταβάνι. Μία πλάτη από καρέκλα. Ένας πίνακας με θέμα που δεν ξεχωρίζει από μακριά, αλλά ευτυχώς είναι μικρός και έτσι φαίνεται ολόκληρος πίσω από τη μισάνοιχτη κουρτίνα. Μία ψηλή καμάρα βαθιά στο χώρο.

Όταν οι κουρτίνες είναι κλειστές κοιτάω τα μπαλκόνια.

Μία δυο γλάστρες. Κάποιες παράταιρες και άλλες όμοιες.  Πολλές ή λιγότερες. Μερικές κλείνουν ασφυκτικά το χώρο και προστατεύουν το σπίτι από τα μάτια των περαστικών.  Αγαπώ τα στενά μπαλκόνια, που ωστόσο στριμώχνουν όση καλαισθησία μπορούν να χωρέσουν. Ένα σιδερένιο τραπεζάκι, δυο καρέκλες που κλείνουν όταν δεν χρησιμοποιούνται για να μην πιάνουν άσκοπα το χώρο, μια ελιά στη μόνη γωνία.

Οι ζωές των άλλων.

Που κάθονται στην πολυθρόνα, αναπαυτικά ή ανήσυχα, λίγο πριν φύγουν. Που διαβάζουν κάτω από το αμπαζούρ το βιβλίο που αγαπούν ή απλά δημιουργούν ατμόσφαιρα. Που κάθονται στο μικρό τραπεζάκι του στενού μπαλκονιού για να απολαύσουν τον πρώτο καφέ της ημέρας ή το τελευταίο ποτήρι κρασί της νύχτας. Που προσπαθούν να δουν λίγο από τον ουρανό της πόλης. Αυτόν που τον λένε αττικό και ισχυρίζονται ότι είναι μοναδικός. Που και αν δεν είναι, δεν πειράζει. Είναι ο δικός μας. Γι΄ αυτό και η υπερβολή του χαρακτηρισμού.

Όταν κοιτάς ψηλά στα παράθυρα των σπιτιών, είναι και ένα μέρος αυτού του ουρανού πάντα στο οπτικό σου πεδίο. Σαν σκηνικό μόνιμα στημένο. Κάδρο στο πλάνο σου. Άλλοτε μεγάλο, κάποτε μικρό. Λιγότερο ή και περισσότερο.  Ωστόσο εκεί. Μισοκρύβεται στα στενά της ζωής μας, ανάμεσα στα σπίτια και τα στενά μπαλκόνια μας.

Αρκεί να σηκώσεις ψηλά το κεφάλι. Και όταν το κάνεις πολλές φορές, εκπαιδεύεται να είναι πάντα ψηλά. Και στα ευρύχωρα και στα στενά. Ψηλά. Γεύση ανάτασης. Στα παράθυρα των σπιτιών, στο δρόμο.

Είμαστε απλά οι ιστορίες μας...

Σχετικά Άρθρα

Περί marketing

Πιστεύω ότι είμαστε όλοι σύμφωνοι, ότι ο ρόλος των οινοποιείων είναι να φτιάχνουν κρασί. Όμως στην εποχή που ζούμε, χρειάζονται κι “εργαλεία” marketing, για να καταφέρουν να πουλήσουν τα κρασιά τους. Σωστά;

Δημήτρης Κούμανης 06.07.2019

Διλήμματα και συγκρίσεις

Με πόνεσε η μέση μου από το σκύψιμο, να βολέψω τα τελευταία πράγματα στο sac de voyage. Παίζομαι ανάμεσα σε δύο πανοφόρια, δεν ξέρω ποιο να διαλέξω τέτοια εποχή. Μεγαλώνοντας, έχουμε περισσότερα ανούσια διλήμματα στη ζωή μας.

Δημήτρης Κούμανης 16.06.2019

Προσωπικές επιλογές

Φίλη που αγαπούσε και εμπιστευόταν χρόνια της μίλησε για την απόλυτα σωστή επιλογή: “επιστρέφεις στο επάγγελμα που γνωρίζεις πολύ καλά, διότι από αυτό προέρχεσαι, με ένα κανονικό ωράριο της τάξεως των 9 και 10 ωρών ημερησίως, γιατί αυτό θα σου προσφέρει αξιόλογα χρήματα και τη ζωή που επιτέλους θέλεις! Κυρίως όμως την ανεξαρτησία σου! Θα μπορείς να σηκωθείς και να φύγεις, δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι εννοώ!!!”.

Κωνσταντίνα Ζέρβα 01.06.2019

“Sono tutti gay con …”

Επιστρέφαμε από Βερολίνο. Στο τραπεζάκι του αεροπλάνου, είχα απλώσει τις σημειώσεις μου, από τα κρασιά που δοκίμασα τις προηγούμενες ημέρες. Διάχυτος ενθουσιασμός και σκεφτόμουν ήδη για ποια θα γράψω.

Δημήτρης Κούμανης 18.05.2019