Scroll to top
© 2020 heteroclito cave & bar a vin | Φωκίωνος 2 & Πετράκη| 10563
Share
en el

Ταξίδι στα Κύθηρα

Τα Κύθηρα είναι σαν τους στίχους του Καββαδία “που αρχινάει ο μύθος, που φτάνει την αλήθεια, που η αλήθεια κόβει το μύθο, που τελειώνει, που ξεπερνάει…”. 

Επιθυμία για φυγή στα Κύθηρα, χρόνια πριν γυριστεί η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Σε δύο νησιά ταξίδευε το μυαλό μου όταν ήμουν παιδί και τα δύο μακρινά: Κάρπαθος και Κύθηρα. Στο πρώτο δεν αξιώθηκα ακόμα να πάω, το δεύτερο το πρωτογνώρισα πέρυσι το φθινόπωρο και “έγραψε” μέσα μου.

Η φυγή έγινε απάγκιο κι αποφάσισα να επιστρέψω, φέτος ίδια εποχή. Προσπαθώ να γράψω, μα η ομορφιά σβήνει τις λέξεις. Η απλότητα κάνει την πολυτέλεια περιττή. Ο απόκοσμος Αβλέμονας, τέλος της γης. Δεν μπορώ να σηκώσω το βλέμμα μου, δε χορταίνω.

 

Έχω ταξιδέψει σε χώρες δυσπρόσιτες, εποχές προ διαδικτύου, συχνά με δύσκολες συνθήκες. Αναζητούσα το διαφορετικό κι όταν ένιωσα χορτάτος, άρχισα να γνωρίζω τη γενέθλια γη, να καταλάβω επιτέλους τι βρίσκουν όλοι αυτοί κάθε χρόνο. Ανακάλυψα τους δικούς μου μικρούς παραδείσους, μα από όλους έναν ξεχωρίζω, τα Κύθηρα.

Κάθομαι στη Σκάνδεια, έναν από τους γαστρονομικούς θυσαυρούς του νησιού. Τελευταίες ηλιαχτίδες από τα δεξιά. Στο τραπέζι λίγοι φτωχικοί μεζέδες, γεύσεις ξεχασμένες. Η κυρία Ευανθία ανοίγει μια Κυδωνίτσα, βάζω στο στόμα την πρώτη γουλιά και ο χρόνος χάνεται.

Η καθημερινότητα πνίγηκε στο όνειρο, το ταξίδι μόλις ξεκίνησε.

 

Είμαστε απλά οι ιστορίες μας...

Σχετικά Άρθρα

Η επόμενη ημέρα

Η ημέρα επαναλειτουργίας για χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης, πλησιάζει.
Οι εβδομάδες που πέρασαν, από την αναστολή λειτουργίας στις 13 Μαρτίου
-κυρίως δε οι 42 ημέρες καραντίνας- μας έμαθαν ότι σε περιόδους κρίσης ή εκτάκτου ανάγκης, καθένας μας δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο.

Δημήτρης Κούμανης 13.05.2020

Γεύση: Αρμονία ή αναρχία;

Η οργανοληπτική δοκιμή είναι, μια πανέμορφη διαδικασία με σκοπό την εξερεύνηση των γεύσεων και πραγματοποιείται ακολουθώντας ένα μυητικό πρωτόκολλο, ικανό να μας εισάγει και να μας ταξιδέψει στον φανταστικό κόσμο της ηδονής του ουρανίσκου.

Βένια Ρούφα 11.05.2020

Τόπος vs Παραγωγός

Ζούμε σε εποχή με αναρίθμητα κρασιά να κυκλοφορούν στην αγορά και με τις συλλογικές προσπάθειες των παραγωγών σε παγκόσμια εμβέλεια, να φαίνονται μέσα από την προσπάθεια να αναδείξουν την προσωπική τους δουλειά. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Ποιός πρέπει τελικά να αφήνει το οριστικό αποτύπωμα σε ένα κρασί; Η προσωπικότητα του παραγωγού ή ο τόπος γέννησης ενός κρασιού;

Βένια Ρούφα 29.04.2020

Καιρός για αλλαγές

Τα εφαρμοσμένα μαθηματικά αποτελούν βασικό πεδίο, για την επίλυση πολλών σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων. Μέρος αυτών η στατιστική επιστήμη, που μετά από συλλογή και ανάλυση στοιχείων, ερμηνεύει τάσεις, συνήθειες, συμπεριφορές, βοηθώντας μας να …

Δημήτρης Κούμανης 22.04.2020